Waar let je op bij het kopen van een camera?

Metin Yirtici
6 jaar geleden

"Welke camera moet ik kopen Metin?" Deze vraag krijg ik vaak voorgeschoteld. Voor mijn gevoel iets te vaak. Ben ik wel de juiste persoon voor de vraag? Ja en nee. Ja, ik ben een fotograaf, dus een camera gebruiken doe ik vaak. Maar ik kan alleen mijn ervaringen delen betreft mijn eigen camera's die ik al jaren gebruik en proberen met je mee te denken. Bonus vraag en antwoord: Ik zal aan het einde van dit artikel ook een antwoord geven op de vraag: "Welke lampen moet ik kopen Metin?".

Pas op, nu komt er eerst een verhaal waar je waarschijnlijk niks aan hebt. Een camera kopen is net zoals een paar schoenen kopen. Wat voor soort schoenen wil je? Hardloop, stevige wandelschoenen, hoge hakken, voetbal? Waar wil je ze voor gebruiken? Voor welke gelegenheid? Wat wil je er aan uitgeven? Wat is je budget? Heb je ze al eens gedragen? Zo niet, begin daar maar eens mee. De ene past beter en fijner aan je voeten dan een andere schoen. Wat vind jij dus fijner of gebruiksvriendelijker?

Gelegenheid

Zelf heb ik minimaal zes paar schoenen. Inclusief slippers, hardloop- en voetbalschoenen enzovoort. Ik zou het liefst ook minimaal zeven camera's en verschillende lenzen willen hebben, allemaal met hun eigen eigenschappen en kwaliteiten. Om maar "een paar" camera's te noemen; de Lytro Illum, een camera waarmee je achteraf scherp kunt stellen. De Sony A7 S II, een camera waarmee je heel goed in het donker kunt fotograferen en filmen. Een GoPro-achtige camera waarmee ik actieshots kan maken. Een Hasselblad of Phase One, megagrote opnames met megadetails bij portretten. De nieuwste smartphone met de nieuwste camera, dan kan ik altijd goede foto's maken waar en wanneer ik dat zou willen. Een Canon Powershot SX60 HS met 65x optische zoom, dus met een superzoom-objectief voor vakanties. Een 360-graden camera voor..., van alles en nog wat. Enzovoort, enzovoort.

Verschillende soorten en modellen

Zoals je hierboven kunt zien, moet je er rekening mee houden dat er verschillende soorten en modellen camera's zijn. Bijvoorbeeld compact camera's, compact camera's met megazoom zoals mijn Panasonic (later meer hierover), systeemcamera's die licht van gewicht zijn of de absolute instapmodellen om kennis te maken de digitale spiegelreflexcamera's, of als je er meer uit wilt halen een semi pro (later meer hierover), enzovoort.

Er komen zoveel camera's uit dat het bijna niet bij te houden is. En soms lijken de grote merken ook niet te snappen wat ze aan het doen zijn. Zo bracht Canon in 2013 de 70D uit, in 2016 de 80D en nu, in 2017, kwamen ze met een nieuwe camera. De 77D. Volg jij het nog? Om dit alles te begrijpen moet je dus heel veel vergelijkingen en reviews lezen. In een review komt meestal naar voren voor welk doeleinde en voor wie de camera bedoeld is.

Een quote van Jeroen Horlings op Tweakers.net van 26 april 2017 verduidelijkt uitstekend twee nieuwe Canon camera's die dit jaar zijn uitgebracht: "De 800D en de 77D zijn misschien van binnen hetzelfde, wat bediening betreft is er nu in ieder geval een duidelijker onderscheid; de xxxD-serie richt zich op minder ervaren fotografen en de xxD-serie is bedoeld voor gevorderden.".

Besef ook dat bepaalde modellen camera's beter te gebruiken zijn voor sportfotografie (je kunt bijvoorbeeld snel meer foto's achter elkaar maken totdat de buffer vol raakt) en anderen beter voor portret en/of landschap. Denk eventueel ook aan de doorgroeimogelijkheden. Wil je überhaupt wel lenzen verwisselen en heb je meer te besteden? Zo ja, dan kun je beter investeren in goede lenzen. De kwaliteit van de foto hangt af van de sensor en het objectief welke gebruikt wordt. Van slechte lenzen op een goede camera wordt je ook niet vrolijk en met je camera's kun je doorgroeien (door te kiezen voor een hogere segment of een nieuwe versie van je huidige camera). Voor de rest zijn de camera's trouwens tegenwoordig allemaal wel goed. Dus maak voor jezelf een lijst met de dingen die je belangrijk vindt.

Welke camera's heb ik al?

Hierboven zag je net een lijst met de camera's die ik allemaal zou willen hebben. Maar wat heb ik al? Ik heb een Canon EOS 5D Mark II voor al mijn professionele allround werk, zoals portretten en trouwreportages. Ik heb deze camera jaren geleden als occasion gekocht bij Cameranu en hij werkt nog steeds goed. Een Panasonic DMC-TZ40 compact camera voor de vakanties (TZ staat voor TravelZoom, dit houdt in dat je met die camera heel ver kunt inzoomen) en een HTC 10 voor dingen die spontaan op mijn pad komen. De laatste is inderdaad een telefoon. Je weet wat ze zeggen, de beste camera is de camera die je op dat moment bij je hebt en een telefoon heb je (bijna) altijd bij je.

Dit zijn de voordelen van een smartphone

Je hebt ‘m altijd bij je. Panaroma's, HDR's, selfies en dergelijke zijn makkelijk te maken. Je kunt de foto's snel en makkelijk met een paar tikjes op je scherm bewerken met verschillende apps en delen door ze online te plaatsen. Je kunt je foto's geo-taggen. Via een cloud app (bijvoorbeeld Dropbox) zijn je foto's ook zo geback-upt. Het nadeel is dat je met het merendeel van de smartphones niet met de lens kunt inzoomen, alleen digitaal inzoomen is een optie en daar worden je foto's ook niet beter op en de foto's uitprinten is ook een no-go. Bij foto's in situaties met weinig licht heb je erg veel ruis in de foto's.

Dit zijn de voordelen van een compact camera

Een compact camera heeft alle voordelen van een smartphone, maar je kunt er wel verder mee inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Het toestel is zwaarder, maar nog steeds licht van gewicht. Een compact camera heeft meer arsenaal aan verschillende "foto scene's" dan een smartphone, waardoor je avondfoto, sport, macro en meer simpel kunt instellen. Via een wifi-verbinding met je smartphone kun je de foto's ook snel overzetten en delen met je vrienden. De foto's (en video's) zijn van betere kwaliteit door een grotere sensor. De bestanden zijn ook groter, waardoor je ze beter kunt printen dan foto's die met een smartphone zijn gemaakt. Het nadeel van een compact camera is dat je beperkt bent door een ingebouwde lens die niet altijd even lichtsterk is. Ze kunnen traag zijn, dat zie je terug in de afdrukvertraging. Bij een compact camera is ruis ook snel aanwezig in situaties met weinig licht.

Dit zijn de voordelen van een systeemcamera

Vergeleken met een compact camera kun je verschillende lichtsterke lenzen verwisselen. De foto's zijn van een betere kwaliteit dan een compact camera door een grotere sensor. Dat betekent dus minder snel ruis in donkere situaties. Voor de fotograaf die meer controle over zijn foto's wil hebben kan de camera handmatig ingesteld worden. Maar ook de voordelen van een compact camera zijn aanwezig, bijvoorbeeld verschillende automatische mogelijkheden zoals creatieve effecten en voorgeprogrammeerde standen. Het nadeel is dat een systeemcamera niet in je broekzak past en zwaarder is dan een compact camera. Een systeemcamera heeft minder accessoires dan een spiegelreflex camera.

En dit zijn de voordelen van een digitale spiegelreflexcamera

Dit vind ik dus een moeilijk stukje om over te schrijven omdat de systeemcamera's steeds beter worden, ja zelfs beter dan een spiegelreflex. Een systeemcamera is bijvoorbeeld stiller dan een spiegelreflexcamera. Je kunt door middel van lensmount-adapters lenzen van spiegelreflexcamera op de systeemcamera gebruiken. Vergeleken met een systeemcamera loopt de spiegelreflexcamera voor met een legio keuzes aan lenzen en accessoires. Een DSLR ligt lekkerder in de hand. De accu gaat langer mee dan bij systeemcamera. Het nadeel is dat een spiegelreflexcamera zwaarder is dan een systeemcamera. Vooral tijdens vakanties, waar je ‘m de hele dag met je meedraagt of met het vervoeren in een vliegtuig, merk je dat goed. Er lijken meer mensen over te stappen op een systeemcamera... Er zijn genoeg websites waar je uitgebreide vergelijkingen kunt vinden tussen de bovengenoemde soorten camera's.

Vakantiefoto's

Eerlijk is eerlijk, vroeger schoot ik al mijn vakantiefoto's alleen maar met mijn oude Canon EOS 30D. Ik besefte opeens dat ik een hoeveelheid gigabytes aan foto's op mijn harde schijf had staan waar ik niks mee deed. Het ging me om de herinneringen. En daarom maak ik tegenwoordig gemiddeld 80% van mijn vakantiefoto's met mijn mobiel. 10% met de Panasonic. En de bijzondere plekken die ik zou willen fotograferen om later afdrukken van te maken, fotografeer ik met mijn Canon EOS 5D Mark II. Hieronder een paar voorbeelden van mijn vakantiefoto's. Te beginnen met mijn oude smartphone (uit 2013), dan mijn compact camera en ik eindig met mijn spiegelreflexcamera.

Welke camera past het beste bij mij - 1
Welke camera past het beste bij mij - 2
Welke camera past het beste bij mij - 3

Hieronder drie voorbeelden waarom ik voor de Panasonic DMC-TZ40 heb gekozen, voor de lekkere afstandsfoto's.

Welke camera past het beste bij mij - 4
Welke camera past het beste bij mij - 5
Welke camera past het beste bij mij - 6

Hieronder drie voorbeelden van foto's gemaakt met mijn Canon EOS 5D Mark II digitale spiegelreflexcamera. Je ziet gelijk meer details en kwaliteit in de foto's zitten. Dit heeft natuurlijk ook te maken met mijn nabewerking van de RAW-bestanden waar veel meer informatie uit te halen is dan met een JPEG-bestand. Bij de huidige smartphones kun je ook met RAW schieten, maar het is en blijft RAW van smartphones, dus het is kleiner en minder goed. Maar RAW-bestanden betekent dat je ook moet kunnen bewerken op je computer, wil en kun je dat?

Welke camera past het beste bij mij - 7
Welke camera past het beste bij mij - 8
Welke camera past het beste bij mij - 9

Budget

Het gaat er niet om welke camera het duurste en daarom het beste is, je moet denken aan wat je echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld echt 50 megapixels nodig voor je vakantiefoto's die je in je plakboek gaat plakken en verder niet groot gaat uitprinten? Heb je echt ISO 25.600 nodig op je camera? Als je macrofoto's gaat maken van planten op een zomerse dag? Om een afwijkend voorbeeld te geven..., tussen de Canon en Tamron 70-200mm lens zit meer dan maar een paar honderd euro verschil. Voor het geld dat je bespaard wanneer je de Tamron koopt, kun je bijvoorbeeld op reis of een flitser voor je camera kopen.

Als je al een camera hebt en je wilt een nieuwe, kijk en evalueer dan eerst de camera die al hebt en wat je er niet aan bevalt. Zoek dan naar een camera die wel aan je wensen voldoet, in plaats van dat je de marketingtechnische dingen gaat bekijken en meer geld gaat uitgeven dan nodig is. Het hoeft niet gelijk een nieuwe body (of een lens) te zijn. Zoals ik hierboven ook al omschreef; mijn Canon EOS 5D Mark II (uitgebracht in 2008) was een occasion en werkt nog steeds goed. Dus kijk ook op websites waar ze tweedehands goederen of occasion modellen verkopen.

Gebruiksvriendelijkheid

Mijn ervaring? Toen ik mijn fotografie-opleiding deed, kon je bij ons op school de Nikon D100 lenen, die ik niet echt gebruiksvriendelijk vond. Mijn klasgenoot had de Canon EOS 20D en die vond ik veel fijner en intuïtiever werken. Om een voorbeeld te geven, als ik me goed herinner moest je bij de Nikon D100 twee knoppen indrukken en een draaiwieltje gebruiken om in een foto te zoomen. Als het makkelijker kon, was dat in ieder geval niet duidelijk en dus ook niet intuïtief. Bij de Canon EOS 20D was het op één knopje drukken en dan was je klaar. Mede daarom ben ik ooit voor de Canon gegaan. Maar iedere camera heeft zo zijn voor- en nadelen, er bestaat volgens mij niet de ultieme camera die alle voordelen heeft. Dat komt door de verschillende wensen van eindgebruiker en dat ben jij.

Ja..., jij!

Welke camera vind jij het fijnst om mee te werken? Vind jij het meest gebruiksvriendelijk? Een ander voorbeeld; de Sony A7s II. Dit is een fantastische systeemcamera qua specificaties en lichter dan een spiegelreflexcamera, alleen vind ik de menustructuur onlogisch en verwarrend en de knoppen op vervelende plekken zitten. Ik zou er natuurlijk aan kunnen wennen als ik er veel mee zou werken. Maar toch, het is wel een "drempel". Tijdens het typen van dit artikel zag ik dat er een Sony A9 uit is die bijna dezelfde menustructuur heeft als die van de Canon. Het lijkt er op dat Sony luistert naar de wensen van zijn kopers en een overzichtelijker menustructuur ontwikkelt. De drempel om over te stappen lijkt hierdoor minder hoog.

Bij mijn Canon EOS 5D Mark II kun je bepaalde functies in je menu als favoriet markeren, waardoor je op het laatste tabblad alle favoriete functies terug kunt vinden. Dat maakt het werken wel erg fijn. Ik zag dat de nieuwe Sony dat ook heeft. Hou er ook rekening mee dat er per segment, lijn of model bij een bepaald merk ook nog verschil in de bouw en menustructuur én dus de gebruiksvriendelijkheid kan zitten. Ga dus naar een camerawinkel of naar een buurman of kennis die al een camera heeft. En vraag of je er even mag "spelen". Stop niet bij één merk, maar kijk ook naar andere merken.

Welke camera past het beste bij mij - 10

Samengevat

Wat wil je fotograferen? Wil je bijvoorbeeld een compact camera of een spiegelreflex? Wat is je budget? Heb je al gekeken of je tweedehands kunt vinden welke je interessant lijkt? Heb je ook online gezocht wat voor reviews er over deze camera's geschreven worden? Ben je bijvoorbeeld al bij een kennis of Cameranu geweest om een camera in je handen te houden? De gebruiksvriendelijkheid van een camera voelt voor iedereen anders. Dus..., uitproberen die hap!

Als bonus ook nog een antwoord op de volgende vraag. "Welke lampen of flitsers moet ik kopen Metin?" Als je het bovenstaande opnieuw leest, vervang de woorden camera's, de types en merken, met de woorden lampen en vermogen, dan krijg je waarschijnlijk je antwoord...

Bekijk alle digitale camera's

Auteur

Metin Yirtici

Fotograaf Metin Yirtici is een levensgenieter die hierdoor als een allrounder van alles fotografeert wat hij leuk vindt. En dat is veel. Hij begon met natuur- en macrofotografie, ging over naar portretten en allerlei reportages tot conceptuele fotografie. Hij fotografeert met daglicht, strobist en anders met studioflitsers.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.