Hoe onderhoud je je statief?

Johan van der Wielen
5 jaar geleden

Ojee, een sensor vlek. Snel wordt alles in het werk gesteld om het objectief onder stofvrije omstandigheden van de body te halen en met een speciale blaasbalg of sensorswap wordt het vlekje vakkundig verwijderd. Ja, onze camera verzorgen wij goed. Immers, een sensorvlek is zichtbaar op het beeld. Ook onze objectieven verzorgen wij goed, we poetsen het glas en blazen alle zandkorrels eraf. Dan gaat alles schoon en onderhouden weer in de tas.

Zo maak je je statief schoon! - 1

Vergeet je statief niet

De enige die helaas maar al te vaak zonder enige vorm van onderhoud in de kast belandt, is onze beste vriend. Natuurlijk maakt de camera de foto, maar wie maakt het werken met lange sluitertijden mogelijk? Wie zorgt voor een perfect bewegingsvrije werkruimte? Wie zorgt ervoor dat je naar hartenlust kunt experimenteren met filters? Wie is je grootste vriend bij het maken van panorama’s? Juist..., je statief! Want weet je nog? Een fotograaf zonder statief... Oók je statief verdient onderhoud, misschien wel het meest van allemaal!

Zo maak je je statief schoon! - 2

Neem je statief mee onder de douche

Tijdens mijn verblijven op de Waddeneilanden ga ik vaak samen met mijn statief onder de douche. Zout en zand zijn de grootste vijanden van een statief. Het zout vreet zich aan alle metalen en zorgt voor corrosie. Zand zijn keiharde korrels die werken als schuurpapier. Het schuurt het carbon van je poten af en vreet in het schroefdraad van de koppelingen. Kortom, voor het behoud van je statief moet je de zandkorrels verwijderen.

Een tijdelijke oplossing
De douche is een goede, tijdelijke oplossing. Alles afspoelen en rustig de poten in- het uitschuiven. Op die manier haal je het grootste deel van het zout en zand uit je statief. Daarna laat je 'm 's nachts met alle poten uitgeschoven drogen en je kunt verder met je reis aan het strand.

Zo maak je je statief schoon! - 3

Groot onderhoud aan je statief

Maar eenmaal thuis, onderhoud je dan ook je statief echt? Velen spoelen hem af, laten hem goed drogen en bergen hem dan op. Maar is dat voldoende? Ik hoor veel workshop- en reisdeelnemers klagen over lamme poten. De remedie lijkt dan het vaster aandraaien van de bouten, maar niets is minder waar. Lamme poten, krakende klemmen, krassen op het carbon en schurende geluiden zijn allemaal tekenen van slecht onderhoud. En of je nu een statief van 100 euro of er één van 1000 euro hebt..., je moet ze allemaal onderhouden om er lang plezier van te hebben.

Benro schoonmaakvideo

Als ambassadeur van Benro - ik ben niet voor niets enorm te spreken over de Combi serie en mijn C4780 is mijn grootste vriend – kreeg ik de onderstaande video van het statiefonderhoud te zien. Hierin wordt perfect uitgelegd hoe je een statief uit elkaar haalt, wat je allemaal moet schoonmaken en invetten én hoe de boel ook weer in elkaar moet. Sterker nog, Benro heeft zelfs een heuse onderhoudskit met daarin alles dat je nodig hebt. En dus ben ik aan de slag gegaan...

Zo maak je je statief schoon! - 4

Afspoelen

Eerst moet de boel uit elkaar, dat leggen ze perfect uit. Het lijkt wel alsof Benro precies weet waar ik vaak te vinden ben: "Na het fotograferen aan het strand..., spoel alles af onder de kraan". Kijk, dat is bekend. Hup..., naar de badkamer dus! En de foto's hieronder kun je zien hoeveel zand er nog extra uit kwam nadat ik alles uit elkaar had gehaald en ging afspoelen. Het was al snel een puinhoop in de badkamer met poten, klemkoppelingen en allerlei onderdelen.

Bij het drogen is het belangrijk dat je alle sets van witte plaatjes en klemkoppelingen bij elkaar houdt. Hoewel alles hetzelfde lijkt kan er verschil tussen zitten. Verkeerd in elkaar zetten kan resulteren in poten die niet meer vast willen, tot poten die eeuwig muurvast zitten.

Demontage scharnieren

Het schoonmaken van de poten en alle klemkoppelingen is één ding. Maar wat veel mensen vergeten is dat je ook de scharnieren van de poten (die worden 'spiders' genoemd) moet onderhouden. Daar zit vet in dat vervuild kan raken tijdens gebruik. Met lamme losse poten tot gevolg. En dus gaan we verder met demonteren, keurig de instructies volgend.

Zo maak je je statief schoon! - 7
Zo maak je je statief schoon! - 8
Zo maak je je statief schoon! - 9
Zo maak je je statief schoon! - 10
Zo maak je je statief schoon! - 11

Invetten en monteren

Vergeet niet de binnenkanten van de poten ook goed te drogen en schoon te maken met de ontvetter voor je het statief weer in elkaar gaat zetten! Nu de hele puzzel uit elkaar en schoon is, komt het grote moment van in elkaar zetten. Dat je niet een ringetje overhoudt aan het eind. Maar ook dat wordt allemaal perfect uitgelegd en vol goede moed gaan we aan de slag...

Zo maak je je statief schoon! - 12

Dan is het alles in omgekeerde volgorde weer in elkaar klikken, schroeven, prutsen en pielen. Maar eenmaal onderweg wijst het zich vanzelf. In no-time zijn twaalf losse pootsegmenten weer samen één driepoot.

Zo maak je je statief schoon! - 13

Eindelijk bewegen de poten weer zoals ze moeten, niet één lamme en twee veel te stijve. Het is een beetje proberen, maar met twee inbussleutels lukt het mij prima om de stijfheid van het bewegen goed in te stellen. Ik hou niet van té losse poten, maar dat kan voor iedereen weer anders zijn.

Zo maak je je statief schoon! - 14

Je moet je er even toe zetten

Het kost even tijd en werk en ik besef me best dat je je er even toe moet zetten. Zelf doe ik al mijn statieven tegelijk. Dan moet ik gewoon even een paar uur vrij roosteren en onder het genot van een kop koffie (of wat sterkers) alles uit elkaar halen, spoelen, drogen, ontvetten, invetten en weer monteren. Binnen no-time heb je weer een perfect werkend en blij kijkend statief. Helemaal klaar voor het volgende avontuur!

Doe je dit niet, dan slijt je statief onnodig hard, werkt het niet prettig en wordt het statief onbetrouwbaar. En dat is niet alleen zonde van je spullen en geld, maar vooral voor je eigen fotografische plezier! Veel succes!

Zo maak je je statief schoon! - 15
Zo maak je je statief schoon! - 16

Gerelateerde producten

Auteur

Johan van der Wielen

Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen wil met zijn beelden niet alleen de schoonheid maar ook het belang van de natuur laten zien. Met zijn enthousiasme, energie en passie voor de natuur wil hij anderen inspireren om naar buiten te gaan en zich te laten overweldigen door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden gaan vooral om de ervaring en beleving, de sfeer en emotie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.