De nieuwe tilt-shift lenzen van Canon

Wat is een tilt-shift lens? Met deze vraag begin ik vaak de masterclass die ik geef. Een tilt-shift lens is een lens met bijzondere instelmogelijkheden zoals we die ook zien bij technische camera’s. Maar dan in een handzame compacte vorm, geschikt voor een DSLR (of een systeemcamera met een adapter).

Canon TS-E objectieven

Canon heeft nu vijf hoogwaardige TS-E tilt-shift lenzen. Twee zijn groothoeken, uitermate geschikt voor architectuur-, interieur- en landschapsfotografie. De 50mm is een breed inzetbare standaard lens en de 90 en 135mm excelleren op het gebied van food-, product- en portretfotografie. De 50mm, 90mm en 135mm zijn nog niet zo lang geleden geïntroduceerd in de markt en hebben (in tegenstelling tot hun voorgangers) nu ook de L-gradatie (herkenbaar aan de rode ring). Dat staat voor de professionele lijn van het complete Canon lenzen-assortiment.

Jezelf onderscheiden

Een tilt-shift lens biedt perspectiefcorrectie via het shift mechanisme en scherptediepte optimalisering, miniatuureffect en select focus met het tilt-mechanisme. De gebieden waarop een TS-E lens excelleert zijn architectuur-, interieur-, panorama-, food-, product-, landschaps- en portretfotografie. Tilt-shiftfotografie vraagt om oefening, maar als je het eenmaal in je vingers hebt dan onderscheidt je jezelf en stel je veeleisende opdrachtgevers tevreden.

Verschil door beeldkwaliteit

Het onderscheidende element zit niet alleen in de bijzondere techniek en veelzijdigheid, maar vooral ook in de beeldkwaliteit. Een TS-E objectief heeft een groot glasoppervlak, wat noodzakelijk is om de lens ten opzichte van de sensor te verschuiven. Hierdoor biedt een tilt-shift lens een ongeëvenaarde scherpte, detailweergave en microcontrast, enigszins vergelijkbaar met cinematografische lenzen. In de neutrale positie zijn de Canon tilt-shift lenzen ook volkomen vrij van vignettering, chromatische aberratie en randonscherpte.

Ideaal voor architectuurfotografie

Architectuur is een professioneel gebied waar een tilt-shift lens het ideale gereedschap is. Rechte lijnen zijn de norm. Je wilt gebouwen fotograferen zonder perspectivische vertekening die een optische illusie creëert alsof ze achterover vallen. Met het shift-mechanisme van een tilt-shift lens behoort dat tot het verleden. Uiteraard kun je achteraf corrigeren, maar dat is tijdrovend. En vaak snijd je daarbij veel weg van een foto, wat bij een flinke vergroting onscherpte veroorzaakt.

Uitblinken in landschapsfotografie

Maar laten we vooral landschapsfotografie niet vergeten. De TS-E 24mm f/3.5L II is daarbij een geweldenaar! Met het shift-mechanisme kun je de horizon verplaatsen zonder dat je de camerapositie (op statief) hoeft te wijzigen. Belangrijker nog is de gigantische scherptediepte bij een relatief groot diafragma (bijvoorbeeld f/5.6). Met het tilt-mechanisme kun je het scherptevlak laten kantelen waardoor er virtueel een opzienbarend grote scherptediepte ontstaat.

Handmatig scherpstellen

Vanwege de ingewikkelde constructie van een tilt-shift lens hebben ze geen autofocus, je moet handmatig scherpstellen. De lange slag en zachte demping van de scherpstelring zijn daar helemaal op afgestemd. Het is mogelijk om met een enorme precisie te focussen. Tilt-shift fotografie is het domein van het statief. Dat neemt echter niet weg dat handheld fotografie goed mogelijk is. Handmatig focussen vraagt wat oefening, maar een betrouwbare hulp is de Canon scherpstelbevestiging.

Dubbel en dwars waard

Toegegeven, tilt-shift lenzen zijn geen koopjes. Maar ze zijn het dubbel en dwars waard als je ziet wat het je in de praktijk oplevert. Je bent in staat om je werk apart te zetten van de concurrentie en veeleisende klanten te werven. Bovendien bespaart een tilt-shift lens veel kostbare tijd, omdat je de correcties niet meer achteraf hoeft te doen. Het zijn lenzen die je uitdagen om je creatieve grenzen te verleggen. Onnodig te vertellen wat een fun factor dat oplevert!

Divers in te zetten

De foto’s die in het blog zijn afgebeeld laten diverse gebieden zien waarop een Canon TS-E tilt-shift lens inzetbaar is. Het spreekt voor zich dat jij je eigen stijl en aanpak hebt en met een tilt-shift objectief waarschijnlijk ander werk zult maken. Maar dat is natuurlijk één van de mooiste aspecten van fotografie!

Auteur

Tony Vingerhoets

Tony Vingerhoets is gek op architectuur en urban landscapes. Het liefst werkt hij met Canon tilt-shift lenzen en hij heeft hier een unieke masterclass over ontwikkeld. Tony heeft o.a. door heel China gereisd een collectie van meer dan 6000 stockfoto's opgebouwd. Hij is voor verschillende partijen werkzaam.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.