Tips voor portretfotografie op reis

Evelien Sikkema
6 jaar geleden

Tijdens mijn reis naar Nepal heb ik veel foto's gemaakt, daarbij heb ik mijn focus gelegd op het maken van portretten. Portretfotografie is voor mij meer dan alleen een foto waar iemands gezicht op staat. De bijzondere gelaatstrekken, die mooie glimlach of het door de tijd getekende, rimpelige gezicht van een oude vrouw of man, dat is wat ik wil zien. Het leven van de persoon en de sfeer van het land wil ik graag meegeven, dus is er vaak een stukje achtergrond op mijn portretten te zien.

Wat neem je mee?

Tijdens fotoreizen ben je beperkt in het meenemen van apparatuur. Een goed draagbare rugzak is dan ook heel belangrijk, vooral als er veel te voet afgelegd moet worden. Bedenk van te voren goed wat je wil fotograferen en welke spullen je daarvoor nodig hebt. Mijn keuze is de Nikon D800 en twee lenzen, de 24-70mm f/2.8G ED en de 70-200mm f/2.8G ED VR. Een pittige bepakking, maar zeker de moeite waard en voor vrijwel alles inzetbaar!

Kijk naar het licht

Alle foto’s worden gemaakt op een unieke locatie. Situaties waar je afhankelijk bent van het omgevingslicht. De personen zijn niet in poses gezet, dus is het belangrijk om goed te kijken waar het licht vandaan komt, daarna kun je het standpunt gaan bepalen. Dit alles moet niet opvallen, daardoor kan de persoon zich ongemakkelijk gaan voelen en uiteindelijk de camera gaan ontwijken.

Laat je flitsers thuis

Flitsers laat ik thuis, op reis wil je niet teveel meenemen. Een flitser kan een toevoeging zijn bij de portretfotografie als je deze op de juiste manier gebruikt. Maar als je mensen in hun natuurlijke omgeving wil fotograferen schrikt het vaak af omdat ze nog meer apparatuur zien.

Bij de donkere locaties gebruik ik mijn ISO-waarde om het licht in te stellen. Ik maak dus gebruik van het natuurlijke licht om mee te fotograferen. Als het licht van achteren op de persoon valt en dus niet op het gezicht, dan komt het gezicht niet mooi uit. Zeker als het licht in de ogen ontbreekt, is de blik levenloos. 's Morgens en s'avonds fotograferen geeft daarom het mooiste en zachtste licht, zo voorkom je harde schaduwen.

Zoek je eigen beeld en toon respect

Wat mij opvalt tijdens een fotografiereis? Op het moment dat er een fotogeniek persoon op locatie verschijnt, dat iedereen er met zijn allen opduikt. Om natuurlijk allemaal het perfecte plaatje te willen schieten. Mijn tip is dan ook om je in kleine groepen te verdelen en eenieder de kans te geven om zijn eigen perfecte beeld te schieten.

Natuurlijk kun je ook alleen op pad gaan zodat je de tijd en de rust voor het fotograferen krijgt. Op deze manier krijg je je eigen unieke beelden en vaak ook mooie momenten om de mensen in dit land beter te leren kennen. Wil je echt portretfoto’s maken van de lokale bevolking, doe dat dan op een respectvolle manier en vraag om toestemming voor het maken van je foto. Voor het fotograferen van kids is het leuk om een kleinigheidjes zoals ballonnen mee te nemen en uit te delen.

Stel je camera handmatig in

Ik stel mijn camera handmatig in en maak enkele testfoto's in de buurt van de persoon die ik wil fotograferen. Op het moment van het echte shot, zoek ik een heel kort moment contact. Belangrijk vind ik dat de persoon in mijn lens kijkt, zodat het beeld leeft. Om de setting zo natuurlijk mogelijk te houden maak je snel een foto.

Stel scherp op de ogen

Als je naar een portretfoto kijkt, kijk je meestal eerst naar de ogen. Belangrijk is dat daar dan ook de scherpte ligt. Ik werk meestal met een grote diafragma-opening en hierdoor ontstaat er een beperkte scherptediepte. De achtergrond is dan onscherp en je onderwerp komt los. Stel goed scherp op de ogen zodat de scherpte niet op de neus valt. Je kunt je camera ook op de AV- of de A-stand zetten (diafragma voorkeuze). Selecteer een klein getal zoals f/2.8 of f/4.0, afhankelijk van welke lens je gebruikt. Zorg voor een grote afstand tussen de persoon en achtergrond, zodat de persoon van de achtergrond loskomt.

Maak gebruik van de achtergrond

Let bij het maken van portretfoto’s vooral op de achtergrond. Niets is zo storend als een mooi portret waar een boom uit iemand's hoofd 'groeit'. Ook andere storende elementen in de achtergrond, zoals felle kleuren, licht of andere opvallende dingen die de aandacht trekken, kun je beter vermijden. Zelfs cijfers en letters kunnen de verkeerde aandacht trekken. Maak gebruik van de achtergrond om de foto’s in te kaderen door lijnen of kleuren. Soms kan een kleine stap opzij al een veel beter resultaat opleveren!

Nabewerking

De portretten uit deze serie heb ik nabewerkt in Adobe Lightroom en daarna in Adobe Photoshop. Dit om de contrasten te verhogen en de kleur aan te passen. Zodat het totale beeld de sfeer van het land oproept. Naast de basis-handelingen in Lightroom, heb ik voor de sfeer de helderheid omhoog gezet voor meer details en een preset 'Delphi' toegevoegd, voor de warmte en de sfeer in de beeld. De verzadiging heb ik 20% lager gezet en ik heb vignettering toegevoegd. In Photoshop zijn de bewerkingen als verscherpen, klonen, doordrukken en tegenhouden uitgevoerd. Elk beeld heb ik individueel bekeken voor een zo mooi mogelijk resultaat.

Auteur

Evelien Sikkema

Evelien Sikkema is een professionele fotograaf voor bedrijven en particulieren, met een specialisatie in portretfotografie. Ze maakt natuurlijke, spontane foto’s, exclusieve bruidsreportages en pakkende beelden. De mens uniek in beeld brengen, dat is waar haar passie ligt. In elke opdracht laat ze zich uitdagen om er iets bijzonders van te maken.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.