Het Beeldrecept van William Siben

Cameranu
2 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over één van zijn of haar favoriete foto's. In dit Beeldrecept geeft William Siben een kijkje achter de schermen en vertelt hij hoe hij vrachtwagens fotografeert vanuit zijn eigen auto!

Hoe bereid jij je voor?

Ik zorg er altijd voor dat de sensor van mijn camera en objectief goed schoon zijn, omdat het editen van de foto’s dan sneller gaat. De bevestigingen waarmee ik mijn apparatuur aan mijn auto vast maak controleer ik goed op eventuele defecten. Zowel de bevestigingen als de lak van mijn auto maak ik voor het monteren goed schoon om krassen op de lak te voorkomen. Als laatste monteer ik een tablethouder bij de bijrijdersstoel en dan ben ik klaar om te gaan!

Het Beeldrecept van William Siben - 1

Welke apparatuur heb je gebruikt?

Voor het maken van dit soort foto’s gebruik ik mijn Sony A6300 systeemcamera, vaak in combinatie met de 10-18mm groothoeklens van Sony. Mijn tablet verbind ik via wifi met de camera zodat ik via de tablet tussendoor de camera instellingen makkelijk kan aanpassen. Voor het bevestigen van de camera op de auto gebruik ik een mix van verschillende RAM Mounts onderdelen, die ik weer monteer aan een SmallRig cage waar de camera in zit. In de kofferbak van mijn auto ligt een powerbank die de camera van stroom voorziet.

Dit heb je nodig

Wat waren de camera instellingen?

Deze foto heb ik gemaakt met een diafragma van f/20, een sluitertijd van 1/40e van een seconde op ISO 100. Ik probeer te allen tijde om de ISO-waarde op 100 te houden om ruis zoveel mogelijk te verminderen. Dat is ook wel nodig met de kleinere APS-C formaat sensor van mijn camera. Qua sluitertijd houd ik meestal 1/30e of 1/40e aan, afhankelijk van de snelheid waarmee gereden wordt en de felheid van het aanwezige licht. Wanneer het bewolkt is of schemert, kies ik uiteraard voor een wat lager f-getal.

Waarom heb je deze instellingen gebruikt?

Het is belangrijk om de truck goed scherp te houden terwijl de achtergrond en de wielen van de truck genoeg beweging hebben, om echt dat ‘rijdende’ gevoel te krijgen. Het is hierbij van belang dat de snelheid tussen de truck en mijn auto zo goed als gelijk is, dat kan de foto echt maken of breken!

Heb je nog ergens extra op gelet?

De veiligheid gaat voorop, dus ik maak alleen foto’s op een leeg stuk weg. Zo houd je bovendien geen ander verkeer op en hoef je niet gehaast te werk te gaan. De focus ligt op de weg, mijn eigen snelheid en die ene druk op het scherm voor het maken van de foto. De camera instellingen zet ik al goed voordat ik de foto ga maken. Om ongewenste variabelen uit te sluiten vraag ik de chauffeur van de truck om te rijden met de cruise control aan. Dit zorgt voor een stabiele snelheid.

Wat heb je aan bewerking gedaan?

Ik werk met een verouderde versie van Adobe Lightroom en daarom schiet ik mijn foto’s in JPEG in plaats van in RAW. Daarom houd ik de foto graag zo natuurlijk mogelijk en bewerk ik niet veel. Bij deze foto heb ik de hooglichten en schaduwen aangepast, de kleuren wat opgehaald en de witbalans iets gecorrigeerd. Heel soms gebruik ik nog het aanpassingspenseel om lokaal wat details te verduidelijken of terug op te halen na het toepassen van een bewerking.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Deze truck was tot in detail schoongemaakt, gepoetst en helemaal in perfecte staat voor de verkiezing van de mooiste truck van het jaar. Daarbij mag er niets aan het toeval worden overgelaten. Juist omdat het zwaar bewolkt was, komt de kleurstelling van deze truck echt knallend uit op de foto. De bewolking geeft meer sfeer, diepte en structuur aan de foto dan wanneer de lucht strakblauw zou zijn. Enne, deze truck is twee dagen later tot de aller mooiste truck van Nederland verkozen!

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Wees goed voorbereid! Zorg dat alles naar behoren werkt en loop je spullen goed na. Daarnaast is het van groot belang dat de verkeersveiligheid niet in het geding komt. Uit het raam van een auto hangen om foto’s te maken is ronduit gevaarlijk en het kan je een prent opleveren. Hoe meer de focus ligt op de veiligheid, hoe beter. Zorg er voor dat je alles vooraf duidelijk bespreekt met de chauffeur zodat die exact weet wat er gaat gebeuren. Zo voorkom je schrikreacties die grote gevolgen kunnen hebben. Zelf sta ik tijdens het rijden continu in contact met de bestuurder om snel iets te kunnen melden, vragen of een advies te geven.

Het Beeldrecept van William Siben - 3

Over William

William Siben is vrachtwagenchauffeur en fotografie is een uit de kluiten gewassen hobby waar hij in de toekomst graag meer mee wil doen. Hij is hier heel intensief mee bezig en voor hem is het belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen. William maakt niet alleen foto’s, maar houdt zich daarnaast bezig met het maken van video’s om de show trucks aan een breder publiek te kunnen laten zien.

Hij verzorgt complete shoots op locatie maar geniet er het meeste van om trucks, personenauto’s en bedrijfsbussen vast te leggen in hun element..., op de weg. Een rolling shot heeft naar zijn mening veel meer dimensie en gevoel dan een foto waarbij het voertuig stilstaat. Op Instagram, Facebook en YouTube kun je hem vinden én volgen onder de naam ‘The Showtruck Channel’.

Handig voor autofotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.