Het Beeldrecept van Mary Thoms: Albino portret

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een foto tot stand is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, de nodige voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en welke apparatuur je nodig hebt. Fotograaf Mary Thoms vertelt hoe ze voor de fotowedstrijd van de Fotobond deze winnende portretfoto heeft gemaakt.

Hoe ben je bij je model terecht gekomen?

Ik wilde graag een high-key portret foto maken. Mijn gedachten voor het model gingen direct uit naar een albino dochter van een kennis van mij. Ik belde hem met de vraag of hij mij in contact kon brengen met zijn dochter. Hierop antwoordde hij dat zijn dochter inmiddels zijn zoon is, maar vervolgens bracht mij in contact met zijn zoon Marnix.

Marnix vertelde dat hij nog borsten had, maar dat hij wel voor mij wilde poseren. We spraken af dat hij zelf mocht bepalen wat hij wel en niet fijn vond tijdens het fotograferen. Marnix stelde zich heel kwetsbaar op en plakte zelfs zijn tepels af.

Welke apparatuur heeft Mary gebruikt?

Welke instellingen heb je voor de foto gebruikt?

Door de flitsers met softboxen en de camera instellingen samen ontstaat er een heel lichte foto. De bedoeling van een high-key foto is dat de witte tinten nog mooi doortekend zijn en niet in de achtergrond verdwijnen. Uiteindelijk heb ik de foto gemaakt met een ISO van 100, een diafragma van f/8.0 en een sluitertijd van 1/60e van een seconde.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het maken van de foto?

Tijdens het maken van de foto heb ik erop gelet dat ik goed in contact bleef met het model. Ik wilde dat Marnix zich gedurende het volledige moment zich op zijn gemak voelde. Ik laat ook regelmatig tussendoor aan het model zien wat ik gemaakt heb. Daarnaast hield ik ook constant in de gaten of de belichting nog aan mijn eisen voldoen. Door het aannemen van een andere pose kan er namelijk een schaduw ontstaan.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

In de nabewerking heb ik een aantal dingen aangepast. Zo heb ik een paar kleine vlekjes in de huid veranderd. De donkere details in het overhemd zijn wat versterkt en als laatst heb ik ook de uitsnede wat aangepast.

Wat vind je zo mooi aan deze foto?

Er zijn twee dingen die ik mooi vind aan deze foto. Als eerst dat de foto een heel verhaal verteld. De foto laat namelijk de kwetsbaarheid van een transgender zien. Er is veel moed voor nodig om deze kwetsbaarheid te tonen. Dat is ook de tweede reden dat deze foto zo bijzonder is. Namelijk dat Marnix zich zo kwetsbaar heeft opgesteld. De reden dat ik deze foto heb ingestuurd voor de fotowedstrijd is, omdat ik denk dat het mensen raakt en om aandacht te vragen voor de acceptatie van transgenders en albino's.

Over Mary

Mary Thoms is een 72-jarige hobbyfotograaf uit Den Haag. Toen zij 28 jaar geleden een compact camera kreeg, had Mary het gevoel dat ze hier heel veel mee kon doen. Ze maakte toen haar eerste foto van een oehoe en ze was gelijk verkocht.

Mary fotografeert met name vogels. Deze vogels fotografeert ze in binnen en buitenland. Daarnaast houdt ze ook erg van studio-, avond-, en macrofotografie. Ze fotografeert nu, omdat ze hier haar creativiteit in kwijt kan en dan heerlijk haar verstand op nul kan zetten.

Wil je meer werk van Mary zien? Bekijk dan haar Instagram account!

Handig voor portretfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.