Het Beeldrecept van Jacek Kustra: de Melkweg in Zwitserland

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept ontdek je meer over hoe een bijzondere foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en de apparatuur die je nodig hebt. Jacek Kustra vertelt in dit Beeldrecept over hoe hij deze mooie foto van de Melkweg heeft gemaakt!

Hoe is de foto tot stand gekomen?

Het weer was niet ideaal voor nachtfotografie op de dag dat ik de foto maakte. Daarom zijn we eerst veel gaan wandelen. Een van de klimlocaties was op de Rhônegletsjer, de wandeling naar de gletsjerspleten begon tegenover dit verlaten hotel. Terwijl ik het hotel observeerde, kreeg ik het beeld in mijn hoofd: de oriëntatie van het gebouw zou een perfecte omlijsting met de melkweg mogelijk maken! Bovendien zou de parkeerplaats aan de overkant van de weg voldoende mogelijkheden bieden om de camera te positioneren. Als het weer maar zou meewerken.

De lucht klaarde niet op tijdens het geplande verblijf in het nabijgelegen Interlaken, maar het weerbericht beloofde een paar dagen later een kans. Omdat ik deze kans niet wilde missen, werd de vakantie met een week verlengd en op de beoogde avond reisde ik terug naar de locatie.

Gezien de autoreizigers die over de weg rijden, zelfs tijdens de late avonduren, heb ik verschillende opnamen gemaakt tot de passerende autoverlichting het hotel verlichtte op de manier die ik me had voorgesteld. De lichtreflecties op de overdekte ramen en de muur texturen worden hierdoor in evenwicht gebracht.

Welke apparatuur heeft Jacek gebruikt?

Waar heb je op gelet bij het fotograferen?

Voor astrofotografie is de beschikbare hoeveelheid licht zeer beperkt, daarom wil ik de fotonen die ik vastleg maximaliseren. De keuze van de apparatuur is gebaseerd op dit principe: een zo laag mogelijk diafragma met een brandpunt dat de Melkweg in beeld brengt.

De ISO was ingesteld op 6400, wat een goed evenwicht mogelijk maakte tussen lichtgevoeligheid en ruis. De belichtingstijd werd gemaximaliseerd op een sterrenkijker, die op de helft van de hemel rotatiesnelheid draaide. De reden hiervoor was om de belichtingstijd te verlengen en de foto toch in één opname te krijgen zonder twee afzonderlijke foto's te moeten combineren tijdens de bewerkingsfase.

De regel van 500 in de astrofotografie (de maximale belichtingstijd is 500 gedeeld door het brandpuntsafstand) geeft een goede eerste indicatie. Met een 20mm lens zou dit -25 seconde zijn en met de tracker op halve snelheid wordt dit bijna een minuut.

Wat heb je gedaan aan nabewerking?

Een belangrijk deel van het maken van een astrofoto gebeurt achter mijn bureau tijdens de montagefase. Mijn doel bij het bewerken van deze foto was het versterken van de mysterieuze hemel met de overweldigende Melkweg boven het verlaten hotel met zijn glanzende zijramen.

De kleurbalans speelde een rol bij het tot uitdrukking brengen hiervan. Mijn bedoeling was om door middel van een kleurverloop de lucht van achter de bergen naar de donkere hemel te onthullen, waarbij de paarse tinten een magische toon op de weg toevoegen.

Tot slot geven de aanpassingen aan de lokale hemel, met een verhoging van de hooglichten en ruisverwijdering, die op hun beurt enkele individuele sterren verwijderen maar de zichtbare vorm van de Melkweg versterken, de finishing touch aan de foto.

Wat zou je meegeven aan andere fotografen?

Als advies aan iedereen die met astrofotografie begint: voorbereiding en planning zijn essentieel. Hoewel de foto slechts een moment in de duisternis is, begint de voorbereiding voor zo’n foto meestal ruim voor zonsondergang. De juiste kadrering en voorspellen waar de hemellichamen zich zullen bevinden zijn de sleutel tot een geslaagde foto.

De nachten hebben de neiging koud te worden - met voldoende lagen kleding is het goed mogelijk om de nacht door te komen. Het belangrijkste element bij dergelijke pogingen is waarschijnlijk dat je niet vergeet te genieten en je de hemel niet alleen door de lens, maar ook met het blote oog observeert. Zo kun je het majestueuze schouwspel goed in je opnemen.

Over Jacek

Jacek Kustra is een 41-jarige hobbyfotograaf uit Eindhoven. Fotograferen ziet hij als het topje van de ijsberg van alle avonturen eromheen. Fotograferen gebruikt hij als manier om zichzelf uit te drukken: het delen van de observaties, emoties en in het algemeen, elke foto een verhaal laten vertellen.

Jacek begon op jonge leeftijd met fotografie, maar door de kosten beperkingen van film is hij een groot deel van zijn tienerjaren een camcorder gaan gebruiken, waarbij de passie voor fotografie weer opbloeide met de komst van digitale fotografie.

Hij vertelt graag verhalen met zijn foto's, meestal met landschappen die het avontuur erachter overbrengen. Met het moment dat in de foto tot uitdrukking komt, moet de kijker een verhaal achter de foto kunnen reconstrueren. Wil jij meer zien van Jacek? Bekijk dan zijn Instagram account!

Handig voor astrofotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.