Review Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Contemporary objectief

Remy Sapuletej
2 jaar geleden

Ben jij benieuwd hoe de Sigma 28-70mm f/2.8 Contemporary lens in de praktijk is? Ik mocht met deze compacte allround lens op pad en heb er zowel binnen als buiten mee gefotografeerd. Mijn eerste ervaringen deel ik in deze review!

Waar kun je deze lens mee vergelijken?

De Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Contemporary lens is een compacter alternatief voor de populaire Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art lens. Het optische ontwerp van de 28-70mm is op die lens gebaseerd en dat zou moeten resulteren in een vergelijkbare hoogwaardige beeldkwaliteit. Maar door de brandpuntsafstand te laten beginnen op 28mm én door het ontbreken van weathersealing, is het objectief een heel stuk lichter en compacter gebouwd.

Bekijk de Sigma 28-70mm f/2.8 Contemporary

Dit was mijn eerste indruk

Bij het openmaken van de doos wordt je direct begroet door de handleiding en een tweetal boekjes. Het papierwerk doe ik meteen aan de kant, want het draait natuurlijk om het objectief! Direct onder de handleiding en de boekjes tref je de zorgvuldig verpakte lens en standaard bijgeleverde zonnekap aan. Als je de lens voor de eerste keer in de hand neemt, valt direct het compacte formaat op. Maar wat vooral opvalt is het gewicht, zeker als ik het vergelijk met de Art-primes waar ik normaliter mee schiet. Bij het plaatsen van de lens op mijn Sony Alpha A9 II systeemcamera, zonder grip, voelde ik direct dat de set perfect in balans is. En nu snel de lens in de praktijk testen dus!

De Sigma 28-80mm f/2.8 in de praktijk

Dagelijks schiet ik content voor merken, maar ik verzorg ook voor beeldmateriaal voor bekende mensen en social media influencers.Om de Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Contemporary lens goed te kunnen testen, heb ik een shoot op locatie en in een studio georganiseerd. Tijdens deze shoot heb ik een aantal fitness modellen gefotografeerd en wat productshots genomen. Hierdoor heb ik de lens direct onder verschillende omstandigheden kunnen testen, waaronder ik normaal ook fotografeer.

Compact en veelzijdig

Tijdens de shoot heb ik veel van standpunt moeten wisselen, van close tot mid-tele. Met het bereik van 28mm tot 70mm kun je perfect uit de voeten. Daarnaast is het super dat je een snel constant diafragma van f/2.8 hebt, waardoor je lekker met de scherptediepte kunt spelen.

Het valt me op dat de lens heel fijn is tijdens een lange shoot. Dit komt omdat de lens super licht, compact en perfect in balans is met mijn Sony A9 II camera. Vanwege het gewicht en formaat zou ik deze lens absoluut in mijn foto- of reistas willen hebben, omdat ik niet hoef in te leveren op de beeldkwaliteit die ik gewend ben.

Snelle en accurate autofocus

Deze hands-on review is alles behalve technisch of wetenschappelijk, ik kan alleen mijn praktijkervaringen over de autofocus met jullie delen. Maar ik kan wel concluderen dat de autofocus van de 28-70mm razendsnel en trefzeker is. Misschien wel even snel als mijn Sony G Master- en Sigma Art-lenzen. Dit geldt zowel voor de ‘normale’ focus, maar ook in combinatie met de Eye-autofocus van Sony.

Hoe is de beeldkwaliteit?

De beeldkwaliteit van de foto’s is wat ik ervan verwacht had en zoals je kunt zien op de beelden is de bokeh super zacht! Naar mijn idee moeten het formaat en het gewicht ergens gecompenseerd worden. Het midden van de beelden is op iedere brandpuntsafstand goed scherp, maar naarmate je naar de hoeken en randen kijkt, wordt het wat softer. Dit is zeker geen probleem, want ik vergelijk deze lens dan ook met het Sony FE 24-70mm f/2.8 GM objectief dat ruim drie keer zo duur is.

Dit is mijn conclusie

Als je maar één lens naar een klus op reis mee mag nemen, zou iedere fotograaf de Sigma 28-70mm f/2.8 Contemporary direct moeten pakken. Tenzij je een prime-liefhebber bent natuurlijk. Persoonlijk zou ik voor betaalde klussen mijn Sony G Master pakken vanwege de scherpte in de randen. Maar tijdens mijn reizen of privé shoots neem ik de Sigma 28-70mm f/2.8 direct mee. Het is daar echt de ideale lens voor vanwege het formaat en het gewicht.

De beeldkwaliteit, het formaat en het gewicht zijn de absolute pluspunten van dit objectief. Als ik kijk naar eventuele minpunten zou ik de randscherpte benoemen. In deze prijsklasse is dat iets dat ik wel voor lief zou nemen. Verbeterpunten en wensen zijn er natuurlijk altijd. Zo hecht ik waarde aan weathersealing, maar dat is geen probleem omdat er alternatieven in deze prijsklasse zijn die dat wel hebben.

Kortom: de Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Contemporary is dé lens voor de fotograaf die veel waarde hecht aan compacte en lichte gear, maar die ook graag hoogste beeldkwaliteit nastreeft.

Bekijk de Sigma 28-70mm f/2.8 Contemporary

Auteur

Remy Sapuletej

Remy Sapuletej startte zijn fotografie carrière in het Amsterdamse nachtleven en is inmiddels ruim 15 jaar actief als professioneel fotograaf. Door de jaren heen bouwde hij een zeer breed netwerk en klantenbestand op. Van internationale Dj’s, influencers, organisaties en merken, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.