Product review: Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD objectief

Arlene Londema
4 jaar geleden

Het nieuwe Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD objectief is er voor Canon en Nikon camera’s. Deze 35mm lens is met een lichtsterkte van f/1.4 iets lichtsterker dan zijn voorganger, de Tamron SP 35mm f/1.8 Di (VC) USD. Met dit klassieke objectief heb je volgens Tamron ‘net even wat meer’ als professionele fotograaf. Ik mocht in de praktijk ondervinden of dat ook echt zo is en heb Tamron wat vragen gesteld!

Product review Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD - 1

Mijn eerste indruk van dit objectief

Het objectief heeft het herkenbare uiterlijk van een Tamron lens en het gewicht van iets meer dan 800 gram mag wat beloven. De behuizing voelt robuust aan, maar de lens is niet extreem groot. Ook is het objectief niet topzwaar, je setup is goed in verhouding doordat het gewicht op een fijne manier verdeeld is. Dat is ook iets waar Tamron op heeft gelet bij het fabriceren van deze lens: “We wilden de beste en meest scherpe 35mm op de markt brengen. Deze lichtsterke lens is bedoeld als een ultieme kwaliteit lens met een mooie bokeh. De kwaliteit en de constructie zijn volledig met elkaar in balans.”

Scherpstellen met de 35mm

De scherpstelling is ontzettend snel en daar houd ik van. Geen getreuzel, gewoon de camera richten, scherpstellen en klikken. Tamron heeft het unieke ‘Dynamic rolling cam mechanisme’ voor de autofocus gebruikt om de scherpstelling sneller én preciezer te krijgen.

Mocht je toch liever handmatig scherpstellen op je onderwerp, dan kun je gewoon aan de soepele scherpstelring draaien zonder eerst een schakelaar om te hoeven zetten van automatisch naar handmatig. Die scherpstelring is trouwens enorm breed en dat is fijn. Een extra voordeel is dat je best dicht op je onderwerp kunt komen doordat de minimale scherpstelafstand slechts dertig centimeter is. Ik hou daar persoonlijk wel van!

De bokeh en de beeldkwaliteit

Waar ik ook van houd is een mooie bokeh. Wie niet, eigenlijk? Het diafragma van het Tamron SP 35mm f/1.4 objectief is opgebouwd uit maar liefst negen afgeronde bladen om een natuurlijk onscherpe achtergronden te creëren. En de bokeh is gewoon echt om van te smullen! De overgang van scherpe naar onscherpe delen is heel natuurlijk.

Dit objectief sluit kwalitatief naadloos aan bij hoge resolutie camera’s en dit is iets wat Tamron zelf meermaals benadrukt. Camera’s worden nog steeds beter en beter en de kwaliteit van objectieven moet daarin mee ontwikkelen. Met de constructie van deze lens is er dan ook overal rekening mee gehouden door middel van hoogwaardige lenselementen en een nieuwe anti-reflectieve coating. Ghosting en flares worden optimaal gereduceerd ter bevordering van het contrast en de kleuren in afbeeldingen.

Product review Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD - 6

Een uitstekende scherpte

Alles wat scherp is in je foto, is zeer gedetailleerd. Ook wanneer je op f/1.4 gefotografeerd hebt. De kleinste structuurtjes worden zichtbaar. Op diafragma f/1.4 is er een beetje vignettering, maar dat is gemakkelijk te corrigeren in de nabewerking en het is bovendien al snel niet meer zichtbaar wanneer je omhoog gaat met het diafragma-getal. Het meest opvallende in de foto’s hieronder is wel dat er amper tot geen vertekening te zien is.

Wat kun je hiermee fotograferen?

Een 35mm behoort tot mijn favorieten, samen met de 50mm en een 24-70mm objectief. De beeldhoek van een 35mm is heel natuurlijk én veelzijdig. Voor alledaags gebruik, reportages, landschappen, het vastleggen van architectuur en portretfotografie is een 35mm perfect. Je kunt best dichtbij een onderwerp komen voor detailfoto's en met een lichtsterkte van f/1.4 maakt het niet uit of het onderwerp buitenshuis of binnenshuis is. De SP 35mm f/1.4 Di USD lens heeft een minimale scherpstelafstand van maar dertig centimeter en héél veel mogelijkheden. Tamron geeft zelf aan dat je met deze compacte en kwalitatieve lens minder andere objectieven mee hoeft te nemen en daar ben ik het mee eens.

Wat is mijn conclusie?

Met het Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD objectief heb je absoluut waar voor je geld. En sterker nog: deze Tamron-variant is een heel stuk goedkoper dan de ‘originele’ Canon of Nikon 35mm f/1.4 lens. De beeldkwaliteit van de Tamron 35mm f/1.4 Di USD is super en doet zeker niet onder voor de objectieven van Canon of Nikon zelf. Heb je nog geen 35mm lens en overweeg je er eentje aan te schaffen? Dan is dit een waardevolle toevoeging voor je uitrusting. En je kunt van mij aannemen dat het met de prijs-kwaliteitverhouding écht wel goed zit!

Bekijk de Tamron SP 35mm f/1.4 lens

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema richt zich op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages. Ze heeft een voorliefde voor beelden met natuurlijk licht, maar voelt zich ook thuis in een fotostudio. De sfeer en puurheid van een beeld zijn voor haar heel belangrijk.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.