Hoe maak je het beste een fotoboek?

Dave Zuuring
6 jaar geleden

Je fotografeert. Je legt vast. Je maakt fantastische foto’s. Je bewerkt ze en je hebt een fantastische collectie foto’s op je harde schijf. Zo nu en dan deel je deze foto’s op social media, je website of op een andere fotografiesite. En soms laat je ze aan vrienden en familie zien op je tablet. Maar heb je er wel eens over nagedacht om thuis een paar fotoboeken op je tafel neer te leggen?

Leuk om familie, vrienden en andere bezoekers die over de vloer komen je pareltjes te showen. De meeste fotografen die ik spreek lopen niet direct warm voor een fotoboek. Daarom wil ik je in dit blog inspireren om juist wél een fotoboek te maken, nu je fotocatalogus nog zo lekker overzichtelijk is.

Ga veel fotograferen

Ga eropuit. Maak je foto’s, leg vast en registreer die mooie plekjes, momenten en gebeurtenissen. Of het nu met je smartphone, systeemcamera of spiegelreflexcamera is. Ga dus lekker fotograferen. Zoveel als je kunt, want daar word je beter van en je foto’s ook. Bij thuiskomst importeer je ze direct in je fotobibliotheek. Dit kan op diverse manieren. In dit blog neem ik je mee aan de hand van Adobe Lightroom CC Classic. Eén van de krachtigste fotobewerkingspakketten die momenteel verkrijgbaar is.

Dit pakket bevat, naast de mooie nabewerkingsmodule, een zeer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke bibliotheekmodule. Als je deze module goed weet te benutten is een fotoboek maken een fluitje van een cent. Want welke fotosoftware je ook gebruikt, de uitdaging is niet deze software, maar de goede voorbereiding vooraf.

Beoordeel je foto's

Kom je terug van een deftige, koude en gezellige fotoshoot, dan heb je altijd wel van die pareltjes en juweeltjes die je uit je camera ziet rollen. In de meeste gevallen zijn ze nabewerkt. Hoeft niet, maar kan wel. Want je kunt natuurlijk nog meer uit je RAW-file halen dan er in een JPEG zit. Hoewel het uiteraard ook gaaf is om het perfecte plaatje al te maken als JPEG!

Geef je foto's een kernmerk

In beide gevallen is dan handig om deze juweeltjes een kenmerk mee te geven. Je kunt ze een selectievlag geven of een kleur. Maar waarom zou je niet die super gave foto’s van jezelf belonen met 1, 2, 3, 4 of 5 sterren? Ik sla zelf de 2 en 4 over en waardeer ze dus met een vlag en 1, 3 of 5 sterren. De 5 is de gouden medaille, 3 de zilveren en 1 de bronzen. Als je dit consequent gaat toepassen, dan zie je al wekelijks, maandelijks of naarmate het jaar vordert je eigen top collectie groeien. Je vindt aan de hand van deze 'beoordeling' altijd weer makkelijk de weg terug naar de fotofolder waarin de foto's verstopt zitten, om zo andere eventuele pareltjes alsnog te vinden.

Welk fotoboek kies je?

Je hebt uiteraard ook een portie creativiteit nodig om een boek te maken. Dus de hoofdvraag is eerst: Wat wil ik in een boek zetten? Ik maak meestal drie soorten. Een vakantieboek, een themaboek (bijvoorbeeld blue hour) en een jaarboek.

Ouderwets foto’s kijken op je tablet
Een vakantieboek zet ik ook met behulp van bovenstaande medailles op. Al tijdens de vakantie importeer ik de vakantiefoto’s in een tijdelijke catalogus. Ik rangschik ze per datum en plaats van elke dag de foto’s met vlag en ster in een verzameling genaamd 'vakantieboek'. Als ik dan weer thuiskom, heb ik twee voordelen. Ik kan snel foto’s tonen op mijn iPad aan vrienden en familie. En ik kan ze even later makkelijker exporteren naar JPEG’s die ik upload naar de fotoboekenmaker! Hetzelfde geldt voor een jaarboek.

Laat je Lightroom voor je werken

Wat je nodig hebt is kennis van Lightroom en de bibliotheekmodule! Het waarderingssysteem met sterren helpt je makkelijk een collectie ervan te maken. Dit kan met slimme verzamelingen, of door in je bibliotheek simpelweg alle foto’s met een ster te tonen. Deze sleep je dan makkelijk naar je fotoboek collectie. Zo is mijn slimme verzameling voor 2018 tot dusver gevuld met meer dan 120 foto’s die ik 1, 3 of 5 sterren heb gegeven! De foto’s in dit artikel zijn daar de voorbeelden van. En door deze verzameling kan ik vrij snel foto’s vinden die ik wil opnemen in mijn fotoboek of andere toekomstige publicaties.

Selecteer door

Vervolgens ga ik net als Ronald Koeman te werk. Zoals de bondscoach maar een beperkt aantal spelers kan opstellen en meenemen naar een toernooi, zo moet je ook naar een fotoboek kijken.

Immers, meer dan 50 pagina’s is niet alleen kostbaar, maar het maakt een boek onnodig dik en groot! Kortom, je moet door selecteren. Een handige tip hierbij? Nodig je partner, je fotobuddy of iemand anders uit om mee te kijken. Bepaal zo samen wat wel of niet doorgaat qua foto’s richting het beoogde boek.

Dit doorselecteren doe ik binnen de eerder genoemde map. Ik haal dubbele foto’s eruit of voeg soms nog wel foto’s toe, omdat ik dan een 1 ster zie en denk 'Was er niet nog een andere?'. En weet je wat het leuke is? De foto’s blijven dan nog steeds hun 'medailles' behouden en in andere verzamelingen en collecties beschikbaar. Zoals eerder vermeld, je krijgt gedurende het jaar een duidelijk beeld van je topfoto’s. Last but not least, iedere keer als je de map bekijkt is het stiekem weer een feestje om terug te blikken, voorpret dus!

Het moment is bijna daar

Nu kun je twee dingen doen. Je gaat direct al je foto’s exporteren óf je laat het nog even liggen. Als je in een collectie werkt, dan kun je foto’s alvast in jouw eigen gewenste volgorde plaatsen, in plaats van op datum. Niet direct noodzakelijk, maar wellicht handig. Op dit moment laat ik het allemaal even rusten.

Kijk er later die week nog eens naar terug of, in geval van een jaarboek, maak ik eerst nog een nieuwe collectie aan voor een jaarkalender. Voor een jaarkalender werk ik bijna alleen met de 5 sterren opnames en omdat ik kies voor maximaal 1 foto per maand, weet ik dat ik terug moet selecteren naar 14 foto’s (inclusief voor- en achterzijde). Dit is een hels karwei, maar als je dit ook doet ben je weer bezig met je selectie. En als je dan weer terugkeert naar je verzameling voor je fotoboek, ben je misschien nog kritischer om de verzameling verder uit te dunnen. Als dit klaar is, heb je de pareltjes en kun je alles exporteren als JPEG’s.

Exporteren maar pas op!

Voordat je gaat exporteren vanuit Lightroom is het goed om je op de website van je fotoboeken in te lezen over de instellingen. Een vuistregel is dat je in sRGB exporteert. Wil je meer weten over kleurprofielen en deze ruimtes, Google er dan maar eens op.

En dan is het uiteraard ook handig om te gaan nadenken over de grootte van je foto’s die je vanuit RAW exporteert als JPEG! Het belangrijkste is om te beseffen dat je het hier over fotoresolutie hebt en dat deze naadloos aansluit op je fotoafdruk. Maar ook dat je wel op volledige grootte RAW's naar JPEGs kunt gaan omzetten, maar dat je vervolgens voor een fotoboek te grote bestanden aan het uploaden bent, terwijl dit helemaal niet nodig is.

Over de JPEG-kwaliteit bij het exporteren is online veel te vinden. Ik raad je aan je hierover in te lezen, want je halveert soms niet alleen de bestandsgrootte, maar tast de kwaliteit niet aan. En aangezien vele fotoboeken online werken, maak je het jezelf ondanks dat glasvezel en hoge dataverbindingen al voorhanden zijn, dan toch heel gemakkelijk...

Alle tips voor fotoboeken samengevat

  • Verdiep je in de Adobe Lightroom bibliotheek module
  • Waarder je foto's met een vlag en het sterrensysteem
  • Bedenk vooraf goed waarvoor je een fotoboek precies maakt
  • Ontdek het gemak van collecties en verzamelingen
  • Selecteer door en roep de hulp van iemand in, maar wees kritisch
  • Zet je foto’s alvast in de juiste volgorde
  • Lees wat je fotoboekenmaker het liefste heeft aan kleurprofielen
  • Denk na over het kleurprofiel en de JPEG-kwaliteit bij het exporteren
  • Exporteer foto's met de juiste metadata naar een logische plek op je pc
  • Maak dat boek, leg 'm op de tafel en geniet!

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.