5 handige tips voor een boudoirshoot

Bij een boudoirshoot denk je aan termen als uitdagend, sexy, glamour, sensueel en spannend. En het is ook heel spannend voor diegene die op de foto gaat, want diegene geeft zichzelf toch min of meer bloot aan jou als fotograaf. In dit blog geven we vijf handige tips uit de praktijk voor fotografen die boudoirfoto’s willen maken!

Tip 1: Denk na over de timing

Een boudoirshoot is super leuk rond de bruiloft. We hebben al heel veel bruidsparen mogen fotograferen tijdens hun grote dag en soms wordt ons gevraagd om ook een boudoirshoot te doen. Wij adviseren altijd om deze shoot niet op de trouwdag zelf te doen, die dag brengt natuurlijk al genoeg spanning met zich mee. Een boudoirshoot kun je het beste doen op een dag waarop meer tijd is zodat het model of het stel meer ontspannen is. Want er komt meer bij kijken dan zomaar even een paar foto’s maken en het is niet handig als er steeds een moeder of zusje komt vragen of het goed gaat of dat de bruidegom moet wachten omdat het allemaal wat langer duurde…

Tip 2: De locatie is belangrijk

Naast het model is natuurlijk ook de locatie voor de foto's erg belangrijk. De hele entourage moet mooi zijn en draagt bij aan stijlvolle foto's. Doe je de shoot op de trouwdag zelf dan ligt de kamer waarschijnlijk vol met andere spullen en krijg je storende elementen op de foto. Bij een boudoirshoot is het juist veel leuker om uit te pakken op een super toffe locatie zoals een mooie hotelkamer of een kamer in een landhuis met grote ramen en vitrage. Echt zo’n locatie waarbij je denkt: wow! Vindt je model het erg spannend, dan is de eigen (opgeruimde) slaapkamer een goed alternatief! Ook een fijn achtergrondmuziekje kan trouwens helpen bij de sfeer en ontspanning van je model!

Tip 3: Werk met zacht licht

Licht is belangrijk voor het eindresultaat van de foto's. Zoek een locatie waar mooi licht binnenvalt via een raam. Het liefst een raam waarbij je ook licht kan filteren zodat er een heel mooi zacht licht ontstaat. Dat is voor een boudoirsessie echt het mooist. Natuurlijk kan je kunstmatig licht toevoegen door middel van flitsers, wij gebruiken daarvoor studioflitsers met softboxen die dat fraaie zachte licht kunnen geven. De apparatuur die we gebruiken zijn fullframe camera’s met zeer lichtsterke lenzen zodat je een hele kleine scherptediepte aan je foto’s kunt geven. Hierdoor worden de foto's nog zachter en kun je de aandacht op een specifieke plek in de foto leggen.

Tip 4: Denk na over de kleding

Iemand komt voor een boudoirshoot misschien snel in de verleiding om iets speciaals nieuw aan te schaffen, maar het meest belangrijke is dat het model zichzelf er goed in voelt. Zit het fijn, voelt diegene zich sexy? Het is belangrijk dat het model helemaal comfortabel is, dit zie je namelijk terug op de foto's. Laat haar of hem ook gewoon een badjas meenemen voor momenten waarop er niet wordt gefotografeerd. Zorg dat het model voor de fotoshoot geen knellende kleding draagt. Je kunt anders de streepjes die de kleding op de huid achterlaat nog vrij lang zien dus laat iemand daar van te voren al rekening mee te houden. Dit scheelt je veel tijd in de nabewerking!

Tip 5: Creeër een ontspannen sfeer

Voor veel vrouwen (en mannen) is boudoirfotografie erg spannend. Zorg daarom samen voor een relaxt en ontspannen sfeer. Dit doe je bijvoorbeeld door te blijven communiceren, een lekker muziekje aan te zetten, foto's tussendoor te laten zien en er gewoon een leuk moment van te maken.

Nog over een grappige ervaring

Een heel leuk bruidspaar zou de bruiloft gaan vieren op een prachtig kasteel in Zeeland en ze wilden er graag, ruim voor hun grote dag, een boudoirsessie doen. Alles was goed met de locatie doorgesproken en we hadden te horen gekregen dat het kasteel voor hun alleen was. Tja, dat dachten we...

We kwamen aan op het kasteel en we waren er helemaal alleen, op iemand van de bediening na. Er was een prachtige oude houten vloer niet ver van de deur die toegang gaf aan het kasteel. Alles was klaar, het stel lag op die mooie houten vloer en we maakten de eerste foto's. Plotseling ging de deur open en vier verbaasde ogen keken ons aan. Twee oude dames keken geschrokken om de hoek. En twee tellen later keken er nog een paar nieuwe ogen om de hoek, twee oude mannetjes die begonnen te lachen.

Het bleken mensen te zijn die wel eens koffie gingen drinken in het kasteel en ze vroegen of ze binnen mochten komen. Het aanstaande bruidspaar zat daar totaal niet mee, dus natuurlijk mocht dat. Ze namen plaats en het werd hilarisch toen één van de mannen vroeg om een tweede kop koffie. De dames riepen daarop: “Die hoef je anders nooit!”. We hebben er met z’n allen heerlijk om gelachen. Maar, vraag bij het boeken van een locatie voor boudoirfotografie daarom altijd of je een locatie écht helemaal voor jezelf hebt – en nogmaals als je er aankomt!

Auteur

Wim en Kristin Wilmers

Na ruim 25 jaar natuurfotografie heeft Wim Wilmens samen met zijn vrouw Kristin met succes de trouwfotografie opgepakt en ze boeken op jaarbasis zo’n 45 á 50 bruidsparen. De unieke combinatie van twee trouwfotografen heeft al meerdere nationale en internationale trouwfoto awards opgeleverd. Ze werken met Canon en Profoto apparatuur en blijven zich graag verder ontwikkelen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.