10 tips voor je volgende fotoreis

Albert Dros
6 jaar geleden

Ga jij wel eens op fotoreis of ben je dat van plan en wil je thuiskomen met prachtige resultaten? Dan zijn hier 10 tips die je op weg helpen bij het fotograferen op reis!

Tip 1: Het hoeft niet duur te zijn

Je vliegt tegenwoordig al voor een habbekrats de wereld rond, vooral vanaf Amsterdam. Ook autohuur is vaak niet duur. Voor minder dan 100 euro vlieg je al naar de meeste locaties binnen Europa. Ook zijn er vaak goedkope tickets naar andere werelddelen. Houd de vergelijkingswebsites van hotels en vliegtickets goed in de gaten. Prijzen van hotels en vliegtickets kunnen nog wel eens verschillen. Op sommige websites kun je notificaties instellen als de prijs van bepaalde hotels of vliegtickets droppen. Check ook last-minute deals.

Tip 2: Kies een originele bestemming

We zitten tegenwoordig allemaal op Instagram en Facebook en zien de mooiste plaatjes voorbijkomen. Deze zijn vaak allemaal van dezelfde bestemmingen. We gaan massaal naar IJsland of de Lofoten voor het noorderlicht. Nu zijn dit soort bestemmingen natuurlijk prachtig, maar wees je er wel van bewust dat het er tegenwoordig erg druk is. Ook kom je vaak met foto’s thuis die minder origineel zijn. Zoek eens een land of een stad uit die wat minder bekend is.

Tip 3: Laat je inspireren

Check voor inspiratie van locaties gewoon Instagram. Ik kan soms urenlang een beetje rondkijken. Via hashtags en locatie-tags kun je zo zien wat mooie foto’s zijn op bepaalde plekken. Deze staan vaak gesorteerd op 'top'. Het zijn niet altijd spectaculaire foto’s, maar je krijgt wel een goed beeld van wat de mogelijkheden zijn in een bepaald land of een bepaalde stad. Je kunt zo bovendien locals vinden die mooie foto’s van hun thuis maken.

Tip 4: Plan genoeg tijd in

Er zijn soms spots die je per se goed wilt fotograferen. Zorg dat je hier van tevoren tijd voor hebt ingepland. De weersomstandigheden kunnen soms tegenzitten. Als je slechts één kans hebt, is de kans kleiner dat je met een topfoto van die locatie thuiskomt.

Tip 5: Wees bewust van het seizoen

Zorg dat je weet hoe lang de dagen zijn en wanneer de zon precies opkomt en ondergaat. Hier in Nederland zijn de dagen ’s winters kort en ’s zomers lang. Dit is niet overal zo. Zorg dat je weet hoe lang de dagen zijn, zodat je weet wanneer je het beste licht hebt. Wees je ook van tevoren bewust van het weer en het seizoen waarin je naar een locatie gaat. Het is niet in elke land winter in december en zomer in juni.

Tip 6: Vliegtuig? Wat mag je meenemen?

Elke vliegmaatschappij hanteert zijn eigen regels. Zo mag je bij sommige maatschappijen 20 kilogram aan ruimbagage meenemen, bij anderen weer 24 kilo. Let vooral op de handbagage. Sommige maatschappijen hanteren een gewichtslimiet, andere weer niet. Let ook op batterijen. Deze mogen over het algemeen niet in de ruimbagage, dus neem deze in je handbagage mee. Extra tip: kom je te zwaar uit in je handbagage? Haal er dan een lens uit en doe deze in je jaszak.

Lees meer over het reizen per vliegtuig

Tip 7: Verzeker je apparatuur goed

Dit is een van mijn belangrijkste tips. We zijn vaak erg enthousiast op vakantie en willen nog wel eens wat minder goed op onze gear letten. Er valt wel eens een lens, of je statief waait om door een windvlaag. Hoe goed we ook op onze spullen letten, er kan altijd wat misgaan....

Er zijn veel verschillende verzekeringen mogelijk, maar check altijd goed op de polis waarvoor je bent verzekerd. Zo dekken sommige polissen bijvoorbeeld geen waterschade. Er zijn bedrijven die zich puur richten op camera-verzekeringen. Deze dekken vaak vrijwel ALLES en sommige zijn erg betrouwbaar. Je kunt je spullen ook als kostbaarheid laten dekken bij 'standaard' verzekeringsmaatschappijen. Maar let op: als je je apparatuur zakelijk hebt aangeschaft, dan moet je deze ook zakelijk verzekeren!

Tip 8: Koop een goede tas

Als fotograaf hebben we hier in Nederland soms een loodzware grote tas waarin we al onze camera-gear stoppen. Dit is misschien niet altijd zo handig op een fotoreis. Zorg dat je een comfortabele rugtas hebt die goede bescherming biedt voor al je gear. Deze gaat immers waarschijnlijk mee in het vliegtuig en vliegtuigen hebben nog wel eens turbulentie waardoor er van alles door elkaar schudt. Let er dus op dat de verdeelvlakken binnen de tas gescheiden zijn met dikke tussenstukken, die wat geschud goed kunnen opvangen.

Tip 9: Neem een reserve body mee!

Ik heb deze tip apart gezet, omdat ook deze tip vrij belangrijk is. We gaan er natuurlijk niet van uit, maar het wil nog wel eens gebeuren dat je camerabody sneuvelt tijdens een reis. Dit gebeurt eigenlijk het meest door waterschade, vooral bij het fotograferen in en bij de zee. Afhankelijk van hoe lang je reis is, is het aan te raden een reservebody mee te nemen. Ben je drie weken op reis en gaat na een week je camerabody kapot, dan baal je. De extra camerabody hoeft niet even goed te zijn als je main body. Sommige camera’s zijn niet goedkoop, dus om daarvan twee aan te schaffen is voor velen te duur. Neem een wat oudere body met dezelfde mount mee, puur als reserve.

Tip 10: Zorg dat je niks vergeet!

Dit is natuurlijk vrij voor de hand liggend, maar het gebeurt toch vaak. Standaard dingen die je nog wel eens wil vergeten: zonnebril, opladers, internationaal rijbewijs (nodig buiten de EU), lensdoekjes, regenhoes (voor je camera), een zak- of hoofdlamp en natuurlijk je visitekaartjes. Je weet maar nooit wie je onderweg tegenkomt! Als je een auto huurt is het ook handig om een USB-oplader voor in de auto mee te nemen. En een houder die je kunt vastklikken op het dashboard is handig voor als je navigeert met je telefoon. Niet elke huurauto heeft standaard navigatie.

Extra tip

Geniet! Zelfs als het allemaal even niet meezit met de fotografie en de weersomstandigheden. Geniet toch van het landschap en je eventuele gezelschap. Ga lekker uit eten en zorg dat de reis niet puur om fotografie draait. Je hebt soms ook even rust nodig!

Handig om mee te nemen op reis

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.