Dit heb je nodig voor portretfotografie met continulicht

Met continulicht kun je hele mooie portretfoto’s maken! Het grote voordeel van continulicht is de eenvoud: “What you see, is what you get”. Maar wat heb je nodig voor het maken van portretten met continulampen? Lees snel verder een ontdek dat je met weinig producten hele toffe portretfoto's kan maken!

Continulampen

We beginnen natuurlijk met het licht zelf. Voor een mooie portretfoto kun je prima uit de voeten met één lamp. Maar wil je meer mogelijkheden? Dan kun je kiezen voor meerdere lampen of een al complete set met lampstatieven, softboxen, etc. Qua continulicht kun je kiezen uit een daglichtlamp met meerdere spaarlampen of een LED-lamp. Het grote voordeel van LED lampen is het formaat, de instelbare helderheid en soms zelfs een instelbare kleurtemperatuur.

Verlengsnoer

De meeste continulampen die met netstroom werken hebben een relatief kort snoer. Daarom is het verstandig om een verlengsnoer of een stekkerdoos met een lang snoer te kopen.

Lampstatieven

Een stevig lampstatief zorgt ervoor dat een lamp goed op zijn plek staat. Zo kun je eenvoudig de hoogte verstellen en kun je het licht makkelijk verplaatsen. Kijk bij het kopen goed naar de minimale en maximale instelbare hoogte én het maximale draagvermogen van het statief.

Bekijk lampstatieven

Bekijk alle continuverlichting

Een reflectiescherm

Een reflectiescherm is een fijn hulpmiddel voor het maken van portretten. Je kunt er schaduwen mee oplichten en het licht zelfs wat zachter maken. Het meest praktische is om een reflector met een meerkleurige hoes te kopen. Zo heb je met één reflectiescherm meerdere mogelijkheden. Met één lamp en een reflectiescherm kun je iemand op vele manieren belichten!

Houder voor reflector

Een reflectiescherm is eenmaal uitgeklapt best groot en het is niet handig om ‘m zelf vast te houden tijdens het fotograferen. Koop een lampstatief en een speciale houder voor een reflector. Daarmee kun je de reflector eenvoudig in de juiste positie én zelfstandig neerzetten. Voor een paar tientjes maak je het jezelf een stuk makkelijker!

Bekijk reflectieschermen | Bekijk reflectorhouders

Achtergrond voor portretfoto's

Niet overal is een mooie muur die je kunt gebruiken als achtergrond voor een portret. Voor een professionele of een meer neutrale ‘look’ in portretfoto’s kun je een achtergrond kopen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten achtergronden zoals collapsible achtergronden, papieren rollen of achtergronddoeken, maar er zijn vooral heel veel kleuren te koop. Door tussendoor de achtergrond te veranderen kun je snel een andere sfeer neerzetten.

Bekijk achtergronden

Achtergrondsysteem

Om een achtergrondrol of doek op te hangen heb je een achtergrondsysteem nodig. De meeste van dit soort systemen bestaan uit twee statieven met een speciale aansluiting voor de bijbehorende dwarsligger - dat is de horizontale ‘balk’ waar je de papieren rol of het doek op bevestigd. Ook voor collapsible achtergronden bestaan er handige houders die voorkomen dat de achtergrond omvalt!

Bekijk achtergrondsystemen

Handige accessoires

Als fotograaf weet je dat de kleinste accessoires een groot verschil kunnen maken. In een ‘studio situatie’ met meerdere continue lampen en een achtergrond zijn er een aantal dingen onmisbaar. Met gaffer tape kun je lange snoeren en de achtergrondrol aan de grond tapen. Dit tape laat zich makkelijk verwijderen en laat geen lijmresten achter. Ook klemmen om het afrollen van de achtergrond tegen te gaan maken het jou een stuk makkelijker!

Bekijk gaffer tape | Bekijk klemmen

Dit heb je nodig voor portretfoto's

Meer lezen?

Flitslicht versus continulicht
Flitslicht versus continulicht
Wat zijn de verschillen tussen flitslicht en continulicht? Beide hebben eigen voor- en nadelen. De ins en outs lees je hier!
Lees meer
Welke continulamp moet ik kopen?
Welke continulamp moet ik kopen?
Er is veel keus en een continulamp moet passen bij wat jij er mee wilt belichten. Welke lamp kun jij het beste kopen?
Lees meer