Het beeldrecept van Maartje Bastiaansen-Bonda

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over één van zijn of haar favoriete foto’s. In dit Beeldrecept vertelt Maartje Bastiaansen-Bonda meer over hoe zij dit portret met tegenlicht heeft gemaakt van een Weimaraner puppy.

Hoe bereid je je voor?

Voordat de fotoshoot begint bereid ik de baasjes van de honden voor op wat ze kunnen verwachten tijdens het fotograferen. Zo gaan zij met een gerust hart de fotoshoot in. Ik probeer zo min mogelijk druk te leggen op de hond en hun baasjes, het belangrijkste vind ik dat iedereen op zijn gemak is en plezier heeft. Een gestreste hond of baasje maakt het lastig om een geslaagde fotoshoot te krijgen.

Vooraf aan de fotoshoot ga ik op zoek naar mooie locaties die de hond goed kan laten uitkomen. Daarnaast houd ik het weer altijd goed in de gaten, bij slecht weer zoals regen gaat de shoot namelijk niet door. Ik spreek vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond af. Dan weet ik zeker dat er genoeg plekken met schaduw te vinden zijn, dit is op het midden van de dag wat lastiger te realiseren.

Wat heeft Maartje gebruikt?

Wat waren de camera-instellingen?

De instellingen die ik voor deze foto heb gebruikt zijn ISO 200, f1.4 en een sluitertijd van 1/1000e seconde. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik met een groot diafragma scherp kan stellen op de ogen. Hierdoor springen de ogen van de hond eruit en laat meteen het karakter van het dier zien. De hoge sluitertijd heeft te maken met de zon, deze was op het moment van de foto erg fel en door een hoge sluitertijd te gebruiken had ik zo min mogelijk hooglichten. Om dezelfde reden heb ik mijn ISO zo laag mogelijk gehouden.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Tijdens de fotoshoot probeer ik de aandacht van de hond te trekken. Dit doe ik door hoge piep geluidjes te maken met mijn stem. Door deze geluiden kijkt de hond vaak naar mij met een geïnteresseerde blik en de oortjes gaan er mooi van naar voren staan. Daarnaast gebruik ik ook een app die honden geluidjes maakt, hierdoor spitsen de oren zich op andere honden en gaan ze nieuwsgierig op zoek naar een andere hond.

Wanneer ik ga fotograferen kies ik altijd voor een laag standpunt, zodat ik de foto op ooghoogte van de hond maak. Op deze manier komt de hond het beste uit in de foto. Daarnaast kies ik ervoor om te fotograferen met tegenlicht. Dit heeft het mooiste effect vind ik en wanneer ik fotografeer met de zon in mijn rug worden de ogen van de hond vaak te licht op de foto. Met tegenlicht fotograferen kan alleen wanneer de zon laag staat, dit is in de ochtend of in de avond. Ik probeer te vermijden dat er direct zonlicht achter de hond is. In plaats daarvan wil ik het liefst dat de zon door de bomen schijnt als een soort schijnwerper op de hond. Dit zorgt voor een lichte bokeh in mijn achtergrond en een mooie lichtrand, of “glow” om de hond heen

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

De meeste honden en met name puppy’s, dragen een fotografielijn tijdens de fotoshoot. Dit is een dunne hondenlijn die ik gemakkelijk weg kan werken tijdens de nabewerking. De ogen van de hond bewerk ik ook na, zodat deze mooi eruit springen in de foto. Ik licht ze op, zet de verzadiging hoger en ik voeg meer textuur en helderheid toe.

Het volgende wat ik bewerk is de vacht van de hond. Deze probeer ik zo gelijk mogelijk te krijgen aan de vacht in het echt. Daarnaast heb ik in deze foto’s ook het groen van de natuur wat koeler en wat minder verzadigd gemaakt. Bijna al mijn bewerkingen doe ik in Lightroom, alleen als ik twee foto’s moet samenvoegen gebruik ik Photoshop. Dit is bijvoorbeeld als een klant twee honden heeft en deze niet samen kunnen poseren.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Op de foto in de heide is de langharige Weimaraner puppy Luca te zien, deze foto heb ik in mei 2022 gemaakt. Het mooie aan deze foto vind ik dat de hond lief in de camera kijkt en de kleuren goed naar voren komen. De ogen zijn mooi scherp en de rest van de foto is meer diffuus met een bokeh effect. Daarnaast vind ik de hond zelf ook een schattig onderwerp.

Op de foto in het bos is de langharige Weimaraner puppy Kaloe te zien, deze foto heb ik in mei 2021 gemaakt. Wat deze foto mooi maakt is het licht wat door de bomen schijnt en de manier waarop de puppy poseert voor de camera.

Het leuke aan deze twee foto’s samen vind ik dat je goed kunt zien wat tegenlicht voor effect heeft op een foto bij verschillende locaties. Het tegenlicht bij de foto op de heide zorgt voor een zachte achtergrond, terwijl de foto in het bos meer een bokeh effect geeft. Beide hondjes zijn van dezelfde baas, maar schelen een jaar.

In deze foto heb ik van beide honden allebei apart een foto gemaakt op dezelfde locatie en deze twee foto’s heb ik later in Photoshop samengevoegd. In deze foto is Kaloe al een jaartje ouder en laat het beeld zien hoe de puppy verandert in een volwassen hond.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Mijn tip voor als je honden fotografeert is dat je affectie moet hebben met honden en kunt zien wanneer de hond op zijn gemak is. Dit maakt het fotograferen een stuk makkelijker en leuker.

Het is ook belangrijk om veel te oefenen en veel verschillende locaties uit te proberen. Op die manier leer je welke locaties goed werken voor de hond en welke composities je zelf mooi vindt. Ikzelf vind het bijvoorbeeld mooi als er onscherpte in de voorgrond is en onscherpte in de achtergrond. Dit doe je door een groot diafragma te gebruiken en een locatie te kiezen die hierbij aansluit, zoals de heide. Zorg dat de voorgrond iets voor de hond is en natuurlijk erachter. Stel scherp op de ogen en voilà, het omliggende gebied is onscherp.

Over Maartje

Maartje is 33 jaar, komt uit Rijen en is professioneel hondenfotograaf. Ze is dol op honden en begon bijna twee jaar geleden met fotograferen. Om haar heen vroeg ze of ze honden van mensen mocht fotograferen. Hierna startte ze haar Instagram account en plaatste ze haar foto’s. Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot haar eigen bedrijf: “Picture Your Dog”. Naast het fotograferen werkt ze nog als lerares op een middelbare school.

Wil je meer van Maartje haar werk zijn? Bekijk hier haar Instagram account!

Handig voor dierenportretten

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.