Zo fotografeer je Papegaaiduikers op de Farne Eilanden

Jeroen Stel
5 jaar geleden

Clowns. Zo worden de Papegaaiduikers soms genoemd. En zo gek is die gedachtegang niet. Het zijn kleurrijke vogels met een opvallende snavel en ze spreken tot de verbeelding van iedere natuurfotograaf. Al enige jaren bezoek ik in de zomerperiode de Farne Islands om de Papegaaiduikers te fotograferen.

Puffin als koosnaampje

De hoofdreden voor mijn bezoek zijn uiteraard die kleine clowneske vogeltjes die men er liefkozend "Puffin" noemt. De naam betekent "opgezwollen" en komt waarschijnlijk van de jonge vogels die er als een opgezwollen rond bolletje veren uit zien vanwege hun dikke laag donsveren. De wetenschappelijke naam is Fratercula arctica en is terug te leiden naar de laatste helft van 1800. Deze naam betekent "kleine broer uit het noorden". Het "kleine broer" komt waarschijnlijk van "Kleine Monnik" aangezien het zwart-witte kleed van de Papegaaiduiker daar wat aan doet denken en ze niet groter dan 27 tot 28 centimeter hoog zijn.

Het broedseizoen

De vogels zitten negen maanden per jaar op zee en slechts tijdens het broedseizoen komen ze terug naar de Farne Islands en enkele andere kustlocaties zoals Bempton Cliffs, Skomer Island, Rathlin Island, Great Saltee, Isle of May en Isle of Mull.

Wanneer het broedseizoen begint zullen mannetje en vrouwtje elkaar herhaaldelijk met de snavels raken als onderdeel van hun bandvorming. Dit gedrag trekt vaak meerdere Papegaaiduikers uit de omgeving en zorgt soms voor onderlinge gevechten. Als het paar dan eenmaal gevormd is blijft het samen gedurende de broedperiode.

De jongen van de Papegaaiduikers komen na een periode van ongeveer zes weken in het holst van de nacht uit hun veilige nest om te voorkomen dat ze worden opgegeten door hongerige mantelmeeuwen en grote jagers. Het duurt dan nog vier tot vijf jaar alvorens deze jongen zelf kunnen broeden en terugkeren naar de eilandengroep.

Indrukwekkende duikers

Papegaaiduikers doen het tweede deel van hun naam eer aan omdat ze zeer diep kunnen duiken. Soms tot wel 60 meter diep en tijdens deze duik vangen ze het liefst zandspiering die ze op de puntjes van hun snavel prikken. Die jachtmethode zorgt er voor dat ze een indrukwekkend aantal vissen in één duik kunnen vangen.

Er is heel veel te zien

Zijn Papegaaiduikers dan de enige bezienswaardigheid op de Farne Islands..? Nee, zeker niet. Er zitten naast de 95.000 Papegaaiduikers ook nog zo’n 800 paar Kuifaalascholvers, 4200 Drieteenmeeuwen, 650 paar Eidereenden, 950 paar Grote Sterns, 2200 paar Noordelijke Sterns, 500 paar Alken en 52.000 paar Zeekoeten. Daarnaast zijn er Scholeksters, Bergeenden, Noordse Stormvogels en nog veel meer soorten te bewonderen. Vergeet ook niet bij aankomst in het havendorpje Seahouses, waar de bootjes naar de eilanden vertrekken, eens wat foto’s te maken van dit leuke dorp.

Gebruik een snelle sluitertijd

Het fotograferen van Papegaaiduikers vergt veel behendigheid. De vogels zijn razendsnel en vliegen ook nog eens letterlijk hun nest in om te voorkomen dat hun vers gevangen prooien worden afgepakt door meeuwen of andere roofvogels. Je zult dus een sluitertijd moeten gebruiken die ergens rond de 1/2000e ligt om zeker te zijn dat de vogels scherp worden vastgelegd. Daarnaast is de lucht niet altijd perfect blauw en is het wenselijk om flink over te belichten (waardoor je helaas weer sluitertijd verliest) om er voor te zorgen dat de vogels goed belicht worden.

Je camera is het verlengde van je oog

Een tip die ik mijn workshop deelnemers vaak mee geef, is om de camera en lens als het verlengde van je oog te zien. Dit betekent dat je; eerst je onderwerp volgt en dan tijdens het volgen je autofocus bijsteld. Net als je ogen dat doen. Dit werkt vaak beter dan eerst focussen en dan volgen want dan ben je vaak te laat. Je kunt wanneer je tegen de lucht in fotografeert ook gebruik maken van al je autofocus punten om de vogels eenvoudiger te kunnen volgen.

Let goed op de wind

Let goed op waar de wind vandaan komt. Als je vogels fotografeert is het handig als je de wind in de rug hebt, want vogels landen graag tegen de wind in en dit geeft je de mooiste landingsposes. Een ander belangrijk punt is dat je ook om moet kunnen gaan met teleurstelling. Het weer kan namelijk nogal eens roet in het eten gooien wanneer je de Farne Islands wilt bezoeken en dat betekent dat je een goed plan B moet hebben om je tijd te vullen.

Aan het strand, een paar kilometer verderop, bevind zich een kolonie sterns en ook een bezoek aan het schiereiland Lindesfarne is zeer de moeite waard. Zorg er dan wel voor dat je de getijden goed in de gaten houdt aangezien de weg er naar toe een zogenaamde "causeway" is die met het tij onder water loopt en als je niet op let zit je zo gevangen op het eiland.

Gebruik een middellange of telelens

Voor het fotograferen van Papegaaiduikers kun je diverse lenzen gebruiken. Zelf werk ik het liefst met een lange telelens zoals een 500mm of 600mm, maar die zijn niet noodzakelijk. Je kunt ook goed uit de voeten met een middellange telelens als een 120-300mm of een 70-200mm. De vogels komen redelijk dichtbij en ook voor overzichtsopnames zijn dit soort middellange telelenzen ideaal. Onderweg met de kleine bootjes kom je vrijwel altijd grijze zeehonden tegen welke op de omliggende rotsen te fotograferen zijn. De bootjes varen tussen de eilanden door en hier heb je de gelegenheid grote groepen broedende vogels te fotograferen. Breng wel een pet of hoed mee..., zodra je de eilanden op gaat zul je door de plaatselijke Noordse sterns worden begroet met een paar pikken in je schedel.

Auteur

Jeroen Stel

Jeroen Stel is professioneel natuur- en wildfotograaf. Hij heeft een voorliefde voor weidevogels, hazen, amfibieën en insecten. Jeroen levert kwaliteit op een continue basis en weet op te vallen. Hij gaat niet voor de lucky shots maar werkt projectmatig en vaak voor lange periodes aan één onderwerp om dit dan echt uit te diepen. Ook geeft regelmatig hij workshops.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.