Product review Sigma FP systeemcamera

Dennis Heeringa
4 jaar geleden

De Sigma FP systeemcamera is de allerkleinste fullframe systeemcamera die er is. Ja, dat lees je goed. En hoe klein is klein dan? Echt klein! En qua gewicht komt de body op 370 gram, exclusief de batterij. Ter vergelijking; een iPhone X weegt 138 gram. Mijn Nikon D850 zo’n 1000 gram. Natuurlijk is dit nog zonder lens, maar als je soms hele dagen met je camera op pad bent, is de lichtgewicht Sigma FP best ideaal kan ik je zeggen.

Mijn eerste indruk 

Het testen van de Sigma FP deed ik in combinatie met het Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary objectief. Vanuit Sigma is de camera in eerste instantie op de markt gezet als ideaal voor film, maar ik heb de camera volledig voor fotografie gebruikt. 

De eerste impressie na het uit de doos halen van deze camera is toch dat hij enigszins incompleet is. Geen viewfinder of grip en zelfs geen oplader voor de batterij. Het opladen van de accu moet via het meegeleverde kabeltje, terwijl de batterij in de camera zit. Grotendeels is dit een opzettelijke keus van Sigma om jou de vrijheid te geven en de camera op te bouwen zoals jij zelf wilt. En waardoor deze dus beter bij jou gaat passen. De FP is een zogenaamde 'modulaire' camera en je kunt de camera door middel van accessoires geheel naar eigen hand zetten.

Dan de vormgeving. De camera is makkelijk in één hand vast te houden, maar zonder grip was ik toch wat bang dat de camera uit mijn handen zou vliegen. Dat hoort denk ik een beetje bij een toestel dat zo klein is. Om dit te voorkomen, heeft Sigma de FP systeemcamera voorzien van een aantal schroefgaten waar je eenvoudig een grip op kunt schroeven. Sigma heeft twee unieke grips op de markt gebracht, de Small hand grip HG-11 en de large hand grip HG-21.

Vanwege het minimalistische ontwerp is de FP voorzien van een beperkt aantal, meest noodzakelijke bedieningsknoppen. Daarnaast kunnen alle instellingen via het grote touchscreen worden aangepast. De Sigma FP heeft een L-mount - deze wordt ook door Leica en Panasonic gebruikt. Dit houdt in dat er al een heleboel objectieven beschikbaar zijn voor deze camera. Die vrijheid en keuzemogelijkheid in objectieven is natuurlijk erg fijn, hierdoor heb je geen aparte adapter nodig.

Het menu

Ideaal detail, de camera heeft een knop waarmee je kiest voor of de foto- of de video-stand en afhankelijk van de gekozen stand, is ook het menu dan alleen voor die stand. Dus kies je de foto-stand, dan kan je via het menu alleen instellingen aanpassen voor de “still” oftewel foto-stand. En dat is wel zo makkelijk!

Wanneer we naar het menu van de camera kijken valt op dat het aardig duidelijk is. Soms merk je dat je door een aantal submenu's moet om iets te vinden, maar over het algemeen is het goed werken met de gekozen menustructuur. En laten we eerlijk zijn, de menu's op de meeste camera's zijn een teer gespreksonderwerp. De QS-knop is een goede uitkomst, deze geeft je via een druk op deze knop toegang tot de meest gebruikte instellingen en is aanpasbaar.

Dagelijks gebruik

Omdat de camera zo klein is, wil je deze altijd met je meenemen. Nu heb ik dat gevoel altijd, maar door de Sigma FP en zijn formaat gebeurt dat nu dus ook echt. Want deze camera altijd mee nemen is totaal geen gesjouw. 

In gebruik valt op dat de autofocus snel is, maar niet altijd helemaal zoals gehoopt in lastigere situaties. Maar ook hierbij denk ik dat gewenning zal helpen. De autofocus is gebaseerd op contrastdetectie. Probeer jij te focussen op een onderwerp waar weinig contrast in te vinden is, dan zal de autofocus daar moeite mee hebben. Zorg je dat jouw focuspunt op een gebied in de foto staat waar wel contrast waarneembaar is, dan stelt de autofocus snel scherp. Dat gezegd hebbende is er zeker potentie en ik moet toegeven dat ik de autofocus gewend ben van een van de beste DSLR’s op de markt. 

In vergelijking met een DSLR is de camera enorm stil. Voor iemand als ik die regelmatig de straat op gaat om gewone momenten vast te leggen werkt dit extra fijn. De camera valt niet op en is dus erg stil. Je kunt de FP camera volledig geluidloos laten fotograferen, hierdoor worden mensen niet afgeleid en gaat iedereen gewoon door met wat hij of zij aan het doen was. En laten dat nu juist de momenten zijn waar ik vaak naar op zoek ben. Een verhaal vastgelegd in een foto, die niet geposeerd is, niet in scène gezet, maar echt. 

Eye autofocus

Een ander ding waar ik blij verrast mee was, was het aantreffen van eye autofocus. Naast straatfotografie schiet ik graag portretten en eye autofocus is daarbij echt een uitkomst. En deze modus weet toch wel prima de juiste focus te pakken. Samen met het Sigma 45mm f/2.8 DG DN objectief is portretfotografie erg goed te combineren met straatfotografie. Doordat het objectief snel scherpstelt en toch ook zeker genoeg omgeving mee pakt, kon ik er erg goed mee overweg in de stad. Door de scherptediepte van het lichtsterke objectief kun je mooi het onderwerp van de foto “los maken” van de achtergrond.

Minpunten?

Wat jammer is, is dat er geen zoeker op de camera zit en dat het scherm niet kantelbaar is. Dit maakt het soms moeilijk om het scherm goed te kunnen zien als je vanuit ongebruikelijke hoeken wilt fotograferen. Een ander minpuntje voor mij was het feit dat je via live view niet kunt zien hoe je foto belicht is. Veel systeemcamera’s geven via de liveview op het display exact aan hoe je belichting is ingesteld. Dus in principe “what you see is what you get”. De Sigma FP is hier afhankelijk van een getal op de display wat in hoeveelheid stops aangeeft of je foto juist over- of onderbelicht is. Dit vind ik persoonlijk een gemis en ik hoop dat er een mogelijkheid is dat dit via een toekomstige firmware update aan te passen is. 

Omdat het scherm constant aan staat tijdens het fotograferen merk je dat de batterij niet heel lang meegaat. Als DSLR-gebruiker is dit echt even wennen en denk ik nu elke keer "Ik moet echt een paar extra batterijen gaan aanschaffen om deze camera vaker te gaan gebruiken".  

Mijn conclusie?

Terugkijkend op mijn eerste ervaringen met de Sigma FP systeemcamera moet ik zeggen dat ik blij verrast ben. Het ontwerp en de camera in het algemeen zijn uniek. De aluminium body voelt stevig en kwalitatief goed aan. De fotokwaliteit is top, de kleuren zijn meer dan prima en het formaat van de camera is ideaal voor straatfotografie. 

Het Sigma 45mm f/2.8 DG DN objectief dat samen met de FP aangeboden wordt is, evenals de FP, klein van formaat. Hierbij is dit objectief lichtsterk en vormt samen met de FP een ideale combinatie om niet op te vallen en toch de mooiste plaatjes vast te leggen. Zowel in de vorm van portret-, straat- als stadsfotografie. 

Je hebt met de Sigma FP een fullframe camera die meer dan prima meekomt met de concurrentie en bij zowel fotografie als film geweldige resultaten oplevert. Persoonlijk kan ik niet wachten om deze camera nog meer te gaan gebruiken en de uitersten op te zoeken wat betreft de mogelijkheden. 

Helaas valt de batterijduur een klein beetje tegen waardoor ik toch direct al minimaal een tweede batterij nodig had. Zonder back-up batterij, of pauze om de bijgeleverde batterij weer op te laden, pak ik dus soms toch mijn vertrouwde DSLR die vele malen langer mee kan op een batterij. Dat gezegd hebbende, een paar extra batterijen zijn snel besteld...

Bekijk de Sigma FP systeemcamera

Auteur

Dennis Heeringa

Sigma ambassadeur Dennis Heeringa - op Instagram bekend onder de naam @dutchie - is een Amsterdamse freelance straat- , lifestyle- en portretfotograaf met een passie voor online storytelling.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.