Review: Benro BAT FBAT24CVX25 Carbon Statiefkit

Judith Borremans
3 jaar geleden

Zoals veel fotografen heb ik een beetje een haat-liefdeverhouding met mijn statief. Toch maak ik 99% van mijn macrofoto’s vanaf een statief. Een goed statief is voor mij dus belangrijk. Waar moet een macrostatief aan voldoen? Belangrijke punten voor mij zijn:

  • Een laag gewicht hebben
  • Laag bij de grond kunnen fotograferen (laag standpunt)
  • Makkelijk en handzaam in gebruik, ook met koude vingers
  • Moet natuurlijk stevig staan

Vooral het eerste punt vind ik belangrijk. Vaak wordt een statief als macrostatief weggezet als de poten van het statief helemaal plat op de grond kunnen. Maar dan heb je altijd nog de hoogte van het balhoofd. Daarnaast heb je een probleem als je een paar centimeter hoger wilt. Je moet dan bijvoorbeeld één poot iets hoger plaatsen. Tijdens die handeling is je hele compositie weg en begin je weer overnieuw. En erger nog, doordat het verplaatsen van die poten niet altijd even handig gaat, kan je net tegen die grassprietjes aantikken waar een vlinder of een ander beestje op zit. Niet fijn dus.

Er zijn ook statieven waarvan de middenzuil dwars over het statief kan worden geplaatst. Hierdoor krijg je wel een lager standpunt, maar door het gewicht van je camera aan één kant van de middenzuil is vaak het statief uit balans en neigt je statief tot kantelen. Ook dat is niet handig natuurlijk.

Waar fotografeer ik nu mee?

Zelf fotografeer ik al jaren met het Benro Mach3 TMA28C statief en het Benro B2 balhoofd. De middenzuil plaats ik op zijn kop in de kolom van het statief. Mijn camera hangt daaronder, waardoor je laag kunt fotograferen, zelfs tot je camera de grond raakt. Wil ik een wat hoger standpunt of iets anders dan macro fotograferen, dan haal ik die middenzuil eruit en zet hem weer 'gewoon' rechtop in het statief. Dit werkt prima, maar die middenzuil er steeds uithalen, weer in doen en vastdraaien? Dat is soms wel onhandig.

Maar nu heeft Benro een nieuw lichtgewicht statief: het Benro BAT statief. Hiervan kun je de poten met één druk op de knop bovenaan de poot als het ware om de middenzuil heen vouwen. Je verzet dus de poten en niet meer de middenzuil. Dat klinkt handig!

Bekijk het Benro BAT statief

Testen in het veld

Maar eerst zien en dan geloven natuurlijk. Gelukkig mocht ik het Benro BAT statief uitgebreid testen. Het statief en balhoofd worden geleverd in een mooie draagtas (die bij mij vaak achter in de kast belandt). En natuurlijk met een handig statiefplaatje, wat je met een ring makkelijk vastdraait aan je camera of statiefgondel. Tijdens het lopen naar mijn favoriete macroplekjes in de Biesbosch voelde ik al hoe licht het statief is. Samen met het balhoofd, dat voorzien is van een panoramaklem, is het statief maar 1.78 kilo. Het draagt makkelijk en dat is natuurlijk heel fijn als je veel moet lopen.

Ik vond een mooi waterjuffertje, wat laag in de begroeiing zat verstopt na een koude nacht. Een uitstekend onderwerp om het statief te testen. Een laag standpunt was noodzakelijk om een mooie achtergrond te krijgen. De camera moest dus onderaan de middenzuil hangen. Immers als ik de camera bovenop het statief zet, kan ik dat lage standpunt niet in nemen...

Makkelijk verstelbaar

Zoals eerder omschreven, kon ik door de knoppen bovenaan de poten in te drukken, de statiefpoten om de middenzuil heen vouwen en op die manier hangt de camera dus in een snelle beweging onder het statief. De middenzuil, die in tweeën stukken is verdeeld, kon ik tijdens het fotograferen heel soepel iets lager of iets hoger in de kolom schuiven om mijn compositie te verbeteren. Hiervoor kan je natuurlijk ook de poten iets verlengen of juist korter maken. Die doe je door de vergrendelring van de poten (drie stuks per poot) iets losser te draaien en weer vast te zetten. Het bijbehorende het balhoofd werkt fijn. Slechts één grote knop, waarmee je snel je camera vastzet op de juiste positie. Mijn ervaring tot nog toe is dat camera dan ook echt vast zit en niet nog een paar centimeter verschuift.

Later vond ik een lieveheersbeestje op een kamillebloem. Die zat vrij hoog en ik wilde een hoger standpunt. Normaal zou ik dan de middenzuil uit de kolom moeten halen en daar weer rechtop in terug zetten en vastdraaien. Maar met het BAT statief kan ik in een oogwenk de poten als het ware terugvouwen, waardoor de camera weer 'gewoon' bovenop het statief staat. Dus geen moeilijk gedoe met het losmaken van de middenzuil, omdraaien en 'm weer vastzetten.

Wat is mijn conclusie?

Na veel mooie ochtenden in het veld met dit statief kan ik concluderen dat het Benro BAT statief voldoet aan alle punten waar ik deze review mee begon. Het is heel makkelijk om de poten om te vouwen en mijn camera onderaan het statief gebruiken voor het allerlaagste standpunt. Het statief is erg makkelijk hanteerbaar, dus ook met koude handen heb je geen last van ingewikkelde knoppen en schroeven die je vast of juist los moet maken. De prijs-kwaliteitverhouding is naar mijn idee uitstekend en ik zou het statief zeker aanraden voor macrofotografie.

Review Benro BAT statief - 7

Het enige dat ik als minpuntje zou kunnen bedenken is dat je even moet wennen aan de knoppen bovenaan elke poot, die je moet indrukken om de poot wijder te zetten dan wel om te vouwen. Dit zijn alle pluspunten van het Benro BAT statief:

  • Omvouwbare poten
  • Makkelijk hanteerbaar
  • Balhoofd met panoramaklem
  • Stevig en stabiel in het veld
  • Mooi en licht van gewicht

Auteur

Judith Borremans

Judith Borremans is een professioneel natuurfotograaf. Steeds weer verwondert zij zich over onze mooie natuur en probeert die dan zo mooi mogelijk in beeld te brengen, zodat de kijker die verwondering ook voelt. Ze is het liefst bezig met macrofotografie en vooral vlinders, libellen, paddenstoelen en bloemen worden vaak door haar gefotografeerd.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.