Tips en inspiratie

Vuurwerk fotograferen..., hoe werkt dat precies?

Renzo Gerritsen 3 jaar geleden

Oud en nieuw komt er aan. Veel mensen gaan om middernacht weer honderden euro's de lucht in schieten of gaan kijken naar een gemeentelijke vuurwerkshow. Waar je ook bent, je zult vast de neiging hebben om je camera te pakken om al dat mooie vuurwerk vast te leggen. Maar hoe moet je nu eigenlijk vuurwerk fotograferen? In dit blog geef ik daar uitleg over. Maak je geen zorgen. Vuurwerk fotograferen is absoluut niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Zoek een mooie plek uit en stel je camera in

Dat kan in je eigen straat zijn, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam of Scheveningen, waar ieder jaar een waanzinnige vuurwerkshow te zien is. Denk daar van tevoren eventjes over na en wees ruim van tevoren op tijd om je opstelling neer te zetten en een mooi plekje te zoeken. De mooiste plekjes zullen namelijk snel bezet zijn. Gebruik een diafragma van f/8 tot f/11 voor een optimale scherpte, de ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen en stel een lange sluitertijd in om de beweging van het vuurwerk vast te leggen. Dat zijn de instellingen waarmee je in het donker foto's kunt maken. Je kan je sluitertijd op 30 seconden instellen, afhankelijk van bepaalde lichtbronnen in de buurt. Zorg er daarom voor dat er niet teveel lichtvervuiling in je beeld aanwezig is. Een sluitertijd van bijvoorbeeld 30 seconden is mooi om de beweging van het vuurwerk vast te leggen.

Daarnaast heb je ook nog de bulb-stand. De bulb-stand maakt het mogelijk om zelfs langer dan 30 seconden een foto te maken. Zo kun je dus nog méér vuurwerk in één foto vastleggen! zet je camera in de M-stand of op diafragmavoorkeuze. Via de M-stand kun je alles handmatig instellen. Gebruik je een diafragmavoorkeuze, dan kun je je diafragma vastzetten. Dan hoef je alleen nog maar op je sluitertijd en scherpstelling te letten. Net wat jij fijner vindt.

Gebruik een statief en afstandsbediening

Waarom je een statief of een stabiele basis moet gebruiken, zoals een muurtje of tafel, mag inmiddels wel duidelijk zijn. Het voorkomt bewegingsonscherpte. Zeker wanneer je een sluitertijd van secondes gebruikt is dit noodzakelijk. Vergeet niet om je stabilisatie op je objectief uit te zetten als je camera op statief staat. Je kan, samen met een stabiele basis, ook een afstandsbediening gebruiken. Daardoor hoef je de ontspanknop van je camera niet in te drukken. Dit voorkomt opnieuw bewegingsonscherpte. Ook kun je in de bulb-stand makkelijk langer dan 30 seconden foto's maken door de knop van je afstandsbediening vast te zetten. Een afstandsbediening is dus een goede investering die niet per sé duur hoeft te zijn.

Stel handmatig scherp

Scherpstellen is altijd lastig. Ik heb er niet altijd het geduld voor, maar het moet toch gebeuren. Gebruik bij dit soort fotografie altijd handmatige scherpstelling. Automatisch scherpstellen is voor een camera lastig in het donker. Hij blijft zoeken naar een punt om scherp te stellen en dan mis je misschien net dat ene moment. Om goed handmatig scherp te stellen zoek je een lichtpuntje. Zoom in op je lcd-scherm op het lichtpuntje en stel handmatig scherp op dat lichtpuntje. Doordat je je diafragma op f/11 hebt staan, wordt de rest in je beeld ook scherp.

Hoe je vuurwerk kunt fotograferen - 1

Probeer niet alleen het vuurwerk in je beeld te vangen. Probeer ook eens een mooi gebouw. gezellige straatverlichting of een grote groep mensen erbij te fotograferen! Dit maakt het beeld alleen maar spannender.

Inzoomen of niet?

Mijn tip is om tijdens het fotograferen niet in te zoomen. Hiermee wordt het lastiger om een scherp beeld te krijgen. Een beetje inzoomen kan. Hoever je in kan zoomen moet je even bekijken in de praktijk. Wil je toch je onderwerp dichterbij hebben? Snij de foto dan achteraf in een bewerkingsprogramma bij. Dat kan heel gemakkelijk in Photoshop of Lightroom van Adobe. Heb je die programma's niet, dan kan je je foto's ook online croppen met een gratis bewerkingsprogramma.

Kies voor de beste kwaliteit, kies RAW

Door in RAW te fotograferen heb je de beste beeldkwaliteit. Om die kwaliteit naar voren te laten komen heeft het bestand nog wel wat nabewerking nodig. Zo heeft een RAW-bestand bijvoorbeeld veel minder contrast dan een JPG-bestand. In de nabewerking kun je ook nog veel meer aanpassen aan de foto. Je kan de verzadiging aanpassen, witbalans, de belichting, ongewenste vuurstrepen verwijderen of eventueel boeketten verwijderen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maak er iets moois van!

Probeer niet alleen het vuurwerk in je beeld te vangen. Probeer ook eens een mooi gebouw. gezellige straatverlichting of een grote groep mensen erbij te fotograferen. Dit maakt je beeld alleen maar spannender en hiermee kun je je onderscheiden van anderen en misschien wel de show stelen. Ga ervoor! Succes en voor nu alvast prettige feestdagen en een héél gelukkig nieuwjaar!

Auteur

Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen is een jonge fotograaf met veel ambitie die hard bezig is om zijn naam in de fotografiewereld te vestigen. De drang om de mensen een nieuw en apart beeld te laten zien drijft hem tot het uiterste. Hij is altijd op zoek naar een avontuur. Op zoek naar een nieuwe uitdaging of een verhaal om te vertellen. Renzo deelt die ervaringen graag met anderen om mensen te inspireren en te motiveren.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.