Review: Een eerste indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM lens

Albert Dros
5 jaar geleden

Ik heb de eer gehad om het gloednieuwe Sony FE 24mm f/1.4 GM objectief uit te proberen! Zoals de meesten van jullie weten, ben ik een ambassadeur van Sony. Maar ik ben zeker niet bevooroordeeld bij het reviewen van nieuwe producten en ben altijd eerlijk over de plus- en minpunten. De 24mm f/1.4 is niet zomaar een 24mm objectief. Er zijn nu dertig E-mount objectieven en dat is behoorlijk wat als je je bedenkt dat andere merken net beginnen met mirrorless producten.

In één oogopslag

Sony heeft me voor een speciale dag in Sicilië uitgenodigd waar er wat tijd en gelegenheid was om met deze nieuwe lens te spelen. Toen ik de 24mm f/1.4 GM lens voor het eerst zag en vasthield, waren er een paar dingen die meteen opvielen. Het compacte formaat en nog belangrijker: het lichte gewicht van het objectief. Het design is strak en minimalistisch, zonder al te veel knoppen, maar je hebt alles wat je nodig hebt snel tot je beschikking.

Het gewicht

De Sony 24mm f/1.4 GM lens weegt maar 445 gram. Dat is niet lichtgewicht, maar extreem lichtgewicht als je het vergelijkt met andere objectieven. Zo weegt de Samyang 24mm f/1.4 maarliefst 665 gram en de versie van Nikon én de Canon USM II wegen wel 650 gram. Dat maakt het Sony objectief bijna de helft lichter dan de concurrenten. Het lichte gewicht is natuurlijk een enorm voordeel van een mirrorless systeem. Ideaal voor mensen die, net zoals ik, veel reizen met hun apparatuur.

Opvallende eigenschappen

De lens heeft wat interessante en opvallende eigenschappen. Zo is er een aparte instelring voor het diafragma, dat in te stellen is van f/1.4 tot f/16. Na f/16 komt ‘A’, wat inhoudt dat de camerabody het diafragma regelt. Maar als je zelf tussendoor het instelwiel gebruikt, dan overruled dat weer de diafragma instelling van je camera. Sony heeft ook aan videomakers gedacht en je kunt zelf beslissen of de diafragmaring traploos is of met klik stops werkt.

Er is natuurlijk een schakelaar aanwezig om van de handmatige scherpstelling naar de autofocus te wisselen. De scherpstelring is soepel, maar niet té soepel. Er is genoeg weerstand waardoor de ring op zijn plek blijft. Scherpstellen tot oneindig behoort tot de mogelijkheden. De lens heeft een afneembare zonnekap en is voorzien van een 67mm schroefdraad voor filters, wat meteen een goede basis is voor een 100mm filtersysteem.

Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 2
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 3

De scherpte van de 24mm f/1.4 GM

Op de Sony dag in Sicilië waren er allerlei verschillende locaties en modellen geregeld om deze nieuwe groothoek uit te proberen. Hierdoor heb ik de 24mm lens goed aan de tand kunnen voelen - ook al had ik mijn statief niet bij me. We bleven dichtbij het hotel in de haven van Catania. Rond half 6 ‘s morgens gingen we naar buiten om de zonsopgang te fotograferen. Daarna hadden we nog een paar uur om landschappen, cityscapes, macrofoto’s en portretten te maken. Zoals ik had verwacht, is de lens scherp van hoek tot hoek en is de scherpte over het gehele diafragmabereik super.

Je wilt deze lens natuurlijk op f/1.4 gebruiken. En dan word je niet teleurgesteld! Net als de andere G-Master objectieven van Sony kun je rekenen op hoge resolutie afbeeldingen met een geweldige scherpte en een mooie bokeh. Zelfs van iets meer afstand tot je onderwerp, komt het onderwerp mooi los van de zachte achtergrond. De automatische scherpstelling was snel bij het maken van de portretten die je hier ziet en de Eye-AF van Sony was een enorm voordeel bij de kleine scherptediepte waarmee ik werkte. Op f/1.4 is er wat vignettering, maar dat zal achteraf makkelijk te corrigeren zijn.

Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 4
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 5
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 6

Korte minimale scherpstelafstand

De minimale scherpstelafstand is maar 24 centimeter. Door deze korte scherpstelafstand van de lens is het mogelijk om macrofoto’s te maken. De voorbeeldfoto’s die je hieronder ziet, zijn gemaakt met diafragma f/1.4 en op de kortste scherpstelafstand. In de laatste foto, zie je de zon in de achtergrond. Hier kun je goed zien hoe mooi de bokeh van het objectief is, doordat het diafragma is opgebouwd uit elf bladen.

Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 7
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 8
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 9

De beeldkwaliteit

Later reden we door naar het prachtige Italiaanse dorpje Castelmola. Ik was helemaal in mijn element omdat ik het heerlijk vind om die kleine straatjes vast te leggen. Omdat we er zo vroeg waren, waren de straten leeg en was het heerlijk om rond te lopen, wat van de plaatselijke sfeer op te snuiven en foto’s te maken. Ook deze shots zijn allemaal zonder statief gemaakt, dus vanuit de hand:

Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 10
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 11
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 12
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 13
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 14

Ik wil een aantal 100% crops uit één van de bovenstaande afbeeldingen laten zien:

Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 15
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 16

Zoals je misschien wel weet, ben ik gek op katten. En er waren er heel veel in het dorpje dus ik moest gewoon wat foto’s van katten maken. Niet alleen maken ze dit artikel wat 'liever', maar het is ook een functionele manier om de bokeh te demonstreren:

Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 17
Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 18

Zonnester

Wanneer je een hoger diafragma gebruikt, zoals bijvoorbeeld f/18, dan krijg je een 'sunstar' oftewel een 'zonnester' effect als je tegen het licht in fotografeert met de lichtbron in beeld. Dit ziet er bij de Sony 24mm f/1.4 GM lens erg mooi uit:

Review: Een indruk van de Sony 24mm f/1.4 GM - 19

Conclusie

Na een aantal uren met het Sony 24mm f/1.4 GM objectief te hebben gefotografeerd, kan ik er de volgende dingen over zeggen… De 24mm is geschikt voor het fotograferen van verschillende onderwerpen. Je maakt er portretten mee die een uitstekende scherpte hebben en waarbij je onderwerp mooi loskomt van de achtergrond. Maar ook voor straatfotografie is deze groothoek een goede keuze, mede door het formaat en het gewicht. De Sony A7R III systeemcamera samen met de 24mm is een geweldige combinatie hiervoor.

Nachtfotografie

Iets wat ik helaas niet heb kunnen uitproberen, maar waarover Sony aangeeft dat het dé lens ervoor is, is astrofotografie en low light video. Als landschapsfotograaf is deze lens voor mij zeer interessant voor het maken van nightscapes. Maar het beeldmateriaal dat ik heb gezien en de informatie hierover in de presentatie van Sony, belooft veel goeds. Ik hoop dit zo snel mogelijk eens uit te kunnen proberen! Ze hebben bovendien veel aandacht besteedt aan het minimaliseren van lensafwijkingen zoals licht vertekeningen, vervormingen en aberraties in de hoeken.

Samengevat

  • Uitstekende scherpte op elk diafragma
  • Diafragmaring met uit te schakelen klik stops
  • Geeft een mooie ‘zonnester’ bij hoge diafragma’s
  • Goede allrounder die je zo met je meeneemt
  • Heeft veel potentieel voor astrofotografie
  • Erg lichtgewicht met maar 445 gram
  • Filtermaat van 67mm

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.