Trouwreportages met MagMod accessoires

Marnix de Stigter
5 jaar geleden

Er is altijd een soort van tweedeling geweest in mijn werk. Enerzijds hou ik enorm van het maken van portretten en fashionfoto's met het gebruik van off-camera flitsers, gels en modifiers. Om zo precies de sfeer te creëren die ik voor ogen heb. Een beetje à la strobist-stijl, met dramatisch licht. En wat meer cinematografisch: alsof je naar een Hollywood-film kijkt. Anderzijds heb ik als bruidsfotograaf een veel meer reportage-achtige stijl. Niet het bruidspaar in allerlei poses plaatsen, maar meer als iemand die observeert en de momenten weet te pakken die echt het verhaal vertellen van de bruiloft.

Sjouwen en voorbereiden
Met veel plezier deed ik beide stijlen los van elkaar, totdat ik steeds meer de vraag van bruidsparen kreeg of ik niet ook wat foto's van hun kon maken in de wat meer uitgesproken dramatische stijl waarin ik ook portretten maak. In het begin was ik daar niet zo happig op, omdat die foto's best veel voorbereiding vereisen en bij bruiloften heb je daar gewoon de tijd niet voor. Daarnaast was het nogal omslachtig om alle spullen mee te nemen naar een bruiloft om dan vervolgens met klittenband kleurgels op mijn flitsers te plakken en met kartonnen kokers het licht te richten. Allemaal veel te veel gedoe!

Met weinig moeite, veel doen
Maar het afgelopen jaar is daar opeens verandering in gekomen... Ik zag steeds meer trouwfotografen werken met MagMod. Je kunt onopvallend, heel flexibel en snel het type licht van je reportageflitser bepalen en maken. Ik ging het ook proberen en al gauw was ik verkocht! Het maakte het mogelijk om met weinig spullen, heel snel precies dat effect te creëren waar ik naar op zoek was. Op deze manier kon ik naast de reportagestijl van bruidsfotografie, zonder veel moeite, ook die specifieke foto's maken waar bruidsparen om vroegen: wat meer edgy foto's die het idee geven alsof ze in een film zitten.

Trouwreportages maken met MagMod - 1

De voordelen van MagMod

Dit systeem is op vrijwel elke reportageflitser te gebruiken. De basis, de MagGrip, die je om de flitser trekt, heeft twee sterke magneten waardoor je heel eenvoudig verschillende filters en modifiers kan plaatsen.

Er zijn gels om te spelen met de kleurtemperatuur of artistieke kleuren om een specifiek effect te creëren. De MagGrid om het licht te bundelen en zo je flitslicht heel gericht op het onderwerp te krijgen. De MagBeam om een patroon te projecteren, of vanaf grote afstanden een gerichte lichtbundel te krijgen. De MagSphere is er om een wat meer diffuus, softbox-achtig, effect te krijgen. MagMod heeft mooie producten, waarmee je gemakkelijk en snel het effect maakt waar je naar op zoek bent.

Goed en licht materiaal
Misschien is nog wel het fijnste dat vrijwel alle onderdelen gemaakt zijn van siliconenrubber waardoor je ze heel klein opvouwt of zelfs in een hoekje van je fototas wegpropt. Haal je ze uit je tas, dan springen ze weer naar de vorm die je nodig hebt. Zeker bij fotoshoots op locatie is dit enorm fijn, omdat je niet zit te wachten op een extra tas die je mee moet dragen.

Trouwreportages maken met MagMod - 2

De MagGrid en MagSphere

Door gebruik te maken van een strobe met MagGrid achter de bruid kan het licht worden gebundeld en de nevel van de haarspray worden verlicht. Rechts, net buiten beeld heb ik gebruik gemaakt van een strobe met MagSphere die een veel diffuser licht geeft, waardoor de schaduwen op het gezicht van de bruid niet zo hard zijn.

Trouwreportages maken met MagMod - 3

MagGel met filters

Deze foto is van buiten genomen waardoor er twee werelden tegelijkertijd ontstaan: de bruid wordt opgemaakt en in de reflectie van het raam zie je de buitenwereld. Om het contrast groter te maken heb ik de flitsers binnen (strobe met MagGrid achter de bruid en strobe met MagSphere links net buiten beeld, gericht op de bruid) voorzien van MagGel een 1/2 CTO kleurfilter. Dit zijn kleurfilters die het licht meer oranje maken waardoor we de buitenwereld heel koud / blauw kunnen maken en de binnenwereld meer warm / oranje.

Trouwreportages maken met MagMod - 4

De MagBeam

Met behulp van een strobe met MagGrid op de bruidegom is puur en alleen de bruidegom verlicht. De bruid wordt van een grotere afstand met een strobe met de MagBeam verlicht. De MagBeam bundelt het licht van je flitser waardoor je over grote afstanden een veel smallere bundel krijgt. Voor dit shot was het ideaal, omdat zo het bruidspaar goed verlicht werd zonder dat er flitsers in beeld kwamen die erg lastig zijn om weg te halen bij het nabewerken.

Trouwreportages maken met MagMod - 5

Twee flitsers met een MagGrid

Deze foto is genomen in een drukke omgeving met veel storende achtergrond-elementen. Door simpelweg twee flitsers onder circa 45 graden aan weerszijden neer te zetten, zwaar te diafragmeren en de sluitertijd kort te houden komt er geen licht van de omgeving binnen. Het resultaat is puur en alleen het licht van de flitsers. Om ervoor te zorgen dat het licht alleen op het bruidspaar valt, zijn de strobes voorzien van een MagGrid.

Trouwreportages maken met MagMod - 6

De openingsdans fotograferen

Ik vind het super om het feest vast te leggen. Bij de openingsdans heb ik een flitser op statief met MagGrid in de hoek staan om een lichtje van achter op het bruidspaar te creëren. Hierdoor heb je net dat strookje licht rond het haar van de bruidegom waardoor hij duidelijk los komt van de achtergrond. Daarnaast schiet ik op mijn camera met een flitser en MagBounce.

De MagBounce zorgt voor een relatief groot lichtoppervlak dat een mooi zacht licht geeft op het bruidspaar. Door gebruik te maken van een sluitertijd van 1/25e seconde creëer je een "drag-the-shutter" effect wat een gevoel van beweging laat zien in de foto: de achtergrond is licht bewogen en het bruidspaar staat stil door de flits.

Trouwreportages maken met MagMod - 7

MagSphere met filter

Door mijn assistent voor in de auto te zetten met een strobe, met daarop een MagSphere en een 1/2 CTO kleurfilter, krijg je warmer licht binnenin de trouwauto dan buiten. De auto had volledig geblindeerde ramen, waardoor er een hele sterke reflectie is van de ondergaande zon. Op deze manier krijg je een mooie mix van twee werelden in een foto.

Het beste van twee werelden

Het interessante is dat juist deze foto's me nu meer bruiloften opleveren. Ze krijgen meer aandacht, omdat ze meer opvallen, met als gevolg dat meer bruidsparen naar mijn website of social media pagina's gaan. Daar zien ze dat ik deze foto's combineer met een meer "normale" reportagestijl. In andere woorden: ik combineer nu het beste van twee werelden!

Auteur

Marnix de Stigter

Marnix is een gepassioneerde fulltime trouwfotograaf met ruim tien jaar aan ervaring. Voor hem is bruidsfotografie het ideale beroep en hij geniet er enorm van. Het is dé perfecte combinatie van creativiteit, techniek en menselijk contact. Een mooie balans tussen genieten en jezelf uitdagen!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.