Word je zomaar bruidsfotograaf?

Wanneer je zelf een goede baan hebt, denk je er wel heel lang over na om de droom die je al heel lang hebt te gaan volgen. Fotografie en voor jezelf beginnen is natuurlijk een mooie combi, maar is dat ook zomaar te verwezenlijken? Kristin en ik liepen al heel lang mee in de natuurfotografie en hadden zo links en rechts wat publicaties. Geld leverde dat niet of nauwelijks op en in de huidige tijd is het nog moeilijker geworden om van publicaties te kunnen leven. Een jaar of zes geleden werd het, mede door het verliezen van mijn baan, dan toch werkelijkheid. De grote sprong in het diepe werd gewaagd en na een begin met helemaal niets zeggen we nu; “Goed dat het gebeurd is!”. We leven nu alweer zes jaar alleen van de fotografie en wat is er mooier dan je eigen droom op die manier waar te kunnen maken? Maar gaat zoiets vanzelf en komen de klanten je zomaar aanwaaien?

Alles gaat met vallen en opstaan

Dit is bij ons niet anders gegaan dan bij de meeste andere fotografen. Alles gaat met vallen en opstaan. Je kunt wel een handje helpen door veel tijd en energie in je projecten te stoppen, veel te netwerken en professioneel én goed werk te leveren. Vooral dat laatste zal je naamsbekendheid doen stijgen en zullen je opdrachten bezorgen. Investeren in goede apparatuur, kennis vergaren. Fotografie is niet alleen maar op die knop drukken. Je contacten met je klanten zijn heel belangrijk. Verdiep je in je klant, toon interesse en ga met ze in gesprek. En in ons geval zijn dat veel bruidsparen. Wij vinden het heel belangrijk om onze klanten te kennen en wat ze belangrijk vinden. Dat stukje tijdsinvestering verdient zich altijd terug.

Waarom dan trouwreportages?

Trouwreportages zijn grote uitdagingen die we graag aangaan. Je maakt één van de mooiste dagen in het leven van een stel mee en jij als fotograaf mag daar al je creativiteit op los laten. Hoe mooi is dat? Maar Is het gemakkelijk? Nee. Is het hard werken op zo’n dag? Ja. Een grappig detail..., vaak hoor je in het begin van een trouwdag reacties als; “Och wat hebben jullie het goed, beetje op die knop drukken, stukje taart erbij, zelfs het eten wordt verzorgd, ik denk dat ik ook maar bruidsfotograaf word.”

Die mening verandert echter wanneer we een aantal uren verder zijn. Ze hebben ons dan met al die apparatuur zien rondlopen, ons onszelf in allerlei bochten zien wringen om tóch tot dat mooie plaatje te komen. Ze zien die concentratie bij ons om vooral toch maar geen moment te missen en ja dan is er al snel respect voor ons harde werken. Bij trouwfotografie komt er behalve belangrijke en mooie momenten namelijk nog iets meer kijken dan alleen maar die geweldige platen schieten.

Je moet ook wel een mensen-mens zijn, durven het heft in handen te nemen. Je communicatie met een bruidspaar en gasten moet goed zijn. Soms voelen wij ons naast fotograaf op zo’n dag ook wel een beetje een entertainer. Je kunt nog zulke prachtige foto’s maken maar wanneer het je aan communicatie en enthousiasme naar mensen ontbreekt dan wordt het een moeilijke materie.

Word je zomaar bruidsfotograaf? - 1

Zijn twee bruidsfotografen niet te veel?

Juist niet! Wij zijn als fotograaf minimaal zes uren aanwezig maar vaak veel langer, tot wel veertien uur op een dag. Het voordeel van twee fotografen is dat je meerdere standpunten hebt, andere invalshoeken en we kunnen ons opsplitsen. Ik ga bijna altijd naar de bruidegom bij de voorbereiding en Kristin is bijna altijd bij de bruid. Een bruidspaar krijgt dus beelden van elkaar van situaties waarbij ze niet samen aanwezig zijn geweest.

Op een trouwdag gaat het vaak om de onverwachte momenten en met twee fotografen kan één van ons daar de focus op leggen. Vaak levert dit ook de meeste fraaie en bijzondere foto’s op en deze werkwijze heeft ons al meerdere awards gebracht. Over awards gesproken..., ben je daar op zo’n dag nu specifiek mee bezig? Nee. Bijna altijd ontstaan de meest fantastische of hilarische foto’s op onverwachte, vooral spontane momenten. Je kunt zoiets van te voren niet bedenken. Dingen ontstaan vaak gewoon en daarom zijn wij ook heel alert op die momentjes. Je krijgt maar één kans en die moet raak zijn.

Is trouwfotografie gemakkelijk?

Ja en nee. Je bent bijna altijd lang aanwezig op een trouwdag dus krijg je voldoende kansen om mooie foto’s te maken. Wij willen echter meer dan alleen maar een goed plaatje aanbieden. Wij willen een verhaal van de dag laten zien, een eerlijk en spontaan verhaal waarin het bruidspaar zich later zal herkennen. Je moet bij bruidsfotografie ook heel snel kunnen handelen en anticiperen. Het ene moment sta je buiten op ISO 100 te werken met diafragma f/8.0 en 3 tellen later sta je in een donkere ruimte op ISO 5000 met diafragma f/2.8 te fotograferen en moet je eerst een selectieve belichting toepassen omdat de bruid net in een straaltje mooi licht binnen komt lopen. Je hebt dan ook hele lichtsterke lenzen nodig om de juiste beelden te kunnen maken. Een favoriet van mij is de 35mm f/1.4L USM Type II van Canon. Als trouwfotograaf moet je ook met de druk om kunnen gaan van zo’n dag. Het bruidspaar heeft hoge verwachtingen en dat mag ook, je wordt er immers goed voor betaald.

Word je zomaar bruidsfotograaf? - 2

Hoe word je onderscheidend?

Probeer beelden anders dan anderen te maken, wees verrassend en vernieuwend. Eén van de kenmerken aan onze fotografie is het toevoegen van licht op locatie. Vaak red je het niet met één flitsertje, vooral bij veel bestaand licht zul je aan één flitser tekort hebben. Wij hebben daarvoor de Profoto B1 aangeschaft. Je kunt hiermee je bestaande licht als het ware overpoweren. Ik meet meestal op de lucht en hou die waarde vast. De Profoto B1 is dan mijn ideale partner en vult een fraai licht in.

Zou ik in een dergelijke situatie met deze prachtige E-TTL gestuurde flitser géén invullicht gebruiken dan zou mijn hoofdonderwerp vaak alleen maar donker of als silhouet afgebeeld worden. Grote voordeel is ook dat het hele systeem portable is en op elke locatie te gebruiken vanwege de ingebouwde accu. Is er ook een nadeel aan? Ja. Zorg dat je een assistent bij hebt die de spullen voor je draagt want alleen krijg je dit allemaal niet mee. Vaak is dit familie van het bruidspaar, ze vinden het altijd leuk om een kijkje te krijgen in onze keuken en ze voelen zich ook nog eens nuttig voor het bruidspaar. Een volgende keer iets meer over het winnen van awards!

Word je zomaar bruidsfotograaf? - 3

Auteur

Wim en Kristin Wilmers

Na ruim 25 jaar natuurfotografie heeft Wim Wilmens samen met zijn vrouw Kristin met succes de trouwfotografie opgepakt en ze boeken op jaarbasis zo’n 45 á 50 bruidsparen. De unieke combinatie van twee trouwfotografen heeft al meerdere nationale en internationale trouwfoto awards opgeleverd. Ze werken met Canon en Profoto apparatuur en blijven zich graag verder ontwikkelen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.