Het Beeldrecept van Mike Muizebelt

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een specifieke foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, het licht en de apparatuur die je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt professioneel fotograaf Mike Muizebelt hoe hij deze wonderlijke schorpioen in het holst van de nacht, in Afrika, op de foto heeft gezet!

Het Beeldrecept van Mike Muizebelt - 1

“Bioluminescentie (het produceren van licht door levende organismen) heeft al een tijd mijn interesse. Dicht bij huis is dat bijvoorbeeld zeevonk die op sommige zwoele zomerdagen het zeewater blauw laat oplichten. In Afrika zijn schorpioenen in de nacht een potentieel onderwerp. Deze spinachtigen stralen een groen-elektrisch licht uit zodra ze belicht worden met een UV-lampje. Zodra de nacht valt en de schorpioenen op jacht gaan, kun jij ook op pad gaan. De plaatsen waar ze zich overdag verstoppen, denk hierbij aan rotspartijen en bomen met een ruwe schors, zijn goede plaatsen om je zoektocht te beginnen Het vinden van deze plaatsen is relatief makkelijk, maar het vinden van een fotogenieke schorpioen is een heel ander verhaal...”

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Ik heb deze wonderlijke dieren vaker gefotografeerd, maar met een andere camera en een heel goedkoop UV-lampje. Het was zeker geen droomsetup en ik werkte met sluitertijden van 20 seconden of meer om de ruis enigszins acceptabel te houden. Helaas resulteerde dat vaak in onscherpe beelden met uitgebeten hooglichten. Maar mijn pogingen werden steeds succesvoller en ik ontdekte een Nitecore UV-zaklamp die een veel diffuser licht gaf. Maar de ISO-waarden bleven een punt van aandacht…

Dit heeft Mike gebruikt

  • Pentax 645 Z middenformaat camera
  • Pentax FA 645 120mm f/4.0 Macro objectief

Wat waren de camera-instellingen?

De foto is gemaakt met een diafragma van f/14, een sluitertijd van een seconde op ISO 6400. De Pentax 645 Z is een middenformaat camera met een fantastisch dynamisch bereik. En het belangrijkste is dat ik geen moment aarzelde om de ISO bij deze camera flink op te schroeven. Dat heb ik voor deze foto dan ook gedaan. De lichte ruis in de RAW-files corrigeer je namelijk zeer eenvoudig.

“Op deze bewuste avond kwam alles samen. Ik vond een volwassen schorpioen, ongeveer drie meter boven de grond, in een perfecte omgeving. We sliepen toen in een lodge in het Krugergebied van Zuid-Afrika en ik besloot een tafel en een stoel van een nabijgelegen terras te lenen. De stoel heb ik de tafel gezet en ik positioneerde mijzelf op dit wiebelige bouwwerk met mijn camera en statief. Het is niet nodig om uit te leggen dat lange sluitertijden uitgesloten waren....”

Waar heb je extra op gelet bij het maken van de foto?

Na het instellen van de ISO-waarde heb ik het diafragma wat meer gesloten om het grootste deel van de schors ook scherp te krijgen. Met het UV-licht heb ik de schorpioen verlicht. Eindelijk kwam het beeld dat ik in mijn hoofd had tot leven!

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

In de nabewerking heb ik de ruis wat verminderd en de schaduwen een tikje opgehaald. Dit zijn minimale bewerkingen, want ik wist bij het maken van de foto eigenlijk al dat ik deze zou toevoegen bij mijn inzendingen voor de European Wildlife Photographer of the Year wedstrijd. Bij deze prestigieuze wedstrijd zijn slechts minimale aanpassingen toegestaan en het beeld is dat jaar ook in de prijzen gevallen!

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

De foto geeft een kijkje in de gebeurtenissen in de nacht. Een schorpioen gaat op jacht en wij zijn er getuige van. Vaak focussen mensen zich op de ‘Big 5’ in Afrika, maar dit soort momenten zijn net zo spectaculair voor mij als fotograaf. De positie van de schorpioen en de mooie curve in de bast maken het beeld helemaal af voor mij.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Probeer voordat je een beeld maakt, te visualiseren hoe je ‘m zou willen maken. Bepaal aan de hand daarvan wat je nodig hebt en ga dan pas aan de slag. Dit geeft vaak een beter resultaat dan het lukraak beginnen en proberen er het maximale uit te halen!

Over Mike

Mike Muizebelt is fulltime professioneel natuurfotograaf en ambassadeur voor Pentax, Sirui en NiSi. Hij krijgt een kick van creatieve beelden en probeert zoveel mogelijk verwondering en verrassing bij de kijker teweeg te brengen. Zijn kracht ligt bij het maken van sterke, creatieve composities en het gebruik van kunstlicht in zijn opnamen.

Mike organiseert jaarlijks diverse fotoreizen naar zijn geliefde continent Afrika. Tijdens de reizen ligt zijn focus vooral op het vinden van de beste fotokansen, het creëren van sterke beeldverhalen en kennisoverdracht. Maar zodra hij alleen reist heeft Mike vooral oog voor situaties die uniek zijn voor zijn eigen natuurbeleving én technisch uitdagend zijn. Als hij in Nederland is geeft hij regelmatig workshops via het platform van Photo United.

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.