Review: Leofoto LN-284CT statief met het ND-40 balhoofd

Sander Poppe
5 jaar geleden

Sinds enige tijd gebruik ik een Leofoto statief, de LN-284CT Armour met het NB-40 balhoofd. Dit statief mag je redelijk klassiek noemen, maar wat ben ik er blij mee. In mijn opinie is dit het beste statief dat ik in mijn bezit heb gehad. Niet dat de overige merken slecht waren... Maar waarom ben ik hier dan zo tevreden over?

Allereerst het belangrijkste voor mij. Het statief is gemaakt van tien lagen kruislings geweven en versterkt carbon. Door dit materiaal gebruik is het dus een licht (2.2 kilo) maar zeker wel een erg sterk statief. Ik heb redelijk snel last van mijn rug en het gewicht stond voor mij erg vrij hoog op mijn eisenlijst. Het is dus totaal niet erg om met dit statief een eind te gaan wandelen of het mee te nemen op reis.

Review: Leofoto LN-284CT statief - 1

Compact maar stabiel

Naast licht, is het statief redelijk compact. In elkaar geschoven en opgevouwen is het statief maar 57 centimeter groot. De normale werkhoogte is 155 centimeter, maar als je de middenkolom omhoog doet krijg je een maximale hoogte van 169 centimeter. Een ander belangrijk punt is stabiliteit. Nu, dat zit zeker erg goed met dit statief. Ik heb met dit statief gewerkt in de UK, maar ook hier aan de Hollandse kust met flinke stormwinden. Het statief is zo stabiel dat ik de haak onder de middelkolom nog niet gebruik hebt, ook niet tijdens een storm.

Review: Leofoto LN-284CT statief - 3

De NB-40 statiefkop

Ook het NB-40 balhoofd is compact en heeft een ingebouwde waterpas. Deze statiefkop heeft een dubbele pannings mogelijkheid. Op deze manier kun je beide, los van elkaar, 360 graden roteren. Uiteraard beschikt het balhoofd over een quick-release plate, de NB-50 snelkoppelingsplaat.

Zijn er dan geen minpunten?

Tja, wat zijn minpunten..? De rubberen voetjes, daar was ik niet heel erg enthousiast over. Maar dat ben ik van de overige statiefmerken die ik gehad heb ook niet. Gelukkig levert Leofoto standaard bij dit statief spikes mee en deze zijn redelijk snel aan de poten bevestigd. Hier heb ik totaal geen spijt van. Het werkt nu eenmaal prettiger met spikes onder de statiefpoten. Zeker in omgevingen van ruige kustlijnen, of als het stormt. Maar dat is zoals ik er tegen aankijk.

Review: Leofoto LN-284CT statief - 5

Een ander minpunt is de meegeleverde tas. Deze is te goed gemaakt, van te hoge kwaliteit. Je zou zeggen, dat is toch uitstekend? Ja, misschien wel. Maar hierdoor is de tas wel erg zwaar. Vergelijkbare tassen van concurrerende merken zijn een stuk lichter. En het is toch allemaal gewicht wat je mee moet slepen. Het is nu zelfs zo dat de tas in een ver weg gestopt hoekje thuis ligt...

Extra kenmerken

Een aantal andere kenmerken, waar ik persoonlijk bijna geen gebruik van maak maar wat voor andere fotografen wel handig is, zijn de omkeerbare middenzuil en het feit dat je één van de drie statiefpoten kunt gebruiken als monopod. Deze schroef je zo los!

Review: Leofoto LN-284CT statief - 7

Samengevat is dit voor mij momenteel het ideale statief. De Leofoto LN-284CT tripod is van een zeer hoog niveau, betrouwbaar en een ideale reisgenoot. Zou ik zomaar terug over stappen naar één van mijn vorige statiefmerken? Nee, geen denken aan. Dit statief is fantastisch, wat wil een landschapsfotograaf nog meer...

Auteur

Sander Poppe

Sander Poppe heeft het fotograferen zichzelf aangeleerd door te kijken bij anderen en veel te oefenen. Zodoende werd de kwaliteit van zijn landschapsfoto’s door de jaren heen steeds hoger. Alles wat met water te maken heeft fascineert hem. Inmiddels worden zijn foto’s regelmatig geleverd aan diverse bedrijven en stichtingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.