Het Beeldrecept van Robin Hardeman

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over het maken van een specifieke foto. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, compositie en de apparatuur die je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt Robin Hardeman hoe hij deze spectaculaire foto van de Melkweg heeft gemaakt op de dijk bij Westkapelle!

“Ter voorbereiding keek ik al een paar dagen naar de lucht en hield ik de weersvoorspellingen in de gaten of het helder genoeg zou zijn. Met de app Night sky kon ik zien waar de Melkweg zich op welk tijdstip zou bevinden. Ik ben in de dagen ervoor naar Westkapelle gegaan om dezelfde foto te maken, maar het kwam iedere keer niet goed uit de verf. Tot het op 19 januari eindelijk compleet helder was en het mij lukte om de juiste foto te maken!”

Het Beeldrecept van Robin Hardeman - 1

Dit heb je nodig

  • Canon EOS 700D DSLR
  • Samyang 10mm f/2.8 objectief
  • Afstandsbediening
  • Statief
  • ISO: 800
  • Diafragma: f/2,8
  • Sluitertijd: 71 seconden

Waarom heb je deze materialen gebruikt?

De Samyang 10mm f/2.8 is mijn favoriete objectief. Deze vind ik ideaal voor landschaps- en avondfotografie, omdat je er een breed en overzichtelijk beeld mee kunt maken. De sluitertijden kunnen daardoor ook wat langer bij het fotograferen van de sterren. Om bewegingsonscherpte te voorkomen gebruik ik een statief en een afstandsbediening voor het bedienen van de camera. En een stevig statief heb je echt nodig als het flink waait op de dijk!

Waarom heb je deze instellingen gebruikt?

De hoge ISO-waarde van 800 en het diafragma van f/2.8 heb ik gebruikt om de helderheid van de sterren goed te kunnen pakken. De sluitertijd van 71 seconden heb ik volgens de ‘trial and error’ methode uitgezocht. Ik heb een aantal foto’s achter elkaar gemaakt met verschillende sluitertijden en goed naar de beelden gekeken.

Omdat ik de Melkweg er duidelijk op wilde hebben, neem ik wat sterrensporen aan de zijkanten voor lief vanwege de lange sluitertijd. Er zijn berekeningen en regels voor de ‘juiste’ sluitertijd, maar ik ben iets meer van de vrije hand en bepaal uiteindelijk zelf wat ik mooi vind in een foto.

Meer leren over het fotograferen van sterren?

Heb je nog ergens extra opgelet?

Ik heb er bewust goed opgelet dat de vuurtoren en de Melkweg er op zijn mooist op staan door het beeld schuin van achter de vuurtoren te maken. Doordat de vuurtoren schuin van links onder komt en de Melkweg rechts staat wordt je oog van de vuurtoren naar de Melkweg getrokken. De strepen van het kustlicht en de Melkweg maken er samen een mooi licht- en lijnenspel van.

Wat heb je aan bewerking gedaan?

Ik heb de foto bewerkt in Adobe Lightroom om de Melkweg er beter uit te laten springen. Meer contrast, minder schittering van de hoge lichten en vooral veel schuiven met de knoppen, totdat ik het beste resultaat had. Maar zonder dat het een te ‘neppe’ foto wordt.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Dit is een van mijn mooiste foto’s, omdat ik al vrij lang de Melkweg goed op de foto wil hebben. Maar dat is en wordt steeds moeilijker in Zeeland (of Nederland in het algemeen) vanwege de lichtvervuiling ’s avonds en ’s nachts. Dus dat het mij nu gelukt is op een plek waar ik het niet zo zeer had verwacht, maakt het alleen maar mooier!

Heb je nog handige tips voor anderen?

De tip die ik voor andere fotografen heb is dat je er op uit moet gaan en moet proberen. Speel met je instellingen en haal de camera van de automatische stand af. Schiet je plaatjes in de M-stand! Maak fouten, daar leer je alleen maar van.

Over Robin

Hobbyfotograaf Robin Hardeman is 45 jaar en komt uit Vlissingen. Drie jaar geleden begon hij met fotografie en hij trok de natuur in om zijn camera beter te leren kennen. Al snel bleek het een leuke en ontspannende hobby en hij is gek op landschaps-, avond-, nacht- en onweersfotografie. Zodra er onweer is, springt hij op de fiets richting de boulevard om te genieten van het open gezichtsveld. Eén van de redenen dat Robin het zo leuk vindt om te fotograferen, is dat anderen in zijn naaste omgeving zo kunnen meegenieten van de dingen die hij meemaakt en ziet wanneer hij op pad is.

“Ik heb een Canon EOS 700D en meerdere objectieven. In mijn ogen heb ik geen dure apparatuur, maar ik kan hier uitstekend mee uit de voeten. Het gaat er vooral om dat je plezier hebt in wat je doet, samen met een beetje doorzettingsvermogen. Dan komt een resultaat als dit er vanzelf!”

Dit is handig

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.