Ben jij de baas over het licht?

Sander Poppe
6 jaar geleden

Mooie landschapsfoto’s komen helaas niet vanzelf. Eventjes naar de kust rijden, een foto maken en dan weer naar huis. Nee, dat zit er helaas niet in... Neem alleen al het licht. Het is werkelijk iedere dag helemaal anders. De bewolking, het zonlicht en het jaargetijde zijn van enorm belang van hoe het licht er op dat moment uitziet. Hoe krijg je controle over het licht? Wanneer ben je dat de baas? Om controle te krijgen over het licht gebruik ik grijs(verloop)filters. In dit blog meer hierover.

Wat heb je allemaal nodig om te werken met grijs(verloop)filters?

Een aantal dingen zijn gewoon een must om te hebben als je wilt werken met grijs(verloop)filters. Hieronder laat ik een aantal zien.

De baas zijn over het licht - 1

Waarom geen filters met schroefdraad in plaats van al die glasplaatjes, houders en adapterringen? Dit komt omdat de meeste schroefdraadfilters de horizon in het midden hebben. Als je ze kunt verstellen, dan is dit maar trapsgewijs. Nee, geef mij dan maar die glasplaatjes. Die kun je vrij bewegen, schuiven en verstellen. Ook nog eens eenvoudiger als je meerdere filters tegelijk wilt gebruiken.

De baas zijn over het licht - 2

Moet je niet veel filters hebben?

Wat is veel? Een aantal filters heb je zeker nodig. Denk hierbij aan de gewone ND filters (om de sluitertijd te verlengen), ND Hard Grad filters en ND Soft Grad filters om de lucht te corrigeren. En vergeet niet een polarisatiefilter. Leuk, laat maar eens het verschil zien, zul je wellicht denken. Een landschapsfoto met en zonder een grijs(verloop)filter. Dit zijn twee foto’s gemaakt op dezelfde locatie, dezelfde avond en met dezelfde instellingen, namelijk: f/11, 1/13 seconden, ISO500. Het verschil zit hem in de ND Hard Grad filter 0.6.

Interessant? Maar dit kan met software toch ook? Bijvoorbeeld door te blenden? Nou, ik daag je graag uit. Je kunt veel met Adobe Photoshop of Lightroom, dat zal ik zeker niet ontkennen. Maar vaak krijg je het niet zoals het in de werkelijkheid was. Een bepaalde "glow", weerspiegeling of sfeer die je dan vervolgens mist. Uiteraard kun je dit met software proberen te benaderen, maar je bereikt dit nooit de volle honderd procent. Daarnaast maak je het voor jezelf alleen maar makkelijker als je werkt met grijs(verloop)filters. Op deze manier heb je veel minder nabewerking en kun je sneller genieten van het mooie resultaat. Tenslotte is en blijft het fotograferen. Landschappen fotograferen doe je buiten. Dan is het toch de uitdaging om de perfecte foto op locatie te maken? In mijn optiek wel.

Maar heb je dan voor alle landschapsfoto’s een filter nodig?

Nee, zeker niet. Er zijn omstandigheden waar je geen filters nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het einde van het blauwe uur. Of tijdens een storm… Dit komt omdat dan de lucht donkerder is, of zoals bij een storm het licht wordt weggenomen door een dichte wolkenpartij. Je hoeft dan dus niets meer recht te trekken met een filter, want het geheel is in balans. Neem als voorbeeld onderstaande foto.

De baas zijn over het licht - 3

Wanneer gebruik je een ND Hard Grad filter en wanneer een ND Soft Grad filter? Deze vraag beantwoord ik met twee voorbeelden. De linker foto is met een ND Hard Grad filter gemaakt, de rechter foto met een ND Soft Grad filter.

De baas zijn over het licht - 4
De baas zijn over het licht - 5

Hoe weet ik nu of ik een 0.6 of 0.9 nodig heb, is een veelgehoorde vraag en ook een begrijpelijke vraag. Er zit zeker een logica achter en als je die weet, is het eigenlijk heel simpel. Maar deze vraag en andere ga ik niet direct beantwoorden. Hiervoor wil ik je graag doorverwijzen naar mijn allernieuwste boek: Het Grote Filter boek.

De baas zijn over het licht - 6

Hierin beantwoord ik alle vragen uitvoerig en krijg jij antwoorden op vragen als: welk filter heb ik nodig en hoe maak ik een mooie foto met een lange sluitertijd? Ik laat daarnaast aan de hand van tientallen voorbeeldfoto’s zien hoe een foto tot stand is gekomen, met onder meer de specificaties, het scherpstelgebied en het filter dat ik heb gebruikt. En wat een leuke starterset is? Begin dan eens met zoiets:

De baas zijn over het licht - 7

Bij Cameranu helpen ze je graag verder. Of je nu op zoek bent naar een starterset of dat je filterportfolio wil uitbreiden. Uiteraard staat het je ook vrij om contact met mij op te nemen! Op mijn site vind je naast mijn portfolio ook nog een shopgedeelte. In deze shop kun je mijn twee eerdere boeken bestellen, De Zuidelijke Eilanden (De mooiste plekjes in Zeeland) en Typisch Nederland. Veel plezier met het maken van landschapsfoto’s! En wie weet komen we elkaar eens tegen...

Auteur

Sander Poppe

Sander Poppe heeft het fotograferen zichzelf aangeleerd door te kijken bij anderen en veel te oefenen. Zodoende werd de kwaliteit van zijn landschapsfoto’s door de jaren heen steeds hoger. Alles wat met water te maken heeft fascineert hem. Inmiddels worden zijn foto’s regelmatig geleverd aan diverse bedrijven en stichtingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.