8 dingen die je kunt fotograferen in oktober

De drastische veranderingen in de natuur tijdens de herfst zorgen voor bijzondere verschijnselen. Het wisselvallige weer en de transformatie van planten leveren kleurrijke en fascinerende beelden op. Veel schimmels krijgen de kans om te groeien en andere dieren en insecten zullen het podium overnemen. Ontdek welke herfstverschijnselen je in oktober kunt fotograferen!

1: Dennenappels en kastanjes

Op de grond is van alles tussen de gevallen bladeren te vinden: dennenappels, kastanjes en eikeltjes. Met een macro objectief kun je er mooie, sfeervolle close-up foto’s van maken in het bos. En het zijn leuke onderwerpen om thuis op je gemak te verwerken in een fotografisch stilleven. Omdat het niet-bewegende voorwerpen zijn, heb je alle tijd om te spelen met de compositie en je belichting.

Bekijk alle macrolenzen

2: Gekleurde bladeren

De groene bladeren van de bomen veranderen in het begin van de herfst al snel naar geel, oranje en rood. Tijdens én na deze kleurovergang, zijn de bladeren prachtige onderwerpen om te fotograferen. Houd een blad in je hand en maak daar een foto van met tegenlicht, of pak je macrolens erbij en maak abstracte foto’s van de details. En met een groothoeklens kun je van een afstand laten zien hoe het gehele bos gekleurd is en afsteekt tegen een blauwe lucht met witte wolken.

Lees het blog van Dave Zuuring voor tips van het vastleggen van kleuren in de herfst

3: Mist

Als het mistig is, hangt er een hele mysterieuze sfeer in het bos of over het landschap. Door de mist verdwijnt een groot deel van de omgeving en kun je de nadruk leggen op wat er wél zichtbaar is. Fotografeer je in het bos dan ontstaan er overal interessante composities. Fotografeer je in een open landschap? Ga naar een fotogeniek plekje en zoek een mooi onderwerp voordat de zon doorbreekt. Als de zon er eenmaal is, dan kleurt de omgeving voor een kort moment prachtig oranje. Maar let op, de mist/nevel kan snel verdwijnen dus zorgt dat je op tijd bent.

4: Rode eekhoorn

Deze razendsnelle acrobaatjes zijn prachtig om te zien, maar een uitdaging om te fotograferen! Kenmerkend zijn de witte buik, de grote pluimstaart en in het najaar hebben ze ook pluimen op de oren. Deze fotogenieke rakkers kun je vinden in de meest uiteenlopende gebieden: een loofbos, naaldbos of gemengd bos, maar ook in tuinen en parken. Ze zijn vooral vroeg in de ochtend en in de late namiddag actief op zoek naar voedsel voor hun voorraad. Je hebt een lichtsterke telelens en een snelle autofocus nodig. En zorg voor een snelle sluitertijd, om de eekhoorns scherp op de foto te krijgen.

Ga naar alle telelenzen voor wildfotografie

8 dingen die je kunt fotograferen in oktober - 3

5: Zonneharpen

Tijdens de herfst is het soms dagenlang grijs en grauw, maar als de zon tussen de bomen door schijnt is het genieten! Het licht wordt gebroken door de takken en bladeren waardoor je zonneharpen kan zien. Deze zie je trouwens alleen als je tegen de zon in kijkt. Let op het weerbericht en wacht op mistige omstandigheden om op pad te gaan. Als de zon er eenmaal is kan de mist snel oplossen en daarom is het handig om je wekker vroeg te zetten. Probeer de foto’s iets te onderbelichten of maak meerdere belichtingen met behulp van bracketing. Dan zie je meer onderscheid tussen de afzonderlijke zonnestralen

Lees het blog van Martin Podt over het fotograferen van zonneharpen

6: Vliegenzwam

De vliegenzwam is misschien wel de meest bekende paddenstoel door zijn mooie en opvallende verschijning. Een groot voordeel is dat je ze door de rood met witte stippen makkelijk kunt vinden. Het diepe rood kan ook oranje of geel zijn en de ‘witte stippen’ zullen bij regen snel van de hoed afspoelen. Deze paddenstoel groeit vooral in loofbossen en de hoed kan tot wel 15 centimeter breed worden. Je hebt hier alle tijd om het perfecte standpunt te vinden en te experimenteren met instellingen, de compositie of accessoires zoals lampjes en tussenringen.

Bekijk alle macrostatieven

7: Spreeuwenzwermen

Vanaf het najaar zijn er spreeuwenzwermen waar te nemen. Meerdere groepen spreeuwen sluiten zich bij elkaar aan en zo wordt het schouwspel steeds groter. Vlak voordat ze naar hun slaapplek gaan, meestal in het uur voordat de zon weer ondergaat, geven de spreeuwen een soort optreden in de lucht. Ze vliegen alle kanten op, maken golvende patronen en lijken wel de dansen. Dit verschijnsel is op allerlei manieren vast te leggen. Experimenteer met verschillende lenzen en probeer verschillende sluitertijden uit, maar geniet vooral van het mooie schouwspel!

Leer hier meer over de sluitertijd van je camera

8: Vogeltrek

In het najaar trekken veel vogels, voornamelijk insecteneters, naar het zuiden toe om daar te overwinteren. Denk aan vinken, spreeuwen, koperwieken, zanglijsters, goudhaantjes. Maar er trekken ook vogels naar Nederland toe om hier te verblijven zoals ganzen, kraanvogels en zwanen. De piek van de vogeltrek valt in oktober. Trek er deze maand met je camera en verrekijker op uit, bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden!

8 dingen die je kunt fotograferen in oktober - 5

Dit is handig om mee te nemen

Meer lezen over fotografie?

Water en olie fotograferen
Water en olie fotograferen
Abstracte foto's maken? Op deze pagina ontdek je wat je nodig hebt voor het fotograferen van water en olie en lees je handige tips!
Lees meer
Leer alles over grijsfilters
Leer alles over grijsfilters
Een grijsfilter heeft invloed op hoeveel licht er doordringt tot de sensor. Welke grijsfilters zijn er en hoe werk je ermee?
Lees meer