Product review: Godox FV150 High Speed LED Light

Marnix de Stigter
4 jaar geleden

Godox is een merk dat voortdurend innoveert en ik gebruik hun producten al jaren met veel plezier. Voor een betaalbare prijs heb je een goede kwaliteit. Ik hoorde van de Godox FV 150 LED-lamp en was erg geïnteresseerd in wat deze lamp allemaal kan. En omdat ik vast licht gebruik in mijn studio om te vloggen, was deze review een ideale gelegenheid!

De Godox FV150 is een continu High Speed LED-licht van 150 Watt. Waar vroeger de hoeveelheid Watt een goede indicatie gaf van de hoeveelheid licht die je kon verwachten, is dat met LED-licht niet het geval. Er zijn verschillende merken en modellen op de markt waarbij sommige LED-lampen met een lager wattage, meer lichtopbrengst hebben dan die met een hoger wattage. Om die reden ben ik gewoon gaan testen en vergelijken om zo te zien wat de werkelijke lichtopbrengst is.

Continulicht en flitsen

De FV150 van Godox is een continulamp en dat is ideaal voor het maken van video's. Je hebt geen last van flikkering en dat zorgt voor een mooi, natuurlijk en rustig ogend beeld. De lamp heeft een hoge CRI-waarde van 95. Op een schaal van 0 tot 100 geeft de waarde van 95 aan dat deze lamp een natuurgetrouwe kleurweergave heeft. Tegelijkertijd heeft de FV150 de optie om met dezelfde LED-lamp die het continue licht geeft, ook te flitsen. Op deze manier kun je exact van te voren zien hoe het licht op je onderwerp valt voordat je gaat flitsen.

De Godox FV150 in gebruik

De lamp is eenvoudig aan te sluiten en werkt intuitief. Zeker als je al aan Godox producten gewend bent, heb je binnen de kortste keren door hoe je alles kunt instellen. Maar ook als je nog nooit gewerkt hebt met Godox is het heel eenvoudig. Met de twee grote draai- en drukknoppen op de achterkant kun je de sterkte van het vaste licht en het flitslicht bepalen. Een groot en helder display laat meteen zien wat de instelling is, waarmee het duidelijk is op welk vermogen het vaste licht staat ingesteld (0% tot 100% in stappen van 1%) of hoe sterk de flitser staat (1/16 vermogen tot het maximum van 1/1 in stappen van 1/3e stop).

Je kunt de FV150 op een grote hoeveelheid groepen instellen. Hierdoo kun je zonder problemen meerdere lampen individueel aan sturen met de meegeleverde afstandsbediening. Daarnaast werk het hele systeem naadloos met de X1, X2 en X Pro triggers van Godox.

Geschikt voor Bowens lighshapers

Fijn is wel dat de FV150 voorzien is van een goede grote schuifknop aan de bovenkant waarmee je elke lightshaper, met een Bowens bajonetvatting, kunt aansluiten. Aan de onderkant zit een handige klem voor als je er een paraplu op wilt bevestigen.

Special effects voor video

Er zit een "speciale feature" op de lamp, waarmee je een van de acht special effects modi kunt gebruiken. Dit geeft, wanneer je continu licht gebruikt, bijvoorbeeld een knipperlicht effect of een bliksem effect. Eerlijk gezegd zou ik deze speciale functies zelf nooit gebruiken, maar misschien dat jij er een goede toepassing voor hebt.

De instelarm waarmee je de Godox FV150 kunt draaien heeft een goed aantal standen waardoor je makkelijk de juist hoek kunt vinden. Een nadeel wel is dat de manier waarop je hem in de stand vastdraait, doormiddel van een draaiknop met daartussen een simpel rubbertje, hij eigenlijk maar aan een enkele kant goed ingeklemd wordt. Ik heb er geen last gehad van dat hij opeens uit zijn positie gaat, maar ik kan me voorstellen dat over tijd de klemkracht ietwat afneemt en dat misschien eens gaat gebeuren.

Inzetbaar voor video en vlogs

Zelf maak ik vlogs over fotografie en om dit product te testen heb ik mijn laatste vlog gemaakt met de FV150 als hoofdlicht. De kleurechtheid van het licht en het vermogen zijn ideaal voor het opnemen van video's. Daarnaast is de ventilator erg stil, wat cruciaal is voor het opnemen van video.

Op 60% van het maximale vermogen leverde de FV150 meer dan genoeg licht om door een softbox van één bij één meter mij nog goed te verlichten. Daarnaast was het gebruiksgemak een stuk fijner dan mijn gewone setup. Deze lamp is voor het filmen in de studio een ideaal product - en dat voor een hele goede prijs.

Product review Godox FV150 LED-lamp - 5

Waar kun je de FV150 gebruiken?

Het is wel duidelijk een product dat je alleen binnen zult gebruiken. De Godox FV150 High Speed LED Light is niet voorzien van een accu en krijgt zijn stroom vanuit het stopcontact. Het product is daarnaast echt niet gemaakt om buiten gebruikt te worden vanwege de grote ventilatiegaten.

Fotografie en high speed flitsen

De FV150 kun je naast video ook inzetten voor fotografie. Maar Wat zijn de mogelijkheden? Naast de vele voordelen van het continue LED-licht zijn er namelijk ook wat nadelen.

Product- en foodfotografie

Ik denk dat dit een perfecte lichtbron is voor productfotografie. Of je nu de voorkeur geeft aan vast licht of aan flitsen, dit is een goede allround lamp waar je makkelijk mee uit de voeten kunt. Zeker als je, zoals vaak bij productfotografie in de studio het geval is, vanaf een statief fotografeert. Je kunt prima een wat langere sluitertijd gebruiken om genoeg scherptediepte te krijgen in combinatie met vast licht.

Portretfotografie

LED licht is erg handig bij het fotograferen van portretten. Je zien namelijk direct wat het licht doet. Als je een model heb dat stil staat, of op een kruk of stoel zit, dan is dit een lamp waarmee je zeker uit de voeten kan. Toch zitten er ook wat nadelen aan portretfotografie met de FV150. Zo valt bijvoorbeeld de sterkte van de flitser een beetje tegen...

Vergeleken met de AD200 van Godox heeft de FV150 maar 1/8e van het vermogen. Daar komt nog bovenop dat als je hem op vol vermogen gebruikt, de verversingssnelheid erg langzaam is. Naar mijn idee is het zo traag dat je het juiste moment best eens zou kunnen missen. Als je op de helft van het vermogen schiet is de verversingssnelheid goed genoeg, maar de kans is dat je dan niet genoeg licht hebt voor wat je wilt bereiken.

Een ander nadeel is de technologie voor het flitslicht. Doordat de LED de flits maakt is de duur van de flits vele malen langer dan die van een normale reportageflitser. Het gevolg is dat als je bijvoorbeeld een model voor de lens hebt dat vrij snel beweegt, zoals bijvoorbeeld een danseres, dat je ondanks dat je flitst toch bewegingsonscherpte krijgt. Hieronder zie je drie foto's met de bijbehorende instellingen, waarbij je ziet dat bij de laatste twee mijn bewegende hand niet scherp zijn:

Product review Godox FV150 LED-lamp - 7
Product review Godox FV150 LED-lamp - 8
Product review Godox FV150 LED-lamp - 9

De eerste twee foto's zijn met dezelfde instellingen genomen in een ruimte zonder omgevingslicht; puur het flitslicht van de FV 150. In de eerste foto beweeg ik mijn hand niet en zie je dat hij scherp is. In de tweede foto beweeg ik mijn hand snel, met als gevolg bewegingsonscherpte. De derde foto levert hetzelfde resultaat op als de tweede foto, ondanks dat hij met een snelheid van 1/1000e van een seconde genomen is.

Wat is er aan de hand?

Een normale reportageflitser bouwt energie op om te flitsen en ontlaadt dit in een hele korte tijd. Een AD200 heeft bijvoorbeeld op 1/8e van zijn maximale vermogen maar 1/3000e van een seconde nodig om al het licht uit te zenden. De LED van de FV 150 heeft hier een veel langere tijd voor nodig - en dus staat de LED-lamp tijdens het flitsen veel langer aan - met als gevolg dat de hand niet scherp is. De laatste foto is genomen op 1/1000e van een seconde, met high-speed sync. De bewegingsonscherpte is daarom minder dan op de tweede foto, maar nog steeds zie je het.

Wat is mijn conclusie?

De FV150 is een heel goede lamp voor video en vlogs in de studio. Voor een betaalbaar bedrag heb je een erg hoogwaardige lichtbron die je eenvoudig kan bedienen en eigenlijk alles levert wat je nodig hebt. Voor fotografie van voedsel, producten en portretten binnenshuis voldoet zowel het vaste licht van de LED als de flits - in de meeste gevallen. Voor het fotograferen van bewegende modellen zou ik zelf kiezen voor een losse flitser.

Bekijk de Godox FV150 LED-lamp

Auteur

Marnix de Stigter

Marnix is een gepassioneerde fulltime trouwfotograaf met ruim tien jaar aan ervaring. Voor hem is bruidsfotografie het ideale beroep en hij geniet er enorm van. Het is dé perfecte combinatie van creativiteit, techniek en menselijk contact. Een mooie balans tussen genieten en jezelf uitdagen!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.