Productreview OM SYSTEM OM-1 Mark II

Femke Banga
1 maand geleden

Eind februari ontving ik de nieuwe OM-SYSTEM camera: de OM-1 Mark ll. Bij het uitpakken van het nieuwste vlaggenschip van OM-SYSTEM ervaar je een bouwkwaliteit die past bij een camerabody uit het topsegment; degelijk maar allesbehalve zwaar. Ik was erg benieuwd naar deze camera dus ik ging de natuur in om hem te testen.

Bekijk de OM SYSTEM OM-1 Mark II

De OM-1 Mark ll in de hand

De ergonomie voelde voor mij direct vertrouwd aan, aangezien ik al fotografeerde met de voorganger, de OM-1 Mark I. De verschillen in ergonomie tussen deze twee modellen zijn bij eerste indruk dus niet merkbaar. De knoppen waarmee je onder andere het diafragma en de sluitertijd instelt, zijn op de Mark II voorzien van een rubberen coating. Deze coating voelt net iets prettiger aan en biedt meer grip. Bovendien zijn alle knoppen en wieltjes logisch geplaatst, waardoor de camera precies in je hand valt zonder dat je je vingers in ongemakkelijke posities hoeft te wringen voor een stevige grip.

Opvallend is ook dat aan de voorzijde de bekende merknaam Olympus is vervangen door OM SYSTEM.

De software van de camera

Het menu van de OM-1 Mark II is zorgvuldig georganiseerd in heldere mappen, die elk gemakkelijk te onderscheiden zijn door hun eigen kleurcode per hoofdstuk. Deze aanpak maakt het navigeren door het menu zowel handig als overzichtelijk. Voor diegenen die al ervaring hebben met het merk, zal de overstap naar dit model vlekkeloos verlopen. Echter, nieuwkomers die nog niet bekend zijn met de menustructuur en terminologie van OM-SYSTEM, zullen waarschijnlijk iets meer tijd nodig hebben om alle functies te verkennen en naar persoonlijke voorkeur aan te passen.

Een bijzonder handige feature is het snelmenu, dat met slechts één druk op de knop toegankelijk is. Hiermee kunnen gebruikers hun meest gebruikte instellingen snel en efficiënt aanpassen, wat een grote tijdsbesparing oplevert tijdens het fotograferen.

Wat mij in het bijzonder opviel in het menu en de software, was het verbeterde onderwerp herkenning. De toevoeging van "mensen" aan de reeds bestaande oogdetectie is een significante verbetering. Deze functie is vooral waardevol omdat de camera nu ook goed kan focussen op personen die hun gezicht wegdraaien of accessoires zoals zonnebrillen dragen. Naast mensen herkent de camera ook moeiteloos auto's, motoren, honden, katten en vogels.

De autofocus van de camera verdient ook enige aandacht. Deze is niet alleen snel en accuraat, maar biedt ook uitgebreide mogelijkheden voor aanpassing aan de voorkeuren van de fotograaf. Even indrukwekkend is de capaciteit van de camera om tot 120 beelden per seconde vast te leggen. Deze hoge beeldsnelheid kan naar wens worden aangepast, wat essentieel is om de hoeveelheid foto's die na een shoot gesorteerd moeten worden, beheersbaar te houden.

Ten slotte is de beeldkwaliteit en de prestatie bij hoge ISO-waarden, ondanks de relatief kleine Micro Four Thirds-sensor, zeer indrukwekkend. Dankzij de geavanceerde anti-ruis software is het mogelijk om de ISO-waarden van de OM-1 Mark II te verhogen naar niveaus die voorheen vermeden werden. Met vertrouwen de ISO opschroeven naar 6400, 8000, of hoger, behoort nu tot de mogelijkheden.

Perfecte camera voor natuurfotografie

Een bijzondere functie die met name voor het vastleggen van landschappen uitermate geschikt is, is de Live ND. Dit is een ingebouwde functie die werkt als een grijsverloopfilter, waarmee je bepaalde delen van je foto donkerder kunt maken. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld tijdens zonnige dagen de lucht donkerder te maken of lange sluitertijden te gebruiken voor het fotograferen van stromend water, zonder dat je externe filters hoeft te gebruiken. Alles wordt dus direct in de camera geregeld.

Voor vogelfotografen is de ProCapture-functie perfect. In deze modus kan de camera tot 99 foto's opslaan op een van de twee SD-kaartsleuven nog voordat je daadwerkelijk de sluiterknop indrukt. Wanneer je de sluiterknop wel indrukt, worden ook die beelden vastgelegd. Zo mis je nooit meer het perfecte moment, of het nu gaat om een vogel die net van een tak opvliegt of midden in de lucht zweeft. Deze functie brengt het vastleggen van kleine vogels in vlucht aanzienlijk dichterbij.

De OM-1 Mark II leent zich ook uitstekend voor macrofotografie. Dankzij de kleinere Micro Four Thirds-sensor wordt de effectieve brandpuntsafstand van macrolenzen verdubbeld. Een 90mm lens gedraagt zich dus als een 180mm lens! Samen met de ingebouwde focus stacking- en bracketingfuncties kun je de kleinste onderwerpen scherp vastleggen van kop tot staart, terwijl je geniet van een prachtig onscherpe achtergrond. Bovendien ondersteunt de camera het flitsen tijdens in-camera focus stacking met de elektronische sluiter, wat bijzonder handig is voor ultra-macrofotografie.

Een techniek die ik vaak gebruik om mijn foto's net dat beetje extra te geven, is spelen met dubbele belichting. Dit houdt in dat je meerdere foto's over elkaar heen legt. Wat zo fijn is aan de OM-1 Mark II, is dat je al veel opties in de camera zelf hebt, waardoor je zelfs zonder nabewerking al zeer verrassende beelden kunt creëren.

De weerbestendigheid van de OM-1 Mark II is een absoluut pluspunt. Of het nu zonnig is, regent, vriest, of onweert, elk weertype biedt unieke kansen voor natuurfotografie. Het is dan geruststellend om te weten dat je je geen zorgen hoeft te maken over je apparatuur. De OM-1 Mark II heeft een IP53-rating, wat in de praktijk betekent dat de camera uitstekend beschermd is tegen stof, water en vorst.

Conclusie van de OM-1 Mark ll

Voor fotografen die al in het bezit zijn van een OM-1 Mark I, kunnen de verschillen met de OM-1 Mark II op het eerste gezicht subtiel lijken. Echter, de OM-1 Mark II beschikt over enkele zeer interessante nieuwe functies en verbeteringen die echt een verschil kunnen maken en je creativiteit naar een hoger niveau tillen. Voor diegenen die nog geen ervaring hebben met OM-SYSTEM, maar wel op zoek zijn naar een camera die het neusje van de zalm biedt voor vrijwel elk genre fotografie, zullen met deze camera zeker tevreden zijn. De hoge beeldkwaliteit, hoge ISO-prestaties, bliksemsnelle (AI-gestuurde) autofocus, indrukwekkende snelheden qua beelden per seconde, en de uitgebreide aanpasbaarheid maken dat dit vlaggenschip model met recht nog een vlag mag hijsen.

Bekijk de OM SYSTEM OM-1 Mark II

Auteur

Femke Banga

Femke Banga is een fotografe uit Amersfoort. Creatief bezig zijn is voor haar een grote inspiratiebron & motivator.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.