Bloesem fotograferen in de Betuwe

Dave Zuuring
6 jaar geleden

Het is nu de tijd van het jaar om in actie te komen als je het voorjaar in de Betuwe wilt ontdekken en vastleggen. De fruitbomen zitten vol in de knop en velen zijn al voorzichtig in bloei. Kortom…, bloesem in de Betuwe! In deze blog een paar tips om bloesem fraai te fotograferen.

Wees er snel bij

Mocht je aankomende 10 dagen de tijd hebben, pak je moment dan en ga de Betuwe in. Idealiter tussen Beesd, Deil, Geldermalsen en Tiel, zeg maar boven en onder de A15. Hier vind je al diverse bloeiende fruitboomgaarden. Maar wees er snel bij want de kersen staan al in bloei, de peren staan op uitkomen en dan rest nog pruim en appel. Wil je meer lezen over de Betuwe, kijk dan eens op Wikipedia. Leuke is door gewoon rond te rijden en te gaan kijken. Geheid dat je leuke perspectieven vindt met de bloesem in je compositie.

Composities

Wie bloesem zegt, denkt bloemetjes en bijtjes en zegt in één adem “macro”. Maar eigenlijk leent de Betuwe en de bloesem zich voor veel meer facetten dan alleen macro-opnames van de zeer fotogenieke bloesem. Zelf zit ik midden in de #nldazuu50mmchallenge en gebruik dus (bijna) alleen maar de 50mm standaard lens. In combinatie met een groot diafragma levert dit leuke beelden op. Anderzijds kun je ook in leuke doorkijkjes schieten want de Betuwe staat ook bekend om zijn vele fraaie molens. Pas ook eens de panorama-techniek toe. In combinatie met een L-bracket en een standaard lens kun je al wijdse perspectieven tonen.

Bloesem fotograferen in de Betuwe - 1
Bloesem fotograferen in de Betuwe - 2
Bloesem fotograferen in de Betuwe - 3
Bloesem fotograferen in de Betuwe - 4

Bloesem fotograferen

Ideale objectieven om mee te werken zijn de 24-70mm, 50mm of de 70-200mm. Met de 24-70mm ben je all-round en leg je van alles vast. De 70-200mm telelens stelt je in staat fraaie close-ups te maken van de bloemetjes, met een mooie rustige achtergrond (net als de 50mm overigens), maar maakt het ook mogelijk perspectieven te schieten voor een landschap. Zelf heb ik de laatste serie foto’s allemaal met een wat hogere ISO-waarde geschoten en spotmeting toegepast. Je kunt prima vanaf een statief werken en als de lucht niet de gewenste blauwe kleur heeft focus dan op een takje met het frisgroene gras als achtergrond.

Bloesem fotograferen in de Betuwe - 5

Neem bijvoorbeeld een klein trapje mee in de auto. Je kunt niet alle boomgaarden zomaar betreden, maar kunt dan wel vanaf een hoger standpunt een compositie maken. Vaak zijn er wel activiteiten rondom een boomgaard overdag, schroom dan niet te vragen of je even in de gaard mag fotograferen. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Zolang als het droog is en er niet teveel wind staat kun je heerlijk fotograferen. Maar let op je sluitertijd en autofocus. Een zuchtje wind en het fragiele bloemetje is onscherp. Met bewegingsonscherpte kun je overigens ook spelen, bijvoorbeeld door een double exposure te maken. Monteer zeker bij zonnig weer en wolken een polarisatiefilter.

Bloesem fotograferen in de Betuwe - 6

Een polarisatiefilter is ook handig om hinderlijke schitteringen op de bloemen mee weg te filteren. Maar kijk goed ook om je heen naar andere mogelijkheden als je in de Betuwe bent. Met de fraai begroeide bermen en slootjes kun je mooie andere momenten vastleggen. En last but not least..., als je in de gelegenheid bent, gebruik dan je drone en maak een opname van boven.

Bloesem fotograferen in de Betuwe - 7
Bloesem fotograferen in de Betuwe - 8

Samenvatting

  • Ga naar de Betuwe voor de bloesem is verdwenen
  • Neem een 24-70mm, een standaard 50mm of een telelens (70-200mm) mee
  • Durf te werken met grotere diafragma’s (f/2.0 of f/3.2), hogere ISO-waarden (200 tot 400) en pas eens spotmeting toe in je belichting
  • Gebruik een polarisatiefilter om schitteringen weg te halen of de blauwe lucht te benadrukken
  • Gebruik eens panorama-technieken voor een wijds landschap
  • Leg een trapje in je auto en of neemvoor andere perspectieven je drone mee

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.