Product review: Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSD objectief

Arlene Londema
4 jaar geleden

Het is fijn om een alles-in-een-lens te hebben voor wanneer je een dagje op pad of op vakantie gaat. Of als je gewoon een keer geen zin hebt om meerdere objectieven mee te nemen. Het Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSD objectief is geschikt voor fullframe camera’s en camera’s met een APS-C formaat sensor. Hoe is deze lichtsterke lens van Tamron in de praktijk? Speciaal voor deze review mocht ik ‘m testen!

Product review Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 lens - 1

Verwachtingen?

In een ander blog heb ik aangegeven dat ik vroeger niet zo enthousiast was over de beeldkwaliteit van Tamron objectieven, totdat ik de 17-28mm f/2.8 groothoek en de 35mm f/1.4 in mijn handen kreeg. Het is voor mij duidelijk dat Tamron tegenwoordig goed nadenkt over wat ze op de markt brengen en goed letten op de scherpte en de beeldkwaliteit. Dat is duidelijk als je de specificaties bekijkt: het diafragma is opgebouwd uit maar liefst negen bladen voor een mooie bokeh en het objectief heeft negentien lenselementen.

Wat betreft de bouwkwaliteit verwacht ik eigenlijk geen gekke verrassingen. Ik heb voor het werk een tijdje met een Canon 24-105mm gefotografeerd en dat vond ik een hele fijne lens qua zoombereik. Al heb ik een voorkeur voor objectieven met een vaste lichtsterkte over het gehele bereik, ik verwacht stiekem dat de Tamron 35-150mm in hetzelfde straatje gaat vallen als de 24-105mm van Canon.

Product review Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 lens - 2
Product review Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 lens - 3

Eerste indruk van de 35-150mm

De lens heeft een herkenbaar Tamron ontwerp. Wat als eerste opvalt is dat het objectief een fijne balans heeft en zeker niet te zwaar is terwijl de behuizing solide aanvoelt. Het zoomen gaat soepel maar wel wat zwaar - en ik vind dat persoonlijk niet erg. Groot is de lens ook niet met een lengte van net iets meer dan twaalf centimeter. De 35-150mm ligt goed in de hand en de ingestelde positie is te vergrendelen. Je kunt er filters opdraaien van 77mm - dit formaat filters zijn goed betaalbaar en lekker gangbaar.

Het zoombereik van 35-150mm lijkt misschien een beetje apart, maar eigenlijk is het best een logische keuze omdat het aansluit op de Tamron 17-35mm groothoek. Tamron noemt het een travel zoomobjectief en dat snap ik wel met dit lage gewicht. Als je de 35-150mm als set meeneemt met de Tamron 17-35mm, heb je maar net iets meer dan 1.2 kilo aan gewicht mee. De objectieven hebben bovendien dezelfde filtermaat, dus eventuele filters die je bezit kun je makkelijk uitwisselen. Toch is het objectief met 35mm net wat te krap naar mijn zin voor landschapsfoto’s en weer te kort voor het fotograferen van bijvoorbeeld sport.

Product review Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 lens - 4
Product review Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 lens - 5
Product review Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 lens - 6
Product review Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 lens - 7

Het Tamron 35-150mm objectief in gebruik

Je hebt een 35mm, 50mm, 85mm, 100mm, 135mm en een 150mm bij je met dit objectief… Dat zijn zes lenzen in één en dat is een prachtig bereik om mee te nemen! Heb je een camera met een 1.5x cropfactor? Dan is het zoombereik vergelijkbaar met een lens van 50-225mm op een fullframe camera.

Maar fullframe of niet: je kunt hier echt van alles mee fotograferen. Momenten uit het dagelijks leven, reportages, producten, je vakantie en natuurlijk portretten. Een extra voordeel is dat de minimale scherpstelafstand van maar 45 centimeter het je makkelijk maakt om tussendoor ergens detailfoto’s van te maken.

De lichtsterkte maakt het zelfs op 150mm nog een redelijk lichtsterke lens met f/4.0. Door de beeldstabilisatie hoef je niet bang te zijn voor onscherpe foto’s wanneer je toch met wat langere sluitertijden gaat werken. Toch is mijn advies om altijd eerst de ISO-waarde wat omhoog te zetten voordat je je waagt aan het werken met langere sluitertijden.

Product review Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 lens - 8

Conclusie?

Het Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSD objectief zou ik zelf vooral gebruiken voor het maken van portretten en reisfotografie. Over de beeldkwaliteit niets te klagen: ik zie geen rare vertekeningen of lensafwijkingen. Het contrast, de kleuren en de scherptediepte zien er meer dan prima uit.

De scherpte is goed, maar niet vergelijkbaar met die van lichtsterke f/2.8 objectieven of die geweldige 35mm f/1.4 van Tamron. Wanneer je vaak reportages maakt zoals bruiloften, is het lichte gewicht een voordeel maar door de scherpte gaat mijn voorkeur daarvoor meer uit naar een lichtsterke 24-70mm of een prime lens. Ook in een studio-setting zou ik deze lens zelf niet gebruiken.

Toch is er geen ander objectief van deze klasse in deze prijscategorie… En daarom is het een goede keuze voor hobbyfotografen die wat meer willen dan de standaard lens of een groothoek. Helaas is het objectief er nu alleen voor Canon en Nikon spiegelreflexcamera’s. Maar heb je een systeemcamera zoals de Canon EOS R of een Nikon Z6, dan is deze lichte lens een aantrekkelijke optie in combinatie met een lensadapter. Ik hoop dat er ook een Sony-variant hiervan uitkomt, want je kunt echt veel plezier beleven aan dit objectief!

Pluspunten

  • Allround inzetbaar (zes objectieven in één)
  • Objectief is fijn in balans en licht van gewicht
  • Snelle scherpstelling zonder geluid (dus geschikt voor video)
  • Goede lichtsterkte en pas tegen het einde van het bereik op f/4.0
  • Er is geen ander fullframe objectief in deze prijsklasse
  • Betaalbare filtermaat van 77mm

Minpunten

  • Scherpte niet vergelijkbaar met Tamron’s lichtsterke objectieven
  • Net wat te krap voor landschap, net te kort voor sportfotografie
  • De zoomring is wat zwaar (maar hoeft geen minpunt te zijn)
  • Mount alleen voor Canon en Nikon DSLR’s

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema richt zich op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages. Ze heeft een voorliefde voor beelden met natuurlijk licht, maar voelt zich ook thuis in een fotostudio. De sfeer en puurheid van een beeld zijn voor haar heel belangrijk.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.