Zo maak je prachtige sculpturen met een subwoofer en verf

Ondanks dat het menselijk oog veel kan en heel snel is, kunnen we beweging helaas niet ‘bevriezen’ met onze ogen. Camera’s hebben wat dat betreft een stapje op ons voor. En wanneer we dan vloeistoffen gaan ‘bevriezen’ met flitslicht, levert dit ontzettend bijzondere kunstwerkjes op. Elke keer zijn de foto’s anders. Experimenteer jij graag en ben je niet bang voor een spatje verf? In dit blog ontdek je hoe je prachtige “Liquid sculptures” kunt maken, met steeds weer unieke plaatjes als resultaat!

Dit heb je nodig

Naast je camera, een macro objectief, een trigger en één of twee flitsers met een grid heb je nog wat meer dingen nodig. De opstelling voor de vloeibare sculpturen heeft een subwoofer als basis. Door een audio kabel te verbinden vanaf een tablet of telefoon kun je geluid op de subwoofer afspelen. Daarnaast heb je de volgende accessoires nodig:

  • Water
  • Acrylverf
  • Bekertjes
  • Meerdere lepels
  • Vuilniszakken
  • Duct tape

Stel eerst de camera in

De ISO-waarde zet je zo laag mogelijk om zo weinig mogelijk ruis in je foto’s te krijgen, bijvoorbeeld ISO 100. Het diafragma zet je op f/10 of hoger. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende scherpte in je foto’s hebt. Gebruik 1/160e van een seconde als sluitertijd, zodat je ook correcte foto’s krijgt wanneer HSS (High Speed Synchronisatie) niet ondersteunt wordt.

Stel de flitsers in

Voor het vastleggen van vloeibare sculpturen zijn de flitsinstellingen nog belangrijker dan de instellingen van de camera. Om een scherpe foto te krijgen heb je een snelheid nodig van minimaal 1/20.000e van een seconde en een camera heeft deze snelheid niet. De snelheid van de flitser wordt dan ook gebruikt om de snelle bewegingen te kunnen bevriezen!

Op 1/1 vermogen is je flitser het sterkst, maar ook het meest langzaam. Met je flitser op vol vermogen kun je dus geen stilstaande beelden verkrijgen. Op 1/128e is het licht minder sterk, maar wel het snelst. Een flitser kan bijvoorbeeld een snelheid van 1/880e seconde hebben bij 1/1 (volledige sterkte) en 1/38.500e bij een sterkte van 1/128e vermogen. Bij sommige flitsers is 1/32e al voldoende snel om een stilstaande foto te krijgen, bij andere zul je 1/64e of 1/128e van het vermogen moeten gebruiken.

Als je meer dan één flitser gebruikt, zorg er dan wel voor dat alle flitsers zoveel mogelijk dezelfde snelheid hebben. De sterkte is niet van belang, alleen de snelheid. Als je precies wilt weten hoe snel jouw flitser is op een bepaalde sterkte, raadpleeg dan de handleiding. Bescherm je flitsers eventueel tegen de vloeistoffen door er bijvoorbeeld een plastic boterhamzakje strak omheen te plakken.

Bewaar afstand tot de achtergrond

Om een mooie zwarte achtergrond in je foto’s te krijgen, moet je de subwoofer minstens een meter van de achtergrond af zetten. Zorg er voor dat er geen flitslicht op de achtergrond kan schijnen. Als je de achtergrond juist wilt belichten of met verschillende achtergrondkleuren wilt werken, dan belicht je de achtergrond wél. Dit kan eventueel met kleurenfilters. Zorg er ook weer voor dat de flitser(s) voor de achtergrond dezelfde snelheid hebben.

Stap voor stap aan de slag

  1. Maak de bekertjes klaar met acrylverf en meng de verf met wat water totdat het als yoghurt aanvoelt.
  2. Maak de subwoofer klaar voor gebruik. Zorg dat het ronde gat van de speaker omhoog gericht is en bevestig één laag van de vuilniszak om de bovenkant van de subwoofer met duct tape.
  3. Download dit audiobestand. Sluit je smartphone of tablet met de audiokabel aan op de subwoofer en test het geluid op een zacht volume. Zet daarna het geluid weer uit.
  4. Zet de beeldstabilisatie van je camera uit.
  5. Zet je camera klaar op het statief.
  6. Zet een klein voorwerp op de plek waar je de verf gaat laten spatten en stel daarop scherp.
  7. Zet vervolgens de automatische scherpstelling van je camera en objectief uit, om te voorkomen dat de scherpstelling daarna nog wijzigt.
  8. Doe verf naar wens op het rondje van de speaker.
  9. Zet het audiobestand nu aan.
  10. Maak héél veel foto’s!
Vloeibare sculpturen fotograferen - 7
Vloeibare sculpturen fotograferen - 8
Vloeibare sculpturen fotograferen - 9
Vloeibare sculpturen fotograferen - 10
Vloeibare sculpturen fotograferen - 11
Vloeibare sculpturen fotograferen - 12

Speel met het volume

Test tijdens het fotograferen een paar keer met het volume van het geluid. Het maximaal volume is niet nodig als je plafond nog niet aan een schilderbeurt toe is... Zoek voorzichtig naar een goed volume dat de beste resultaten geeft.

Experimenteer en wees snel

Experimenteer met de manier waarop je de verf op de subwoofer doet! Elke manier geeft een ander effect, bijvoorbeeld kleuren naast elkaar of bovenop elkaar. En wat handig is om te weten, is dat de eerste foto’s van een serie altijd de mooiste zijn. Zodra de verf gaat mengen worden de kleur minder mooi en krijg je veel kleine druppeltjes.

Maak tussendoor schoon

Zorg dat je veel (natte) schoonmaakdoekjes klaar hebt liggen en maak na elke serie foto’s meteen het oppervlak van de subwoofer schoon. Dan kun je vrij lang met het plastic doen zonder het tussendoor te vervangen. Wacht je te lang, dan droogt de verf op en zul je het plastic moeten vervangen.

Mocht het gebeuren dat er een spettertje verf op je camera is gekomen, maak dit dan direct schoon met een zacht vochtig doekje. Dit is heel makkelijk schoon te maken als je het niet laat opdrogen. En hetzelfde geldt voor je kleding. Mocht je toch een vlekje op je kleding hebben, was dit meteen onder de kraan uit en doe het kledingstuk in de wasmachine. Wanneer je het niet op laat drogen, gaat de verf er netjes weer uit.

Heel veel plezier!

Een kleine waarschuwing is nog wel op zijn plaats, want als je hier eenmaal mee begint dan is het lastig om te stoppen! Voor je het weet heb je er een nieuwe ‘verslaving’ bij... We wensen je heel veel plezier! En wil je het liever eerst een keer samen of onder begeleiding proberen, dan ben je altijd van harte welkom in onze studio voor een workshop of masterclass.

Dit is handig

Auteur

PIXEL Creative Studio

Karim Aboukelela en Petra Aboukelela-Smith werken samen onder de naam PIXEL Creative Studio. Naast reportages, foto- en videoshoots geven ze workshops en masterclasses in foto- en videografie. Ze genieten ervan om te blijven leren en delen daarnaast graag hun kennis om zo enthousiaste fotografen te helpen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.