Review Nikon Z 8 systeemcamera

Lotte Schriek
1 week geleden

De Nikon Z 8 systeemcamera werd geïntroduceerd als het kleine broertje van de Nikon Z 9. De camera zou veel dezelfde specificaties als de Z 9 hebben zoals de autofocus, maar dan in een lichtere body. Ik heb de camera getest tijdens een fashion shoot in het centrum van Leiden en in deze review lees je al mijn bevindingen.

Bekijk de Nikon Z 8 systeemcamera

Eerste indruk van de body

Toen ik te horen kreeg dat ik de Nikon Z 8 mocht gaan testen, kreeg ik een folder met daarin alle specificaties over de camera opgestuurd. Daarin waren ze erg enthousiast over de autofocus. Mijn verwachting was dat hier een groot verschil in zou zitten met de oudere cameramodellen die ik gebruik.

Toen ik de camera had opgehaald, was het eerste dat mij opviel is dat de camera zo licht is en een stuk kleiner is. De body weegt namelijk 910 gram en is 30% kleiner dan de Nikon Z 9. Ik vind het normaliter erg vervelend als camera's heel zwaar zijn. Als je veel op pad bent en niet erg sterke polsen hebt is het gewoon belangrijk dat je een lichte camera hebt. Daarnaast zijn de knoppen grotendeels hetzelfde. Het instelwieltje op de body is wel weggehaald. Deze is ingewisseld voor vier losse knoppen. Dit was even wennen, maar uiteindelijk wel lekker want je hebt dan minder "poespas" op je camera.

Qua uiterlijk is het kantelbare 3.2" display iets groter dan de camera die ik zelf gebruik. Sowieso is de camera groter dan de Nikon Z 6 ll en de Nikon Z 7 ll die ik normaliter gebruik. Als laatste heeft de viewfinder nu een rond kussentje in plaats van een vierkante. Dit hebben ze denk ik overgenomen van de Nikon Z 9. Door een rond kussentje valt er minder licht in en dan heb je geen storende factoren tijdens het fotograferen.

De Nikon Z 8 in de praktijk

Ik heb de camera gebruikt tijdens een fashion shoot in Leiden. Wat ik gelijk merkte is dat je een hele lange burst kon maken. Dit kan ook wel met de camera die ik nu gebruik, maar met deze camera kun je nog meer foto's maken in een kortere tijd. De Nikon Z 8 maakt foto's van 11 megapixel met een snelheid van 120 beelden per seconde. Dit is ideaal al ik wil dat een model gaat springen of rennen. Je legt door de snelheid van de camera dus iedere bewging vast. Een nadeel is wel dat je geheugenkaartje heel snel vol zit. Je moet het dus tactisch toepassen en een grotere geheugenkaart gebruiken.

De autofocus van de NIkon Z 8 is ook super intelligent. De autofocus kan je namelijk instellen op een onderwerp zoals mensen, dieren, auto's en zelfs vliegtuigen. Vliegtuigen zal ik zelf niet heel veel gebruiken, maar de andere onderwerpen zijn wel heel handig voor mij. Ik heb de Nikon Z 8 systeemcamera ingesteld op mensen en als je in een drukke stad bent is dat heel handig. Er komen allemaal fietsers en auto's voorbij in de achtergrond, maar de camera blijft scherpstellen op het model.

Voor mijn werk maak ik altijd portretten van mensen. Nikon heeft de kleurweergave met de Nikon Z8 een update gegeven. Je hebt nu de mogelijkheid om huidtinten nog beter in te stellen en de huid te verzachten. Er zijn hier drie verschillende standen, namelijk Low, Medium en High. De hoogste stand "high" heb ik niet gebruikt want dat zou niet bij mijn type fotografie passen. Voor mijn stijl zou ik het houden bij de laagste stand. Hier komt een licht waasje over de huid, maar dan hou je het nog wel natuurlijk. Ik kan mij voorstellen dat dit heel handig kan zijn. Als je snel iets moet aanleveren scheelt het je wel erg in tijd tijdens het retoucheren van de huid.

De camera werd het kleine broertje van de Z 9 genoemd. Deze heb ik zelf niet gehad dus daar kan ik ‘m niet mee vergelijken. Voorheen heb ik met de Z6 ll en de Z 7 ll geschoten. De Nikon Z 8 werkt eigenlijk hetzelfde. Het enige verschil is dat er meer functies op zitten dan de autofocus - die wel echt beter is. De Nikon Z 8 beschikt ook over een fullframe sensor van 45.7 megapixel. Ik heb zelf niet moeten bijsnijden, maar als je je foto wilt bijsnijden of groot wilt afdrukken dan moet dit echt heel goed kunnen met deze camera zonder dat je beeldkwaliteit afneemt.

Tijdens de fashion shoot zijn we naar een oude bioscoop geweest. Bij de ingang was het heel donker, maar de sfeer paste wel heel goed bij het beeld dat ik in mijn hoofd had bedacht voor de shoot. De donkere lichtomstandigheden waren helemaal geen probleem voor de camera. Ik kon mijn ISO-waarde makkelijk opschroeven tot ISO 1600 en ik had totaal nog geen last van ruis.

Kwalitatieve video's

Met de Nikon Z 8 kan ik ook video's vastleggen in hoge kwaliteit dankzij de opnamekwaliteit van 8,3K/60p in 12-bits raw. Ook is het mogelijk om video's op te nemen in 4,1K/120p. Het maken van slowmotion beelden heeft ervoor gezorgd dat ik met behind the scenes veel mogelijkheden had in de nabewerking. Hoewel ik zelf nog een beginnende videomaker ben, maakt de Nikon Z 8 het voor mij wel leuk om foto en video met elkaar te combineren.

Conclusie Nikon Z 8

De Nikon Z 8 systeemcamera is in mijn ogen uitermate geschikt voor het maken van snelle beelden. Dat is ook hoe ik hem heb getest. Je kunt veel beelden schieten en zo heb je er altijd een scherp beeld tussen zitten als je onderwerp in beweging is. Ik zou de camera naast mijn vrijwerk fotoshoots zelf ook kunnen gebruiken voor campagnes, want de focus mode ging heel soepel en met een betalende klant is het handig als je veel scherpe beelden kan laten zien.

Het was even schakelen om een andere camera te gebruiken. Dit was even wennen met de knoppen die veranderd waren of waren verplaatst, maar ik zal hem zeker aanraden aan anderen die op zoek zijn naar een nieuwe camera. Zelf zou ik mijn eigen camera ook willen vervangen voor de Nikon Z 8, omdat met name de autofocus een stuk beter werkt.

Bekijk de camera

Auteur

Lotte Schriek

Lotte Schriek is een freelance modefotograaf gevestigd in Nederland. Ze houdt ervan om te ontdekken met licht, schaduw, hoeken en kleurenschema's. Haar werk wordt omschreven als vrouwelijk, krachtig, warm en natuurlijk.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.