Al enige tijd waren de verwachtingen bij gebruikers van Fujifilm camera’s hoog gespannen, eigenlijk al sinds de afgelopen Photokina in Keulen in september. Er werd daar namelijk een nieuwe revolutionaire Fujifilm camera aangekondigd, de GFX midden-formaat. Veel is er natuurlijk vanaf dat moment gespeculeerd over wat deze camera zou kunnen en natuurlijk ook over wat hij zou gaan kosten. Onlangs kreeg ik de gelegenheid zélf eens te kijken en te voelen hoe die GFX nu eigenlijk precies in de hand ligt en wat hij kan en ik kan je verzekeren: hij kan véél!
Alvorens ik met de Fujifilm GFX 50S middenformaat camera aan de gang mocht, kon ik ook nog even met een aantal andere nieuwigheden spelen. Tegelijk met de GFX werd namelijk óók de nieuwe X100f geshowd en was ook het nieuwe kleine broertje van de inmiddels al legendarische X-T2 aanwezig, de X-T20.
Over de Fujifilm FinePix X100f compact camera hoef ik natuurlijk niet zo heel veel meer te vertellen. Onder bijvoorbeeld straatfotografen genoot de X100 al veel bekendheid, en dit is na de X100, X100s en de X100t alweer het vierde model van deze compacte “meetzoeker” camera die voorzien is van een formaat APS-c X-Trans CMOS III 24.3MP sensor. Dezelfde sensor die we óók in de X-Pro2, X-T2 en de X-T20 camera’s tegenkomen trouwens. De X100f is uitgerust met een fraai 2.0/23mm Fujinon objectief dat overeenkomt met 35mm in kleinbeeld formaat. Een ideale maat voor straatfotografie dus.
Een andere nieuweling die gepresenteerd werd, was de Fujifilm X-T20 systeemcamera. Na het verschijnen van de bij velen inmiddels zeer goed bekendstaande X-T2, waarvan ik zelf één van de eerste gebruikers in Nederland was, vroeg men zich al veelvuldig af wannéér de iets goedkopere versie op de markt zou komen. Die is er nu dus. Het kleinere broertje van de X-T2 is zoals we van de X-T10 systeemcamera al gewend waren, een camera die volledig van de X-T2 afgeleid is, met het verschil dat een aantal functies niet direct aan de buitenkant van de body beschikbaar zijn. Wél wordt dezelfde 24MP sensor gebruikt en is deze camera voorzien van een horizontaal draaibaar touchscreen, iets waar door velen reikhalzend naar uitgekeken werd.
En tóen mocht ik eindelijk met die langverwachte GFX 50S – zoals deze camera officiéél heet – aan de gang! Mijn eerste indruk toen ik de camera in handen kreeg was “Goh…, het lijkt nét een grote X-T2.” Want als één ding heel duidelijk is, dan is het wel het feit dat de 50S afkomstig is uit de Fujifilm stal. Op het moment dat je de camera ter hand neemt, voelt alles heel vertrouwd aan en soms heb je het gevoel dat je eigenlijk gewoon een grote X-T2 in je handen hebt. Dat laatste wordt nog versterkt door het feit dat wanneer je via het menu van de camera zaken wilt instellen dit exact lijkt op dat van andere Fujifilm modellen. Alles wat ik gewend ben van bijvoorbeeld de X-T2 kom ik in de GFX ook weer tegen.
Doordat ook deze camera net als de overige compacte systeem modellen géén spiegel meer heeft, is hij qua formaat niet groter dan een gemiddelde spiegelreflex. En dan is het moeilijk voor te stellen dat er toch wel degelijk een sensor in zit met een formaat van 43.8mm x 32.9mm die dus zo’n 25% groter is dan een fullframe camera en wel twee keer zo groot is dan een APS-C sensor. Die grote sensor zorgt dus voor een “cropfactor” van 0,76x.
Nu weten diegenen die mij al wat langer volgen dat ik niet een studio- of portretfotograaf pur-sang ben. Ik houd mij voornamelijk bezig met straat- en reisfotografie, maar juist voor de portret- en studiofotograaf is dit wel een heel fraaie camera! En na een tijdje met een twee-tal modellen en deze camera “gestoeid” te hebben, vraag ik me toch héél stiekem af of ik niet eens iets meer met model- en portretfotografie moet gaan doen!
De GFX 50S wordt voorlopig leverbaar met een drietal speciaal voor deze camera ontwikkelde objectieven, namelijk het Fujifilm GF 32-64mm f/4.0 R LM WR objectief, het Fujifilm GF 63mm f/2.8 R WR objectief en de Fujifilm GF 120mm f/4.0 R LM OIS WR Macro. Naar verwachting zal de Fuji middenformaat camera vanaf eind februari, begin maart in de winkel aanwezig zijn, evenals de eerder genoemde X100f, de X-T20 en het ook nog aangekondigde Fujifilm XF 50mm f/2.0 R WR objectief voor de compacte systeemcamera’s.
Ruud van der Lubben is verkoopspecialist bij Cameranu in de winkel op Urk. Ruud fotografeert al ruim 35 jaar op professionele basis. Straatfotografie is zijn passie, met Robert Doisneau en Henri Cartier Bresson als inspirerende voorbeelden. Over zijn apparatuur van Fujifilm raakt hij niet uitgepraat.
Bekijk alle berichtenHoud mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.