Compact camera of systeemcamera kopen?

Twijfel je tussen een compact camera of een systeemcamera? Op deze pagina lees je alle voor- en nadelen van deze camera’s. Hierdoor weet je welke camera voor jou geschikt is en maak je de juiste keuze.

Voordelen en nadelen

Compact camera

Compact camera

Heel eenvoudig in gebruik
Makkelijk met je mee te nemen
Je hoeft niet van lens te wisselen
Snel achter elkaar flitsen kan niet
Sneller ruis door kleinere sensor
Meestal zonder zoeker

Bekijk alle compact camera's
Top 10 compact camera's

Systeemcamera

Systeemcamera

Je kunt verschillende objectieven gebruiken
Snellere automatische scherpstelling
Betere kwaliteit door een grotere sensor
Meestal voorzien van een digitale zoeker
Minder groot zoombereik met één lens
Vaak wat duurder dan een compact camera

Bekijk alle systeemcamera's
Top 10 systeemcamera's

Wanneer kies je voor een compact camera?

Je kiest voor een compactcamera wanneer je een lichte en eenvoudig te bedienen camera voor dagelijks gebruik of op vakantie wil. Je hebt geen zin om tussendoor van lens te moeten wisselen en wilt geen aparte cameratas meenemen. Je maakt weinig foto’s in een donkere omgeving en wilt geen snel bewegende onderwerpen fotograferen. Een kleine camera die je makkelijk met je meeneemt en waar je snel even een leuke foto mee kunt maken, dat vind je fijn.

Handig om te weten

Compact camera's met veel zoom (ook wel bridgecamera's genoemd) zijn een stuk groter dan de 'gewone' compact camera's. High end compact camera's bieden een professionele kwaliteit en zijn geliefd onder de wat meer gevorderde fotografen die met een compacte uitrusting op pad willen, maar dan zonder verlies in beeldkwaliteit. Wel zijn deze camera's duurder in aanschaf. En er bestaan zelfs fullframe compact camera's!

Wat is een fullframe camera?

Wanneer kies je voor een systeemcamera?

Een systeemcamera is door het formaat en gewicht ook geschikt voor dagelijks gebruik of op vakantie. Maar ben je van plan om meer te leren over fotografie en vind je het leuk om te experimenteren met de instellingen? Dan kies je voor een systeemcamera. Je vindt het prima om eventueel meerdere lenzen mee te nemen en tussendoor een ander objectief op de camera te moeten plaatsen. Je wilt meer mogelijkheden met fotografie én met video.

Kortom, ga je serieuzer met fotografie aan de sluit dan is een systeemcamera de juiste keuze. Met een systeemcamera kun je wat langer vooruit, mede doordat je groeit als fotograaf en steeds betere objectieven kunt aanschaffen.

Top 10 compact camera's | Top 10 systeemcamera's

Meer lezen over camera's?

Een compact camera kopen?
Een compact camera kopen?
Een compact camera is letterlijk een compacte camera waarmee je snel én eenvoudig foto’s of video’s maakt. Maar hoe kies je er één?
Lees meer
Een systeemcamera kopen?
Een systeemcamera kopen?
Een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en tal van instelmogelijkheden waarmee je hoogwaardige beelden kunt maken.
Lees meer