Studio achtergronden

In de studio of daarbuiten wil je soms je eigen kunnen achtergrond bepalen. Dat kan op vele manieren. Een achtergrond kan meer of minder nadruk leggen op je gekozen onderwerp of een bepaalde sfeer meegeven. Studio achtergronden zijn er in verschillen maten, kleuren en materialen.

Naar welk type achtergrond ben je op zoek?

Acties, cashbacks en opruiming

Advies over studiofotografie

Langer doen met je achtergrond
Advies
Langer doen met je achtergrond
Een rol achtergrondpapier is een essentiële accessoire voor in een fotostudio. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk met een rol doen. Hier lees je handige tips om langer te doen met je papieren achtergrondrollen.
Lees meer
Thuisstudio maken? Dit heb je nodig!
Advies
Thuisstudio maken? Dit heb je nodig!
Wil je thuis professionele foto’s maken in een eigen fotostudio? Hier vind je een lijst met de spullen die je nodig hebt om een thuisstudio te maken én lees je nuttige tips voor het fotograferen van portretten, producten, huisdieren en newborns.
Lees meer
10 tips voor studiofotografie
Advies
10 tips voor studiofotografie
In een studio fotograferen is anders dan op locatie, omdat je de volledige controle hebt over het licht. Studiofotografie richt zich vooral op portretten, productfotografie, fashion en stillevens. Wil jij beginnen met studiofotografie? We helpen je op weg met deze tien tips zodat jij snel aan de slag kunt in je eigen studio!
Lees meer

Bekijk de populairste achtergrondrollen

Deze achtergrondrollen worden het meest verkocht

Studio achtergronden kopen bij Cameranu

Waarom een Studio achtergrond?

De achtergrond bepaald of het hoofdonderwerp op je foto er ook uitspringt. Het is belangrijk dat je achtergrond niet concurreert met je hoofdonderwerp want een achtergrond kan je foto maken of breken, dus de juiste keuze voor jouw doel is essentieel om de juiste sfeer te creëren en je hoofdonderwerp tot leven te brengen. Het gebruik van een achtergrondrol kan dus een grote impact hebben op jouw foto's.

Keuze voor een achtergrond

De keuze van een achtergrond wordt onder andere bepaald door het uiteindelijke doel en de locatie. Voor producten in de studio of pasfoto’s gebruikt men vaak achtergrondpapier of PVC vellen en voor sociale portretten of familiefoto’s wordt vaak weer achtergrondpapier of doek met een motief gebruikt. Let bij het gebruik van kleuren op of deze met je onderwerp te combineren zijn. De kleur van je achtergrond moet wel combineren met kleur van de kleding van je model. Werk je met vochtige of onderwerpen die je achtergrond vies maken, dan zijn PVC en vinyl erg prettig. Alleen is de keuze in kleuren wat beperkter. Collapsibles zijn je keuze als je snel op locatie moet werken. Ze zijn compact, staan in seconden en zijn ook zo weer opgevouwen.

Draagbaarheid

Als je buiten de studio fotografeert, moet je de achtergrond naar je locatie vervoeren. Achtergronddoeken of collapsibles zijn dan gemakkelijker te vervoeren dan een rol achtergrondpapier of vinyl. Ze kunnen meestal worden gevouwen en zijn vaak met simpele middelen op te hangen. Bij een rol achtergrondpapier kan de lengte van de rol je transportmogelijkheden beperken. Opvouwbare achtergronden zijn dan een geweldige oplossing voor opnamen op locatie, en maken het vervoer en de opstelling gemakkelijker. Let op bij doeken dat ze kreuken. Dus je moet ze of strijken, ze wat verder weg zetten of de kreukels juist gebruiken.