Zo maak je perfecte landschapsfoto's op reis

Gergo Kazsimer
4 jaar geleden

In dit blog deel ik mijn visie en mijn ervaringen als reis- en landschapsfotograaf met jullie. Hoe zie ik het, hoe doe ik het en welke technieken gebruik ik voor het maken van mijn foto’s? Ook geef ik handige tips over het plannen van een fotoreis, hoe je de mooiste locaties kunt vinden en wat voor apparatuur je nodig hebt.

Hoe kies je een goede locatie?

Voor reisfotografie is de locatie alles. Ik kies meestal een leuke bestemming uit, een plek waar ik altijd al eens heen heb willen gaan. Vervolgens ga ik online zoeken en via social media kijken wat ik van mijn bestemming kan verwachten. Je reis goed plannen is cruciaal, maar als je te veel op de planning zet dan kan het problemen veroorzaken. Ik heb nog geen enkele reis gemaakt waarbij alles is verlopen zoals ik het van te voren had uitgedacht. Hoe meer ik reis, hoe meer ik mij realiseer dat je ruimte over moet laten voor dingen die spontaan gebeuren. Je hebt niet overal de controle over. Het weer en je vervoer zijn al twee grote factoren die je originele schema compleet in de war kunnen schoppen, maar op hetzelfde moment kunnen ze nieuwe mogelijkheden creëren.

Een omweg moeten maken of langer wachten op een speciaal plekje vanwege mindere omstandigheden kunnen het waard zijn doordat je misschien iets onverwachts meemaakt of er bijzonder licht is. Laatst was ik in Schotland. Door gebrek aan ruimte konden we niet aan boord van de ferry waar we aanvankelijk op mee wilden en we waren daardoor gedwongen om een andere ferry naar een andere plaats te nemen. Het was de enige manier om weer richting onze oorspronkelijke bestemming te komen. Ik kwam op een eiland terecht waar ik aanvankelijk niet heen wilde, maar ik heb er één van de mooiste zonsondergangen ooit mogen beleven.

Veranderingen in je plannen hoeven zeker niet slecht te zijn en wanneer het gebeurd dan moet je er niet van balen. De meest memorabele momenten vinden namelijk plaats wanneer je ze niet verwacht, het enige waar je rekening mee moet houden is dat je altijd je camera bij je hebt om die momenten vast te kunnen leggen.

Leg contact met lokale mensen

Je kunt je trip een stuk makkelijker maken door van te voren contact leggen met lokale fotograferen. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld via social media met anderen uit het gebied contact te maken, tips te vragen en zo achter de beste fotoplekjes te komen. Sommigen onthullen zelfs de meest bijzondere en geheime locaties. Het is het zeker waard om wat berichtjes rond te sturen voordat je op reis gaat. En wanneer iemand mij op die manier benaderd, vind ik het altijd leuk om diegene wat plekjes aan te raden waar je als toerist misschien niet zo snel heen zou gaan maar die het bezoeken zeker waard zijn.

Wees niet bang om te verdwalen

Het is één van mijn favoriete dingen om te doen: afwijken van het gebaande pad. Uiteraard was het niet altijd de bedoeling, maar ik krijg toch steeds meer de behoefte om bewust het onbekende te verkennen. Hierdoor weet je zeker dat je een mooie fotoplek niet deelt met een groter publiek. En het leuke is dat het niet eens veel moeite kost! Aan het einde van een pad rechtsaf slaan waar de rest naar links gaat, kan leiden tot iets onvergetelijks.

Eén van mijn lievelings foto's heb ik in de herfst gemaakt in IJsland, vlakbij Vic. Ik verliet de hoofdweg en kwam op een plek die ik nog nooit eerder had gezien op andere foto’s. Terwijl anderen foto’s maakten van het bekende uitzicht langs het strand, was ik ergens in de wildernis. Ik was in een prachtige en serene omgeving en kon daar in m’n eentje volop van genieten. Een paar uur later ben ik naar de volgende locatie gegaan, maar ik had wel alvast een echte ‘keeper’ op mijn geheugenkaart.

Natuurlijk heb ik een wensenlijst met foto’s die ik dolgraag wil maken. Zoals een foto van Moraine Lake in Canada of de prominente Matterhorn in Zwitserland. Maar ik blijf altijd mijn ogen openhouden voor andere kansen die zich spontaan voor kunnen doen. Kijk af en toe eens achterom terwijl je onderweg bent. Het mooiste uitzicht en het beste licht kunnen achter je zijn in plaats van voor je!

Wat neem je mee op reis?

De juiste apparatuur met je mee hebben op reis is essentieel, maar het hoeft zeker niet de duurste camera van een merk te zijn. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is: je hoeft echt niet de duurste apparatuur te hebben om mooie foto’s te maken terwijl je op reis bent. De ‘juiste’ camera en het ‘juiste’ objectief maken het je makkelijker, en je camera en objectieven hebben zeker impact op je foto’s, maar als het mogelijk is, spaar dan liever wat geld uit op je apparatuur en stop het geld dat je over hebt in vliegtickets. Het ‘sparen’ van herinneringen is veel belangrijker dan het sparen van bergen apparatuur.

En dat is waar mijn huidige camera in beeld komt. Ik heb de Canon EOS RP systeemcamera nu een half jaar in gebruik en die past perfect bij mijn behoeften als fotograaf, reiziger en fanatiek wandelaar. Het kleine formaat is perfect, of de camera nu in mijn rugtas zit, in mijn hand is of om m’n schouder hangt. Het verschil tussen de Canon RP en een grotere camerabody is zeker te merken en ik kan uren rondlopen met de camera in mijn handen zonder dat ik ‘m terug hoef te doen in mijn rugzak. Dit is prettig, want zo kan ik altijd snel reageren wanneer ik iets zie. Favoriet is het touchscreen dat je kunt draaien en kantelen, dat maakt andere fotografen wel eens jaloers. Deze toevoeging geeft mij veel vrijheid doordat ik de camera over neer kan zetten en toch de vrijheid heb om zonder problemen een goede compositie te bepalen.

Deze camera heb ik in veel verschillende situaties en tijdstippen gebruikt: zonsondergangen, zonsopgangen en in het holst van de nacht. Er is geen enkel moment waarop ik heb gewenst dat ik een andere camera bij me zou hebben. De beeldkwaliteit is beter dan die van mijn eerdere camera’s, ook in situaties met weinig licht. Doordat de kwaliteit van de kleuren en het contrast in de RAW-bestanden al heel goed is, kun je een foto helemaal ‘af’ maken met een klein beetje nabewerking. De apparatuur die je meeneemt moet passen bij jouw wensen en en behoeften - en in mijn geval past de Canon RP daar perfect bij.

Er waren veel discussies en geruchten over de batterijduur van de Canon RP systeemcamera. En eerlijk gezegd begrijp ik dat niet. Door de geruchten heb ik vijf accu’s gekocht om zeker te zijn van mijn zaak, maar ik gebruik er nooit meer dan twee per dag! Ze zijn klein en licht, dus als het echt moet, is het geen probleem om ze de hele dag met me mee te dragen. Maar als ik je een tip kan geven, koop niet meer dan twee of drie batterijen voor deze camera. Zeker niet wanneer je ze onderweg kunt opladen.

Ga zo licht mogelijk bepakt op pad

De laatste tijd is het voor mij een uitdaging om zo licht op pad te gaan als maar mogelijk is. Ik laat liever wat dingen achter zodat ik me meer kan concentreren op de ervaring zelf, dan dat ik onnodig veel gewicht meesleep en daar mee bezig ben. Dit betekent dat ik de EOS RP altijd bij me heb in plaats van mijn oudere Canon EOS 6D. De objectieven die ik heb omvatten een bereik van 17mm tot 200mm. Eerst was ik een enorme fan van statieven, maar ik ben meer productief én creatief zonder. Ik heb niet altijd een statief mee, omdat ik er niet altijd eentje nodig heb of geen zin heb in gedoe met het inchecken op het vliegveld, maar soms is een statief essentieel. Het voordeel van de Canon RP is dat je zelfs met een hoge ISO-waarde nog geweldige foto’s kunt maken en het gebrek aan een statief zo kunt compenseren als dat nodig is. Ik denk dat ik tachtig procent van mijn foto’s zonder statief maak, dus als ik het kan vermijden om er eentje mee te nemen, dan doe ik dat.

Wanneer ga je fotograferen?

Dit is voor mij nooit een vraag geweest. Toen ik mijn eerste camera kreeg, realiseerde ik me dat je ergens opofferingen moet maken als je betere foto’s wilt maken. Door een routine aan te houden waarbij ik heel vroeg opsta en laat naar bed ga, kan ik het beste licht vastleggen en er zijn minder of zelfs geen mensen aanwezig op de anders zo druk bezochte plaatsen. Voor mij is het normaal geworden om ‘s nachts rond drie of vier uur op te staan om op tijd op een locatie te kunnen zijn. Het is een kleine moeite die meestal loont. Ik slaap liever op een andere ochtend uit, op een dag waarvan ik weet dat er echt geen kans is om iets moois te fotograferen door bijvoorbeeld extreem slecht weer.

Bestaat de perfecte foto?

Ik weet niet zeker of de perfecte foto bestaat, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik mij realiseer dat het gaat om de ervaring, het verhaal en het vastleggen van het moment. Dat is belangrijk. Voor het maken van de campagne van de Canon EOS RP systeemcamera ben ik met een crew naar een wildreservaat in Zuid-Afrika gegaan. Het was een lange dag geweest en we waren allemaal moe van het werken in de hitte. Toen het eten bijna klaar was en de zon al onder was gingen naar de lodge om eindelijk te rusten en te dineren. Er was een geweldige roze-oranje gloed aan de horizon en ik wist dat het licht nog zeker een uur fantastisch zou zijn. Ik ging aan tafel zitten en ik zag een dode boom voor het gebouw. Dat silhouet alleen al was mooi om naar te kijken. Dus ik pakte mijn camera en maakte er, vanuit mijn luie stoel, een foto van. Vlak daarna gebeurde er iets. Er arriveerde een uil die bovenop de boom ging zitten en ik wist dat dit het moment was. Ik rende vervolgens met de Canon EOS RP naar het balkon om een serie foto’s te maken.

Zoals ik eerder schreef is planning een groot en belangrijk onderdeel van je reis. Ik ga zelf voornamelijk ergens naartoe omdat ik een bepaalde foto in gedachten heb die ik wil maken: de reflectie van een meer of de skyline van een stad bij zonsondergang. De wind gooit vaak roet in het eten wanneer ik een reflectie wil vastleggen. Of het regent in de stad. Of er is ergens dichte mist op de dag dat ik er ben. Maar die onverwachte momenten, die je dus niet kunt plannen of voorzien net zoals met de uil in de boom, dat zijn de beste momenten. En wanneer ik zulke momenten vast kan leggen omdat ik op het juiste moment, op de juiste plek ben, met mijn camera als het juiste middel in mijn handen, dan kan ik als fotograaf niet meer wensen. Het gaat echt om het daar zijn, de ervaring en het avontuur!

Welke apparatuur heb ik?

Handig om mee te nemen op reis

Auteur

Gergo Kazsimer

Gergo Kazsimer is een reis- en landschapsfotograaf. Doordeweeks is hij werkzaam bij een bank, maar in het weekend gaat hij altijd op pad. Het liefst naar de wildernis. Al van jongs af aan is hij er mee bezig. Fotografie gaat voor hem hand in hand met het maken van reizen en het maken van lange wandelingen. Dé manier om zijn eigen grenzen te verkennen, zichzelf te leren kennen en natuurlijk om mooie locaties te ontdekken.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.