Op vakantie fotograferen met de Sigma 18-300mm lens

Dave Zuuring
6 jaar geleden

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 1

Deze vakantie kreeg ik door Cameranu en Sigma Benelux een leuke uitdaging voorgelegd: "Ik stel voor dat je de Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC OS HSM Macro lens uit de Contemporary-lijn en een APS-C camera meeneemt!". Echt enthousiast was ik niet direct. Hoe verwend kun je zijn met je fullframe camera en mooi lichtsterk glas? En zo ging ik op vakantie, om zelf uit te vinden hoe het is om met zo’n vakantielens op pad te gaan. In deze nieuwe blog lees je mijn bevindingen.

All-inclusive

Je hebt vast weleens van het vakantieconcept all-inclusive gehoord. Een vakantie met alles erop en eraan qua eten en drinken en vaak ook georganiseerde trips vanuit je hotel met al dan niet een auto inbegrepen. Kortom, je hoeft nergens meer over na te denken. In fotografie bestaat er eigenlijk ook een soort van all-inclusive. Voordat je op reis gaat, vraag je jezelf misschien af: "Welke lens neem ik mee om dat leuke stadje, museum, park, berglandschap of misschien wel een neushoorn te fotograferen? Maar ook een lens om mijn familie en de lokale mensen op de foto te zetten." Goed nieuws, die all-inclusive bestaat in de vorm van de reislens of alles-in-één lens. En ik zal eerlijk zijn: zelf liep ik altijd met een grote boog om deze lenzen heen. In deze blog een antwoord op de vraag of het wel helemaal terecht is dat ik deze lens zelf niet serieus nam.

De apparatuur

Even wat technische details. Als Canon-gebruiker kreeg ik een Canon EOS 760D mee. Opvallend voor mij aan deze lichte (slechts 565 gram) en compacte body (vergeleken met de EOS 5D Mark III) is het kantelbare scherm en het touchscreen. Ideaal! Een 24.2 megapixel sensor met de DIGIC 6 processor zorgen voor registratie van beelden bij 6000x4000 pixels. Ook de wifi-functie is leuk om direct online een leuk plaatje te delen vanaf mijn vakantieadres. Het kleine display bovenop de body, in combinatie met het fijne displayscherm, zorgt ervoor dat je alle informatie over je instelling makkelijk afleest.

Dan de Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 lens. Objectieven uit de Contemporary-lijn worden ontworpen met één belangrijke designvraag: hoe breng je onovertroffen optische kwaliteit in dienst van een compact formaat en een licht gewicht? Sigma maakt gebruik van vier FLD-elementen en een SLD-element, dat moet resulteren in minimale chromatische aberraties en optimale optische prestaties. Zeven afgeronde diafragmalamellen zijn aanwezig om een fijne onscherpte te geven. Tot zover de technische praat.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 2

Op pad met de lens

Bij ontvangst van de set ben ik er direct mee gaan spelen. Ik denk dat dat de belangrijkste tip voor fotograferen is. Als je dan op reis gaat of bent, dan weet je tenminste hoe alles werkt. Oftewel, fris je kennis op tijd op. Oefening baart kunst. Op bezoek bij mijn ouders met veel natuur, al direct wat oefenkans met vlinders en af en aan vliegende mezen. Leuk, en aangezien ik nogal lui kan zijn in de vakantie, auto ISO aan. Niet altijd de beste ISO gezien de hoge keuzes, maar wel begrijpelijk om in combinatie met de brandpunt een afdoende sluitertijd te kiezen in combinatie met mijn gekozen f-stop.

Gemak dient de mens

Ik denk dat ik voldoende zeg met mijn uitspraak dat ruim 75 procent van de beelden van deze vakantie met de Sigma 18-300mm superzoom zijn gemaakt. Ja, ik had ook de 5D Mark III mee! Dat zegt genoeg over het feit dat de lens volop gebruikt is in uiteenlopende situaties en lichtcondities. Voornaamste positieve reden: de totale combinatie body en lens vond ik erg prettig om mee te nemen. Dus eerste pluspunt - het gewicht - naast het tweede pluspunt - de compacte bouw van deze lens. Je ziet niet direct dat de lens in ingeschoven toestand maar liefst 300mm zoombereik heeft (omgerekend naar 35mm-formaat maar liefst 480mm), dus ook lekker onopvallend en makkelijk mee te nemen.

Ideaal in de stad, lichtgewicht en zoombereik. Altijd kans op leuke perspectieven zoals hier in de drukste winkelstraat van Salzburg tijdens een regenachtige dag. En ondanks de hoge ISO, als ik kijk naar de details op de borden en de fijne onscherpte, was ik al snel overtuigd dat ik voor gemak zou gaan deze vakantie.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 3

Een ander uitstapje ging over de Königssee en een stevige wandeling bij de Hintersee! Een BlackRapid Sport draagriem en een polarisatiefilter mee en wandelen maar. Vooral tijdens dit soort tochten dient gemak de mens.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 4

Lock-functie

Tijdens dit soort uitstapjes kom je in je vakantie niets tekort met deze lens. Je kunt snel je foto maken en je draagt de set makkelijk bij je. Dan heb je ook nog het voordeel van de lock-functie die op de lens aanwezig is. Met een simpele klik zorg je tijdens het wandelen ervoor dat de lens niet uitschuift. Ideaal en al snel een automatisme gezien de logische plaatsing van het knopje op de lens.

Beeldkwaliteit

Hier kunnen we uren over discussiëren. Immers, wat mag je verwachten van een lens als deze? Het is een alles-in-één lens, dus zullen er vast compromissen zijn waarmee de makers rekening hebben gehouden. Ik denk dan vooral aan de combinatie gewicht versus kwaliteit. Alleen tijdens een reis fotografeer je vaak uit de hand in uiteenlopende lichtcondities. Dit doet ook wat met je beeldkwaliteit en scherpte. Dus tijdens het begin van mijn vakantie op dit lieflijke plekje, bekend van de ansichtkaarten, direct de Sigma 18-300mm maar eens landschappelijk aan het werk gezet.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 5

Bovenstaand tafereel is gemaakt met mijn lichtgewicht reisstatief en via de app, die diende als draadontspanner, de afdruk gemaakt. Een prima beeld met prima scherpte. Uiteraard heb ik ook later in de vakantie in de avond wat gefotografeerd in het blauwe uur en de grenzen van de sensor en lens opgezocht.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 6

Beeldstabilisatie

Onmisbaar met brandpunten van 18 tot 300mm is beeldstabilisatie. Ga maar na, op 300mm op een crop-camera heb je omgerekend naar 35mm als snel met de Canon 1.6x cropfactor een 480mm bereik. Wat wel iets vraagt van een stabiele houding, juiste camera-instelling, maar vooral ook van beeldstabilisatie. Zet deze functie uit, zoom in en het danst je al snel voor je ogen door toch de lichte bewegingen die je als mens maakt. Oké, door een stabiele houding aan te nemen kun je zelf een en ander beïnvloeden, maar het neemt niet weg dat de beeldstabilisatie zoals je in onderstaande opnames ziet een onmisbare rol speelt. Sigma heeft dit prima voor elkaar.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 7

In de bovenstaande foto, waar eigenlijk mijn sluitertijd veel te laag is in combinatie met het brandpunt, kon ik dankzij de voortreffelijke beeldstabilisatie waarover de lens beschikt deze opname uit de hand maken.

En dat geldt eigenlijk ook voor deze typische vakantiefoto hieronder. Je loopt het kerkje in en wilt het vastleggen. Even geen andere bezoekers die in beeld zijn. Je pakt het moment en als resultaat neem je een acceptabele vakantiefoto mee naar huis die in je vakantieboek een plekje krijgt. Kortom, omdat het kan. En dus fotografeer ik in mijn vakantie zonder erover na te hoeven denken, dankzij een prima werkende beeldstabilisatie.

Die beeldstabilisatie vraagt wel om één ding te onthouden. Besluit je ermee op een statief te gaan werken, dan wel even uitzetten, want dan doet het nog steeds zijn werk, met als gevolg onscherpe foto’s! Anderzijds heb ik deze vakantie amper mijn statief gebruikt.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 8
Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 9

Vooral fotograferen

Het leuke is dat je met deze all-inclusive lens lekker de momenten kunt vangen. De lens nodigde mij enorm uit om lekker te componeren en dus te fotograferen. En zo lui als ik soms ben tijdens mijn ongeplande fotomomenten, dan is de lens mij vergevingsgezind. In bovenstaande foto koos ik een te klein diafragma en mijn sluitertijd was krap aan. Maar toch een foto waar ik achteraf best tevreden mee ben. Ook ondanks het felle tegenlicht links bovenin, waar je van moet houden. En dan komt ook de autofocus van de lens in beeld. Die is snel en to the point. Zoals ook op onderstaande foto tot uitdrukking komt in een lastige lichtsituatie.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 10

Zittend op het terras, genieten van de muziek, ontstond een special effect met rook die opeens kwam. Camera in de aanslag, maximale lensopening, zoomen, focus en klik. Omdat het kan.

En dat geldt eigenlijk voor alles met deze lens. Tijdens je vakantie of je reis leg je de momenten vast die je aanspreken. Als je dan een moderne body hebt zoals de EOS 760D en je je daarbij niet al te druk maakt om instellingen, dan kom je echt met leuke resultaten thuis. Veel reviews en artikelen gaan over beeldkwaliteit en manen je de ISO laag te houden. Oké ISO3200 is zeker wel de limiet, maar waar draait het om als je werkt met een lens als deze? Juist, de momenten te vangen die horen bij die mooie herinnering.

En dat is juist het leuke aan deze lens, je krijgt prima beeldkwaliteit, flexibiliteit in een hele prettige verpakking, want de Sigma die afgewerkt is met fijne materialen, ligt fijn in de hand en is zoals eerder gezegd niet zwaar.

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 11

Tot slot

In eerste instantie was ik niet echt enthousiast om met de 18-300mm lens en een andere body op vakantie te gaan. Achteraf gezien, kijkende naar de beelden die ik mee naar huis nam en vooral het praktische gemak, ben ik zeer enthousiast geworden over de mogelijkheden met deze lens. De fullframe sensor mis ik wel en dus kan ik alleen maar zeggen: Sigma kunnen jullie niet iets van een 24-300mm f/4.0 Art maken die past op mijn fullframe? Want gemak, gewicht, beeldkwaliteit nodigen uit tot waar we als vrijetijdsfotografen allemaal naar op zoek zijn: mooie momenten vastleggen. En omdat je de vakantie niet alleen wilt beleven door de zoeker van je camera is een intuïtief te gebruiken lens met een snelle autofocus een handig hulpmiddel om thuis die mooie momenten te herbeleven!

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 12

Samenvatting

  • Weinig gefotografeerd voorafgaand aan je reis? Fris je kennis op tijd op. Oefening baart kunst en neem deze lens ook eens mee de dierentuin in. Wedden dat je voorbereid op vakantie gaat?
  • Fijne afwerking, alle knopjes en ringen op de juiste plaat, wel zo makkelijk.
  • Allround zoombereik – je hoeft geen moment te missen en kunt er alle kanten mee uit, kortom maximale flexibiliteit.
  • In combinatie met moderne sensoren probleemloos in uiteenlopende lichtcondities dankzij lenskwaliteit hogere ISO’s (+400 tot 3200) fotograferen.
  • Beeldstabilisatie, de ideale hulp in onverwachte situaties.
  • Autofocus voor snelle, stille en soepele registratie van je beelden.
  • De prijs-kwaliteitverhouding? In mijn ogen krijg je veel voor weinig en wil je nog meer scherpte dan neem je een prime zoals een 35mm f/1.4 mee.

Onderstaand staan nog een paar beelden die de diversiteit van het Sigma objectief voor mij mooi symboliseren:

Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 13
Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 14
Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 15
Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 16
Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 17
Op vakantie met de Sigma 18-300mm lens - 18

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.