Het Beeldrecept van Mike Tesselaar: een immens gevoel van vrijheid in Noorwegen

Cameranu
8 maanden geleden

In het Beeldrecept zet Cameranu een bijzondere foto centraal. In gesprek met de fotograaf ontdek je hoe de foto gemaakt is, waarom deze foto zo speciaal is, welke apparatuur er is gebruikt en welke voorbereidingen er zijn getroffen. In dit Beeldrecept vertelt Mike Tesselaar hoe hij deze indrukwekkende dronefoto heeft gemaakt.

“Ook zonder camera ben ik altijd op zoek naar leuke doorkijkjes en de mooiste uitzichten, een camera zorgt ervoor dat ik mijn eigen perspectief kan delen met de wereld. Dat vind ik heel bijzonder. De leukste fotografie opdrachten zijn ook degene waar de klant specifiek jou vraagt om te fotograferen, omdat ze jouw stijl of werkwijze het meest waarderen. Het gevoel dat dat geeft is fantastisch en geeft veel motivatie om te blijven fotograferen.”

Het Beeldrecept van Mike Tesselaar - 1

Hoe heb jij je op deze foto voorbereid?

Ik heb deze foto gemaakt tijdens een zesdaagse trektocht door het Hardangervidda gebergte in Noorwegen. Deze dag zouden we een bezoek brengen aan de bekende Trolltunga, die ongeveer vijftien minuten lopen af ligt van de locatie van de foto.

De Trolltunga is één van de meest adembenemende kliffen in Noorwegen. De rots ligt op zo’n 1100 meter boven de zeespiegel en hangt 700 meter boven het Ringedalsvatnet-meer. Mocht je in Noorwegen op vakantie gaan, dan is dit een absolute aanrader voor prachtige foto’s.

“Toen wij daar waren wisten we nog niet van deze plek af, het was een verrassing van onze gids. Onze voorbereiding was dus minimaal! Na een tijdje gingen twee mensen uit de groep op het uiterste puntje zitten. Het was een perfect beeld, met de rode en gele tinten die een mooi kleurcontrast vormden met het meer. Ik heb ze eenmalig moeten vragen of ze wat langer wilden blijven zitten, zodat ik de juiste hoek kon vinden voor de foto, maar verder was het moment een echte gelukstreffer.”

Welke drone heb je voor de foto gebruikt?

De foto is gemaakt met de DJI Mini 3 Pro drone. Deze mini drone weegt slechts 250 gram, waardoor ik ‘m makkelijk mee kon nemen tijdens de zesdaagse trekking. Eén van de grootste uitdagingen van de week was batterijbeheer. Zelfs op een speciale locatie als deze nam ik slechts een aantal foto’s en video’s voordat ik weer snel landde om batterij te besparen. Ik moest dus al vóór het opstijgen bedenken wat voor foto ik ongeveer wilde maken.

Dit zijn de instellingen die Mike heeft gebruikt

Om deze dronefoto te maken heb ik handmatige instellingen gebruikt. De DJI Mini 3 Pro heeft een gefixeerd diafragma van f/1.7. De sluitertijd heb ik ingesteld op 1/800e van een seconde. Daarmee werd de foto iets onderbelicht, zodat de details bij de gletsjer op de achtergrond zichtbaar zouden blijven.

Ik had echter één detail over het hoofd gezien, namelijk dat mijn ISO-waarde nog op 200 stond van een eerdere vlucht in de schemering. Zeker met een sluitertijd van 1/800e had ik de stap omlaag naar ISO 100 gemakkelijk kunnen compenseren. Gelukkig viel de hoeveelheid ruis mee in het eindresultaat en was ik heel tevreden met de foto.

Waar heb je nog meer op gelet tijdens het fotograferen?

Tijdens het maken van de foto’s heb ik een aantal mensen van de groep gevraagd om een paar stappen naar achter te nemen. Dit om te voorkomen dat ze in beeld stonden. Het is een klein detail, maar het scheelt enorm in de nabewerking van de foto’s.

Wat heb je aan nabewerking gedaan bij deze foto?

Het meer was heel blauw, echt prachtig. Maar vanuit de hoek dat ik het meer fotografeerde kwam dat niet mooi over. Daarom heb ik een selectie gemaakt van het water, deze iets opgelicht en extra kleur toegevoegd. Zo kon ik het kleurcontrast met de personen nog groter maken.

Om dit te bereiken maak ik gebruik van Lightroom, zeker nu deze ook de nieuwe content aware tools heeft. Met een laagmasker maak ik de selecties en om een verloop van licht te creëren gebruik ik de gradient tool. Het water heb ik geselecteerd met een blauwe kleurselectie en vervolgens lokaal aangepast.

Wat maakt deze foto zo mooi voor jou?

Zelfs nu, een jaar nadat ik de foto heb gemaakt, is dit nog steeds mijn beste herinnering én foto van mijn reis in Noorwegen. Het geeft een immens gevoel van vrijheid en avontuur, doordat de twee mensen zo klein zijn afgebeeld. Elke keer als ik naar de foto kijk wil ik terug naar dat moment. En dat gevoel is wat voor mij een foto enorm mooi maakt!

Heb je nog tips voor andere fotografen?

Ik heb wat mensen gevraagd een paar stappen terug te doen zodat ze niet te zien waren op de foto’s. Toch kan ik het aanraden om een persoon, of meerdere personen, toe te voegen aan foto’s van grootse landschappen. Het zorgt ervoor dat de kijker zich in jouw foto kan inbeelden en een voorstelling kan maken van de grootsheid. Hiermee kan je bepaalde verhalen nog beter overbrengen.

Over Mike Tesselaar

Mike Tesselaar fotografeert nog niet zo lang. Het was op de achtergrond altijd wel een interesse voor hem, maar tijdens zijn reis naar Nieuw-Zeeland in 2020 werd zijn passie écht aangewakkerd. Hij kreeg toen een professionele camera in handen en ontdekte de vele mogelijkheden om prachtigebeelden te maken. Dat was voor hem een keerpunt. Een halfjaar na deze reis richtte hij zijn bedrijf op en investeerde in een fullframe camera.

“Apparatuur is geweldig, maar het is slechts een hulpmiddel. Ook met een compact camera kun je geweldige foto’s maken, maar zul je misschien creatief om moeten gaan met bepaalde beperkingen van het toestel. Prime lenzen gebruik ik voornamelijk voor product- of portretfotografie, maar ik gebruik ze ook als ik vastloop terwijl ik met een zoomlens werk. Dan kan een prime lens mijn creativiteit weer een kickstart geven. Verder zijn creativiteit en aanpassingsvermogen onmisbaar. In combinatie met een gezonde motivatie ben je dan als beeldmaker helemaal op de juiste weg.”

Mike presenteert zichzelf als reis- en outdoorfotograaf, want dat is wat hij het liefste doet. Hij gaat bijvoorbeeld mee met reisorganisaties of werkt met verkeersbureaus. Wanneer hij in Nederland is, kan het verschillen van interieur- en evenementenfotografie tot product- en bedrijfsfotografie. De diversiteit van het beroep houdt hem scherp en geïnteresseerd.

Bekijk de gebruikte drone

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.