Tips voor het samenwerken met een team

Het gebeurt regelmatig dat je als beeldmaker voor een project of een grote opdracht moet samenwerken met een team van specialisten. Denk bijvoorbeeld aan modellen, een stylist voor de kleding en een visagiste of haarstyliste. Op deze pagina staan handige tips waarmee je de samenwerking zo soepel mogelijk kunt laten verlopen!

Hoe breng je een team samen?

Voor een succesvolle shoot is een goed team cruciaal en daarom is het belangrijk om hier tijdens de voorbereidingen echt de tijd voor te nemen. Met een team kun je een visie van jezelf of een opdrachtgever tot werkelijkheid gaan brengen. En alle betrokken personen moeten daar bij passen, zeker als je modellen nodig hebt.

Zoek bijvoorbeeld op social media naar looks of portretfoto’s die jou aanspreken en neem contact met diegene op. Via social media gaat de communicatie vaak snel. Dat kan het makkelijker maken om iemand te vinden. Maar het is ook handig om een team via een agentschap of professioneel bureau te benaderen. Dan weet je zeker dat iemand gemotiveerd is en zich verantwoordelijk voelt om samen te werken.

Wees duidelijk met je communicatie

Blijf actief met het briefen van je team en houd iedereen tijdens de voorbereidingen op de hoogte per e-mail of met een groepschat in een app. Het is handig als de lijntjes kort zijn. Wees open met afspraken over kosten, declaraties, vergoeding en wie precies voor wat verantwoordelijk is. Een succesvolle shoot of productie kost veel voorbereiding en dit zorgt ervoor dat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan samen met je team.

Stuur het team een callsheet

Met een callsheet heb je alle nodige informatie voor de shoot op een rijtje. De callsheet geeft aan wie zich waar en wanneer moet melden. Zo kan alles op de dag zelf soepel verlopen en kun je samen met je team het meeste uit de shoot halen. Dit voorkomt irritaties. Maak de callsheet ongeveer een week van te voren op en stuur het document uiterlijk twee dagen voor de shoot door naar je teamleden. Zo is iedereen voorbereid!

Neem je moodboard en shootlist mee

Voordat je gaat fotograferen of filmen, kun je een moodboard maken en een shootlist opstellen. Het moodboard met voorbeelden kun je gebruiken om je visie duidelijk te maken en zo kan het hele team ook beter met elkaar samenwerken. Wil jij bijvoorbeeld dat het model paarse oogschaduw en rode lippenstift draagt, dan kan de make-up artist daar rekening mee houden.

Een shootlist is een handige lijst die je opstelt waarop alle shots staan die je écht moet maken die dag. Zo kun je niets vergeten en gericht aan het werk met het team. Print het moodboard en de shootlist uit zodat je ze fysiek mee kunt nemen naar de shoot. Daarnaast is het slim om de bestanden op je telefoon te zetten als back-up.

Durf je team vrijheid te geven

Jij hebt de regie over de shoot en hoe de visie vertaalt moet worden naar beeld. Maar het is van belang om de creativiteit van je team te waarderen en hier gehoor aan te geven. Laat ze meedenken en overleg op locatie over wat bijvoorbeeld de beste outfit of make-up look kan zijn. Jouw visie moet als een rode draad door de shoot lopen, maar je kunt echt heel positief verrast worden door de ideeën van een ander. Iedereen werkt uiteindelijk samen voor hetzelfde doel: een leuke shootdag hebben met te gekke resultaten!

Werk actief samen met het model

Het model is degene op de foto die jouw visie werkelijkheid maakt en daarom is het belangrijk hem of haar goed aan te sturen. Begin bijvoorbeeld met het voordoen van bepaalde poses die je wilt zien en hoe je wilt dat er gebruik wordt gemaakt van de ruimte of bepaalde accessoires. Laat je model daarnaast ook vrij om eigen poses of bewegingen te maken, zodat er een ontspannen en open sfeer ontstaat. Dit maakt een wereld van verschil in hoe jouw model voor de camera - en dus op het uiteindelijke beeld - staat. Durf daarom tijdens de shoot plezier te hebben met je team!

Ontdek hier hoe je objecten kan verwijderen in Photoshop

Deel de resultaten met het team

Na een dag werken is iedereen heel erg benieuwd naar de resultaten. Wanneer je de foto’s hebt bewerkt of de uiteindelijke video hebt opgeleverd, is het leuk om dit eindproduct met je team te delen. Iedereen heeft er hard aan gewerkt. Bovendien kan de shoot een aanwinst zijn voor iemands portfolio. Maak ook hier van te voren duidelijke afspraken over met je teamleden, want niet elke opdrachtgever zal hier toestemming voor geven.

Lees hier hoe je foto's kan verzenden via e-mail

Vergeet dit niet tijdens je shoot

Meer lezen over fotografie?

Shoots plannen en voorbereiden
Shoots plannen en voorbereiden
Wil jij een fotoshoot doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier hoe je een shoot kunt plannen en voorbereiden!
Lees meer
Portretfoto's met continulicht
Portretfoto's met continulicht
Continulicht is eenvoudig: "What you see, is what you get". Maar wat heb je nodig voor portretfoto's met continulampen?
Lees meer