Op reis met de GoPro HERO5 action cam

Rutger Geerling
6 jaar geleden

"Nee, video daar heb ik niet zo veel mee. Fotografie is tastbaar, dat is meer mijn ding". Hoe vaak ik deze worden al niet heb gesproken de afgelopen jaren als fervent fotograaf. Nee, bewegende beelden zijn leuker als een ander ze maakt. Grappig hoe een stukje techniek van krap zes centimeter breed daar binnen een week een einde aan heeft weten te maken.

Een maand reizen met de familie in de VS is de druppel, filmpjes maken met de mobiel is leuk maar in de praktijk merk ik dat ik daar weinig mee doe. Plus, we gaan niet alleen een paar duiken maken maar ook snorkelen. Met van die haaien waar Freek Vonk door is gebeten. Een beter moment om eens aan video te ruiken is er niet. Doel wordt om eens wat leuke filmpjes met de familie te hebben, een slideshow bekijkt tenslotte niemand, een set korte filmpjes zijn leuk om te delen en een waanzinnige herinnering aan een mooie reis. Maar gaat me dat lukken als totale film-onbenul?

Klein maar fijn

Wat meteen opvalt is dat klein ook echt klein is, de GoPro Hero 5 Black action cam voelt minutieus aan. Stevig en precies zwaar genoeg maar een kluns als ik gaat dit meteen laten vallen. Gelukkig zijn er talloze grips te krijgen en ik vind er dan ook snel eentje én mag tevens een gimbal (stabilisatie tijdens het bewegen) lenen voor extra professionele looks van mijn toekomstige materiaal. Een extra batterijtje lijkt me ook geen overbodige luxe en dat blijkt de komende weken toch wel echt een lifesaver te zijn.

Fast forward naar de bossen van Tenessee waar we een eerste wandeling maken met de kids. Een prima moment om echt alles eens te proberen. Globaal heb ik de gebruiksaanwijzing doorgenomen, echte mannen hebben die niet nodig toch? Op standaardinstellingen komt zo een eerste filmpje tot stand met al z’n onervarenheden en probeersels. De eerste twee lessen zijn meteen duidelijk. Film niet al te veel en film ook zeker niet al te lange shots.

Maak geen lange shots

Door enorme hoeveelheden shots heen gaan is een ramp, je onthoudt echt niet meer wat je hebt gefilmd en het is supermoeilijk om daar ook wat mee te doen. Ik maak er direct een gewoonte van om direct na opslaan op de laptop alle rommel weg te gooien, iets wat ik bij fotografie niet anders doe. Meteen merk ik ook dat lange shots heel lastig te editen zijn, de korte stukjes van vijf tot tien seconden passen veel beter en zijn ook veel fijner terug te vinden. Alleen bij hoge uitzondering maak ik vanaf nu nog lange opnamen (de haaienduiken zijn daar een goed voorbeeld van), voor de rest is alles kort.

Op reis met de GoPro HERO5 action cam - 1

GoPro Quik

Nu is filmen één ding, er daadwerkelijk ook wat mee doen is een heel ander verhaal. Voor iemand die met moeite een beetje basiskennis "Windows Moviemaker" onder de knie heeft was de GoPro om nog een andere reden (naast kwaliteit en waterdicht tot tien meter) de keuze..., van een paar mensen hoorde ik over de bijpassende edit-software die alleen met GoPro’s werkt. Quik voor Apple of Android én je computer.

Wederom ga ik zonder enige voorkennis aan de slag en de nodige vloeken later besef ik dat ik het allemaal veel en veel te ingewikkeld wil aanpakken. Pas na een uurtje proberen snap ik hoe simpel de software werkt en hoe moeilijk ik het mezelf maak er mee. Pas als die eye-opener binnen is gaat bij het licht branden en maak ik in no-time de eerste filmpjes. Kort gezegd: ik zoek eerst de clips die me leuk lijken, daarna bepaal ik de lengte van de video (15, 30 of 60 seconden) waarna ik eenvoudig met een muisklik in elke clip het hoogtepunt kies. En als ik die hoogtepunten ook meteen al in volgorde aanklik dan monteert de software dan alles op de maat van de muziek en heb ik in een minuut of twintig een hapklare video gemaakt die er serieus goed uitziet. Wow.

Topkwaliteit en veel edit-mogelijkheden

Voor mij was bepalend dat het allemaal niet te gek ingewikkeld moest zijn: op vakantie vind ik het prima om aan het einde van een bijzondere dag een uurtje de laptop aan te zetten, meer moet het toch echt niet zijn. Over de bouw- en beeldkwaliteit kan je enorm veel woorden vuil maken maar de GoPro Hero 5 is wat dat aangaat nog steeds de top van wat er te krijgen is. De echte toevoeging bleek voor mij vooral de edit-mogelijkheden te zijn. Je kan gewoon een paar toffe bijna pro-uitziende filmpjes maken met heel weinig moeite en kennis van zaken. Film is voor mij nu een blijvertje, en dat had ik zeker niet verwacht!

Op reis met de GoPro HERO5 action cam - 2

Voordelen

 • De bouwkwaliteit is zoals je die van een GoPro verwacht. Het apparaatje voelt echt oer-degelijk aan en er zijn echt idioot veel accessoires voor te krijgen.
 • Waterdicht tot tien meter is echt te gek, even een zwembad inspringen of onverwacht je kinderen filmen in een fontein voegt echt wat toe!
 • Beeldstabilisatie maakt echt een groot verschil, (helaas niet op 4k) – toen ik me eindelijk bedacht die functie eens aan te zetten is die nooit meer uit gegaan. Het scheelt een fractie aan beeldhoek maar die is met "super wide" toch al meer dan voldoende.
 • De Quik edit-software is echt een enorme toevoeging, na een uurtje spelen had ik het al aardig onder de knie en na een paar filmpjes merk je pas echt wat je er allemaal mee kan doen in heel weinig tijd!
 • De fotokwaliteit is meer dan behoorlijk als je overdag fotografeert en omdat je zo wijd kan schieten voegt het wat toe aan de foto’s die je bijvoorbeeld zou maken met je telefoon of compact camera.
 • Wat ik dacht dat een gimmick zou zijn, de voicecontrol, bleek juist superhandig. Toegegeven; je krijgt soms wat vreemde blikken omdat je tegen je GoPro aan het praten bent maar een selfie maken wordt echt vele malen makkelijker als je alleen maar "GoPro take photo!" hoeft te roepen.

Nadelen

 • De knoppen gaan wat zwaar, ik had in het begin ook moeite om de klepjes voor batterij en opladen open te krijgen. Op zich niet verwonderlijk omdat het apparaat waterdicht is tot tien meter.
 • De batterij gaat wel redelijk snel leeg, een extra batterijtje (niet duur) is echt wel handig.
 • De Quik software is redelijk zwaar voor een eenvoudige laptop, op zich niet vreemd want video gebruikt nu eenmaal veel rekenkracht. Ook zou het leuk zijn als je ook iets langere filmpjes zou kunnen maken dan één minuut, al dwingt het je wel selectief te zijn!

Mijn ervaringen met het maken van filmpjes

 • Maak korte videoclips, film liever twee keer iets van tien tot vijftien seconden dan dat je de camera minutenlang aan laat staan. Uitzoeken wordt dan echt een ramp.
 • Probeer na te denken over een leuk begin en een eind voor het filmpje. Dan heeft je filmpje al veel sneller een verhaal-gevoel.
 • Het abonnement voor extra muziek (€5 per maand) is de moeite waard als je wat meer filmpjes wil maken, er zitten echt juweeltjes tussen!
 • Zet stabilisatie aan!
 • En zorg tenslotte dat je altijd een paar persoonlijke clips voor je video hebt, een selfie of heel close-up met je kids of ander blij onderwerp.

Auteur

Rutger Geerling

Fotograaf Rutger Geerling, ook wel bekend als Rudgr.com, heeft een enorm portfolio en legt EDM festivals en clubfeesten vast over de hele wereld. Hij werkt met grote namen zoals Armin van Buuren en Hardwell. Het begon als een hobby, maar het werd belangrijker voor hem om te doen waar hij van hield dan waarvoor hij geleerd heeft.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.