Hoe maak je een hyperlapse video?

Wat is een hyperlapse precies? En wat heb je nodig voor het creëren van een hyperlapse, hoe bereid je je voor en waar let je op tijdens het fotograferen? Volg de 8 stappen op deze pagina om zelf een hyperlapse video te maken!

Wat is een hyperlapse?

Een hyperlapse is een video die is opgebouwd uit meerdere foto's met een bepaalde interval. Bij een hyperlapse beweegt de camera tijdens het maken van de foto's over een grote afstand waardoor je een zeer dynamisch beeld krijgt.

Een hyperlapse lijkt dus heel erg op een timelapse, maar het is technisch net iets anders. Bij een timelapse fotografeer je vanuit één vast standpunt met een vaste interval. De camera kan horizontale of verticale rotaties maken en een stukje bewegen over een track of glider, maar verder verandert er aan het standpunt niets. Bij een hyperlapse is dat een ander verhaal. Je gebruikt het timelapse effect in combinatie met een geleidelijke beweging over grotere afstand, zoals een autorit of een wandeltocht.

Een hyperlapse creëer je door foto’s te maken en tussendoor de camera te verplaatsen. Na het maken van een enkele foto moet de camera eerst weer verplaatst worden voordat het volgende shot wordt gemaakt. De stap tussen de foto’s in moet altijd even groot zijn. Hoe kleiner de stap is, hoe vloeiender de video wordt. Door de foto’s frame voor frame ‘af te spelen’ ontstaat er een video. De interval van foto’s is vaak groter dan bij een timelapse. Een hyperlapse wordt ook wel een ‘walk lapse’ of een ‘moving timelapse’ genoemd.

Stap 1: Denk na over de rode draad

Doordat je in beweging bent, is het verstandig om van te voren na te denken over de verhaallijn van de hyperlapse. Wil je nog iets speciaals uitlichten? Wil je de reis van een persoon weergeven en is die persoon in beeld? Of zet je decamera juist bovenop of in een vervoermiddel?

Je kan de aandacht ook op een bijzonder onderwerp leggen, door er met de camera omheen te draaien. Vergeet niet om in dat geval na elke foto bewust te herkaderen en bijvoorbeeld het gebouw of de hoofdpersoon in het midden van de foto te plaatsen om er extra nadruk op te leggen.

Stap 2: Plan de route die je gaat afleggen

Bij een timelapse let je goed op het kader en de positie. Bij een hyperlapse is het vooraf bepalen van de route veel belangrijker doordat de positie van de camera na elke foto gaat veranderen. En je werkt over grote afstand. Waar start je en waar wil je eindigen? Een hyperlapse maken van je wandeling kan heel mooi zijn. Plan met behulp van routeplanners vooraf waar je heen wilt en wanneer je er wilt zijn. Tijd is een cruciaal element. Houd daarom ook altijd het weerbericht goed in de gaten.

Stap 3: Maak je apparatuur schoon

Voordat je je tas inpakt, is het verstandig om de sensor van je camera en het glas van je objectieven zorgvuldig schoon te maken. Een hyperlapse bestaat uit een grote reeks foto’s en je wilt voorkomen dat hetzelfde stofje of haartje op duizenden bestanden te zien is. Dat kost je onnodig veel tijd! Neem voor de zekerheid altijd accessoires zoals een lenspen en een zacht doekje mee om ter plekke stofjes en ander vuil weg te halen.

Ga naar onderhoud en cleaning

Stap 4: Pak je tas zorgvuldig in

Zet je tas met apparatuur de avond of een paar uur voor je op pad gaat alvast klaar. Je camera, objectieven en statief of monopod vergeet je niet, maar ook geheugenkaartjes, extra accu’s, schoonmaakspullen, eventuele filters, eventueel de afstandsbediening voor je camera en reserve batterijen voor de afstandsbediening horen erbij. Een afstandsbediening is handig als je van plan bent om met langere sluitertijden te werken. Wil je er zeker van zijn dat je niets vergeet? Gebruik dan een checklist voor de zekerheid:

  • Camera en objectief
  • Extra (opgeladen) accu’s voor je camera
  • Geheugenkaarten met hoge opslagcapaciteit
  • Statief of een monopod met een statiefkop
  • Snelkoppelingsplaatje van je statief
  • Afstandsbediening en batterijen
  • Schoonmaak accessoires
  • Eventuele filters

Stap 5: Zet de hele setup klaar

Eenmaal op locatie of vlak voor vertrek kun je de setup klaar gaan zetten. Doe een accu en een geheugenkaart in de camera, zet ‘m op het statief en zet de vergrendeling erop zodat je kostbare camera niet kan vallen. Sluit daarna de afstandsbediening aan als je daarmee wilt werken. Werk je niet vanaf een statief, maar plaats je de camera bovenop een voertuig? Let dan goed op of de drager de setup écht goed kan dragen. Een GoPro action cam weegt niet veel, maar er zijn zware beugels vereist om een spiegelreflexcamera op de motorkap van een auto te kunnen monteren. Test je setup goed en voorkom verrassingen!

Stap 6: Stel je camera naar wens in

Nu kun je het eerste kader en de camera instellingen zoals de witbalans, ISO, sluitertijd en het diafragma gaan bepalen. Of juist niet... Omdat je bij een hyperlapse mogelijk veel wisselende lichtomstandigheden hebt, is het soms juist makkelijker om te fotograferen met de diafragma- of sluitertijd voorkeuze. Zo garandeer je altijd een scherp beeld of juist een geringe scherptediepte voor een gaaf effect. Stel wel altijd de witbalans handmatig in!

Laat je de camera op manueel staan terwijl je met de auto door wat tunnels rijdt, dan heb je hele zwarte delen er tussen zitten. Dat is zonde van je hyperlapse en je voorkomt die zwarte delen door op een andere stand te fotograferen. Dit is een handige werkvolgorde wanneer je een hyperlapse maakt met een camera vanaf statief:

  • Kies voor RAW in plaats van JPEG
  • Zet je camera op de modus naar keuze
  • Kies de gewenste camera instellingen
  • Stel nu de witbalans handmatig in
  • Stel handmatig of automatisch scherp
  • Maak een testfoto en controleer deze
  • Pas de instellingen eventueel wat aan
  • Maak een foto en verplaats je setup
  • Let op het kader en stel scherp
  • Maak weer een foto...

Stap 7: Wees alert terwijl je fotografeert

Natuurlijk blijf je bij elke foto goed letten op de compositie en blijf je de status van de camera accu in de gaten houden. Maar nog belangrijker is het letten op je omgeving en de algehele veiligheid. Wees bewust van wat er om je heen gaande is en onthoud dat je niet overal mag fotograferen. Voor het fotograferen op een station of in de trein heb je speciale toestemming nodig. De regelgeving hierover kan per land verschillen, dus lees je hierover in voor je op reis gaat.

Stap 8: Foto’s bewerken en de video monteren

Na het inladen en het back-uppen van de bestanden is het tijd om de foto’s te bewerken en de video te monteren. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk door met goede software te werken. Bewerk de gehele fotoserie in een oogwenk met Adobe Lightroom en exporteer de beelden met een opeenvolgende benaming als JPG of TIFF om ze tot een video samen te voegen in Adobe Elements of Adobe Premiere Pro. Let er op dat de beelden op elkaar afgestemd worden middels softwarematige stabilisatie en dat er geen flikkerende beelden tussen zitten door grote tussentijdse veranderingen in het licht.

Met welke camera kun je een hyperlapse maken?

Met elke camera kun je wel een hyperlapse video maken, je hebt er dus geen speciale camera voor nodig. Toch zijn er camera’s, zoals de GoPro action cam’s, die al een speciale hyperlapse functie hebben. Dat werkt heel fijn en makkelijk. Maar zelfs met een smartphone kun je een hyperlapse creëren. Sommige ‘standaard’ camera apps hebben er al een functie voor, maar je kunt er ook allerlei handige apps voor vinden. Gebruik het trefwoord ‘hyperlapse’ maar eens in de zoekfunctie van de App store of Play store!

Meer lezen?

Hoe maak je een timelapse?
Hoe maak je een timelapse?
Hoe maak je een timelapse video? Bereid je goed voor en volg dit stappenplan om een fantastische timelapse te maken!
Lees meer
Een action cam kopen?
Een action cam kopen?
Wil je een action cam kopen? Wij leggen je uit waar je op moet letten tijdens jouw zoektocht naar de beste action camera.
Lees meer