Het Beeldrecept Nikki van Toorn: de Cameranu X Nikon sneaker

Cameranu
1 maand geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bepaald beeld gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, welke apparatuur en benodigde voorbereidingen. In dit Beeldrecept vertelt fotograaf Nikki van Toorn hoe ze van de exclusieve Cameranu sneaker deze creatieve productfoto heeft gemaakt.

Het idee achter de sneaker

De Cameranu x Nikon sneaker is zo bijzonder, omdat deze custom made is. De sneaker is vanaf de zool weer helemaal opnieuw opgebouwd. Het unieke aan deze schoenen is dat er een hele duidelijke tweesplitsing is. Door een stiknaad is de sneaker verdeeld in een Cameranu en een Nikon kant.

Voor de fotoshoot van de Cameranu sneakers was het moodboard gericht op neonkleuren, met name geel en paars. Dit zou zorgen voor een opvallende en dynamische achtergrond . Het gebruik van een lange sluitertijd kan een toffe beweging toevoegen aan de beelden en het is een veelgebruikte fotografie-techniek. Het is belangrijk dat de focus ligt op het contrast tussen de levendige achtergrond en de scherpe details van de sneakers.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Naast het maken van een moodboard heb ik voor het maken van deze foto's nog een aantal praktische voorbereidingen getroffen. Ik heb een zwarte achtergrond aangeschaft en twee kleine LED-buizen gebruikt voor de belichting. Verder heb ik mijn camera op een statief geplaatst en verbonden met mijn telefoon, zodat ik op afstand kon fotograferen.

Daarnaast heb ik de sneaker opgevuld met papier om te voorkomen dat er kreukels ontstaan, en een klein voorwerp gebruikt om de hiel van de sneaker omhoog te zetten

Welke apparatuur heeft Nikki gebruikt?

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Voor deze foto heb ik een diafragma van f/7.1, een sluitertijd van 6 seconden en een ISO-waarde van 50 gebruikt. Ik heb bewust gekozen voor deze instellingen omdat ik op zoek was naar de juiste combinatie om lange sluitertijden te kunnen gebruiken en zo de lichtstrepen vast te leggen. Tijdens het fotograferen merkte ik echter dat de lichtstrepen nog steeds erg fel waren. Dus begon ik te experimenteren om de perfecte balans te vinden. Uiteindelijk ontdekte ik dat deze instellingen de gewenste resultaten opleveren. Hoewel dit niet helemaal bewust was, kwam ik tot deze combinatie tijdens het proces van trial-and-error. Het bleek de ideale 'sweet spot' te zijn voor mijn doel, waarbij ik zowel de lichtstrepen kon vastleggen als de felheid ervan kon beheersen.

Waar heb je extra op gelet tijdens het fotograferen?

Tijdens het fotograferen heb ik erop gelet dat de lichtstrepen die ik creëerde met de tubes niet te veel over de schoen zelf gingen, maar voornamelijk actief waren op de achtergrond. Op deze manier had ik wel het gave effect, maar waren de sneakers nog wel goed en duidelijk zichtbaar.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Bij deze foto heb ik niet veel gedaan in de nabewerking van de kleur, ik heb voornamelijk de kleur van de schoen zo bewerkt dat deze klopt met hoe de schoen is. Paars en roze willen nog weleens afwijken. Daarnaast was het geel wat flets en heb ik die wat meer aangezet.

Ook heb ik in Photoshop het object onder de schoen weggehaald, zodat het lijkt alsof de schoen zweeft.

Wat vind je van de foto?

Ik vind deze foto prachtig vanwege zijn netheid en de levendige kleuren. De compositie is heel simpel maar ook dynamisch dankzij de positie van de schoen. De kleurrijke lichten trekken meteen de aandacht en creëren een levendige sfeer.

Andere beelden uit deze serie

Wat ik mooi vind aan de foto's is het contrast tussen de netheid van de compositie en het levendige van de kleuren. In heel de serie is dezelfde techniek gebruikt maar toch geeft het op iedere foto een ander effect.

Heb je nog tips voor andere fotografen?

Wat ik andere fotografen kan meegeven bij het fotograferen van sneakers is om goed op de details te letten. Wil je de veter gestrikt hebben? Zorg dan dat de strik strak is. Kreukelt het leer van de schoen? Vul het op met papier of sokken.

Wil je meer dynamiek in je foto? Hang de sneaker aan aan visdraad en haal deze weg met Photoshop, zet iets onder de schoen om hem zo te laten zweven. Of zet de andere kant van het paar in de voorgrond om zo diepte te creëren.

Wat daarnaast goed werkt bij het fotograferen van sneakers is een lage hoek. Wat ik vaak doe bij het fotograferen van sneakers is gebruik maken van de flip screen op mijn camera om zo de camera laag te houden makkelijk te kunnen werken.

Over Nikki van Toorn

Nikki van Toorn, 24 jaar oud, is een gepassioneerde fotograaf wiens hobby vijf jaar geleden is uitgegroeid tot haar beroep. Haar liefde voor fotografie werd aangewakkerd door haar oma, een doorgewinterde fotografe, die haar inspireerde om zelf een camera ter hand te nemen. Wat begon als het vastleggen van vakanties en haar eigen sneakercollectie, veranderde al snel tot een carrière als allround fotograaf, met een focus op concerten, events en portretten. Nikki beschouwt zichzelf als een 'momenten'-fotograaf, waarbij ze graag bijzondere gebeurtenissen en ervaringen vastlegt met haar eigen unieke visie en stijl.

Wil je meer van Nikki haar werk zien? Bekijk dan haar website of Instagram.

Handige producten voor productfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.