Het Beeldrecept van Femke Straten

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over één van zijn of haar favoriete foto's. In dit Beeldrecept vertelt Femke Straten meer over hoe zij deze macro foto heeft gemaakt van een Icarusblauwtje.

“Er kwam een wandelaar voorbij toen ik deze foto aan het maken was en die zag de vlinders totaal niet, pas toen ik hem erop wees zag hij ze. Hij was verbaasd dat hij ze eerder niet gezien had. Nu zag hij ze overal, zo mooi! Dan ben ik helemaal gelukkig.”

Hoe bereid je je voor?

Voor deze foto heb ik eigenlijk geen voorbereidingen getroffen. In eerste instantie ging ik naar het papaverveld om de zonsopkomst te fotograferen, maar helaas was het grootste gedeelte van de papaver al uitgebloeid en lukte het mij niet om het plaatje wat ik in mijn hoofd had te fotograferen.

Enigszins teleurgesteld liep ik een stuk verder en tot mijn grote verbazing zaten daar heel veel vlinders tussen het gras. Omdat het nog vroeg was, waren ze nog niet en opgewarmd en zaten ze heel stil waardoor ik ze makkelijk kon fotograferen!

Dit heeft Femke gebruikt

Wat waren de camera-instellingen?

De Laowa lens die ik gebruik is volledig handmatig, ik begin daarom altijd eerst met een test foto om te kijken wat de juiste instellingen zijn voor een goede belichting en daarna kijk ik naar scherpte en compositie.

Omdat ik de vlinders niet wilde storen was het een hele uitdaging om met mijn camera dichtbij te komen en een scherpe foto te maken die ook qua compositie en licht interessant was. De instellingen die ik voor deze heb gebruikt zijn: een diafragma van f/8, een sluitertijd van 1/180e seconde en ISO 320.

Het scherpte-bereik, oftewel de scherptediepte, van een macrolens is vrij klein en daarom koos ik voor een diafragma van f/8. Ik wilde de vlinder scherp en de achtergrond juist onscherp om de focus naar de vlinder te trekken en wat rust te creëren in het beeld.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Het belangrijkste waar ik op gelet hebben tijdens het maken van de foto’s is dat ik de vlinders niet zou storen en geen planten zou vertrappen. Tijdens het fotograferen kijk ik regelmatig naar het resultaat op mijn camera om zo te beoordelen of de instellingen die ik gekozen heb nog passen bij het licht van dat moment.

Daarnaast speelt niet alleen het onderwerp een grote rol bij macrofotografie, maar de achtergrond is net zo belangrijk. Kijk goed naar je compositie en draai je camera om de achtergrond in balans te krijgen met het onderwerp.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Qua nabewerking doe ik meestal niet zo veel, ik wil dat de foto weergeeft hoe het op dat moment daadwerkelijk was. Aangezien ik in RAW fotografeer doe ik altijd wat kleine touch ups zoals het contrast en de verzadiging/ levendigheid van de kleuren aanpassen. Bij deze foto heb ik de structuur en de helderheid van de vlinder iets verhoogd zodat de details goed

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Deze foto vind ik erg mooi geworden door de compositie en de complementaire kleuren. Maar ik vind deze vooral mooi omdat het moment waarop deze foto gemaakt is zo fijn was, zo’n prachtige zomerse ochtend. Als ik naar deze foto kijk denk ik weer terug aan dat bijzondere moment. Daarnaast vind ik scherpte erg belangrijk in mijn foto’s. Bij deze vlinder zie je de zachte haartjes op de rug en dat maakt het voor mij ook tot een geslaagde foto.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Deze foto is voor mij het bewijs dat er overal iets moois te zien is; ik ging voor iets heel anders op pad en stuitte op een veld vol vlinders waardoor mijn ochtend uiteindelijk meer dan geslaagd was. Er kwam een wandelaar voorbij toen ik deze foto aan het maken was en die zag de vlinders totaal niet, pas toen ik hem erop wees zag hij ze en was hij verbaasd dat hij ze eerder niet gezien had. Nu zag hij ze overal, zo mooi! Dan ben ik helemaal gelukkig.

Mijn belangrijkste tip is dan ook: kijk om je heen en geniet! Probeer van standpunt te wisselen, als dat mogelijk is, want dat kan een beeld totaal anders maken.

Over Femke

Femke Straten is 43 en hobbyfotograaf. Op haar negentiende heeft ze de fotovakschool gevolgd, maar hierna bleef ze fotograferen voor haar eigen ontspanning. Haar interesses in fotografie lopen uiteen van macro, landschappen, lange sluitertijden naar reflectie en lightrails. Haar favoriet blijft toch macrofotografie, omdat dit overal mogelijk is. Bekijk Femke haar foto's op haar Instagram account.

Voor Femke is een frisse, ruime blik voornamelijk bij macrofotografie onmisbaar. Door de macrolens kun je zien hoeveel moois er eigenlijk om je heen is.

Handig voor macrofotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.