Madelon Dielen toont IJsland vanuit de lucht

Cameranu
1 jaar geleden

Al jarenlang speurde Madelon de IJslandse kaart meter voor meter af, op zoek naar bijzondere, fotogenieke en niet alledaagse situaties en landschappen. Het stukje duin aan de zuidkust van IJsland trok haar aandacht. De kleurrijke rivier die erdoorheen stroomt wilde ze graag vanuit de lucht gaan bekijken. Madelon Dielen heeft een unieke samenkomst van factoren op de perfecte manier kunnen vast leggen.

Op zoek naar de perfecte locatie

Voordat deze luchtfoto gemaakt werd, zijn er veel voorbereidingen getroffen. Eerst zocht Madelon maanden naar een geschikte locatie. Bij sommige locaties heb je namelijk toestemming nodig om te mogen vliegen en je moet dit al maanden van tevoren aanvragen. Of je kunt er alleen vliegen buiten het broedseizoen van vogels. Daarnaast kan het er flink waaien, regenen of sneeuwen en is het daardoor vaak niet mogelijk om met een drone te vliegen.

De IJslandse landschappen ondergaan een ware transformatie met de seizoenen en Madelon bezoekt één en dezelfde locatie vaak meerdere keren per jaar. Het water op de foto is bijvoorbeeld niet altijd even oranje, de kleur ervan verandert met de samenstelling van het water.

Wanneer in het voorjaar de sneeuw van de winter wegsmelt, is de samenstelling en kleur van het water anders dan wanneer het in de herfst dagenlang hard geregend heeft of wanneer het in de winter gedeeltelijk dicht vriest. Kennis van seizoenen en de IJslandse natuur is daarom erg handig en het is de reden waarom Madelon al vele jaren de IJslandse geologie, natuur, cultuur en taal bestudeert.

Meestal verblijft ze meerdere dagen op één locatie in de hoop een moment te treffen waarbij alles samenvalt: niet te veel wind, het liefst zo droog mogelijk en redelijke lichtomstandigheden. Je moet geluk hebben om alle omstandigheden goed te hebben, maar doordat Madelon jaarlijks meerdere keren op IJsland was. Heeft ze iedere keer een nieuwe kans voor het perfecte moment De uiteindelijke foto heeft Madelon tijdens haar derde bezoek kunnen maken. Tijdens de eerdere keren was er teveel wind of regen.

Afhankelijk van het seizoen reist ze rond met een kleine bestelbusje waar je achterin kunt slapen of met een 4x4 waar ze in de achterbak slaapt of buiten haar tentje opzet. Bij deze locatie heeft ze achtentwintig uur gewacht op de geschikte omstandigheden. Ze was net buiten een eitje aan het bakken toen een grote wolk openbrak en de zon een klein gaatje had om de kleuren van het landschap te laten knallen. Ze liet alles staan en liet de drone de lucht in. Toen ze eindelijk het gewenste beeld op haar scherm zag verschijnen, kreeg Madelon een onvergetelijk gevoel.

De moeite maakt het bijzonder

Naar de locatie heeft Madelon veel moeten zoeken. Dit is ook de reden dat de foto zoveel waard is voor haar. De kustlijn is ongelofelijk lang. Het was zoeken naar een speld in een hooiberg. Des te blijer was Madelon toen ze de perfecte plek had gevonden. De kleuren, lijnen en vormen in deze foto zijn volgens Madelon ontzettend fascinerend. Het is onwerkelijk dat de natuur dit kan creëren.

Een gemakkelijk snapshot zal daarom ook nooit heel veel voor haar betekenen. Het is de zoektocht vooraf, de soms moeilijke weg ernaartoe, de bijzondere herinneringen die je onderweg maakt en de fijne mensen die je ontmoet, het langere tijd midden in de natuur zijn. Dat alles maakt een foto waardevol voor haar.

Madelon Dielen toont IJsland vanuit de lucht - 3

Over Madelon

Madelon Dielen is een professioneel fotograaf uit Zwaag, maar fotografeert ook voor de hobby. Al sinds haar negende voelt fotograferen als een essentieel onderdeel in haar leven. Na het volgen van de opleiding tot vakfotograaf en haar specialisatie documentaire- en reportagefotografie is Madelon al snel les gaan geven. Ze houdt ervan om haar passie voor fotografie te kunnen delen.

Haar passie ligt buiten, in de natuur. In oneindige landschappen, bergen, de lege ruigte. Maar ook het portretteren van mens en dier en het vertellen van verhalen. Sinds Madelon een drone heeft is ze gefascineerd door hoe abstract je de natuur kunt maken door die op een bepaalde manier te kadreren. Wil je meer van haar werk zien? Volg Madelon op Instagram.

Handig voor dronefotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.