Het Beeldrecept van Renate Oskam: trappenhuis in zwart-wit

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een foto is gemaakt. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en welke apparatuur je nodig hebt. Fotograaf Renate Oskam vertelt hoe ze voor de fotowedstrijd van de Fotobond een winnende architectuurfoto heeft gemaakt.

Hoe heb je deze locatie gevonden?

Ik had gelezen over de fietsenstalling bij het station van Utrecht. De grootste ondergrondse fietsenstalling van Europa. Ik ben dol op fietsenstallingen en parkeergarages vanwege mijn voorliefde voor het fotograferen van architectuur. Ik ben er zonder vooropgezet plan heengegaan. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat ik ga tegenkomen en laat me verder graag verrassen.

Eerst heb ik in de fietsenstalling zelf rondgelopen en daarna ging ik op dit punt naar buiten. Eenmaal buiten zag ik dat je op straatniveau over een balustrade op deze ingang neerkeek. Daar heb ik toen een hele tijd gestaan en gefotografeerd.

Welke apparatuur heeft Renate gebruikt?

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

De foto is gemaakt met een diafragma van f/5.0, een sluitertijd van 1/640e van een seconde en een ISO-waarde van 100. Ik wilde namelijk een snelle sluitertijd hebben om de fietsers die de fietsenstalling binnen reden, scherp op de foto te krijgen. De ISO-waarde wilde ik graag zo laag mogelijk houden zodat ik niet zoveel last zou hebben van ruis.

De fietser fietste in een stukje daglicht en door extra te belichten op de fietser kon ik die snelle sluitertijd krijgen. De omgeving op de foto werd daardoor wel donkerder, maar ik hou zelf van grote contrasten dus dat vind ik persoonlijk niet erg.

Heb je nog ergens extra op gelet?

Tijdens het maken van deze foto heb ik vooral op de positie van de fietser gelet. Op de plek van de fietser reden de fietsers nog precies door een stukje daglicht voor ze de donkerte van de fietsenstalling inreden.

Daarnaast heb ik er langere tijd gestaan en meerdere fietsers op die plek gefotografeerd. De ene keer vond ik de houding waarmee ze op de fiets zaten niet leuk of mooi overkomen, een andere keer fietsten ze er met zijn tweeën tegelijk, maar deze foto sprak me uiteindelijk aan door het licht wat precies goed op het meisje viel en de houding waarin ze op de fiets zat.

Wat is er gedaan in de nabewerking in deze foto?

Het eerst wat ik altijd doe is het rechtzetten van een foto en lenscorrecties toepassen. Daarna ga ik de uitsnede van de foto bepalen. Ik heb bij deze foto de meeste bewerkingen in Lightroom gedaan, zoals schaduwen en hooglichten, en witte en zwarten aanpassen. Daarnaast voeg ik ook altijd nog wat helderheid en textuur toe. Daarna heb ik de foto omgezet naar zwart-wit, omdat ik bij architectuur vaak de kleur af vind wijken van de vorm. Ik heb nog wat vlekken weggehaald met Photoshop en als laatst vignettering toegevoegd aan de foto.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Ik houd van lijnen en vlakken, daar heb ik echt een passie voor. Mijn oog viel op deze trap met die mooie bocht erin. Die probeer ik dan zo mooi mogelijk op de foto te zetten door te zoeken naar een goed standpunt, door te kijken naar licht. Door het contrast tussen zwart en wit en en de toevoeging van een menselijk element krijg je een beeld van de verhoudingen.

Ik vind dit geen standaard architectuurfoto, maar juist daarom vind ik hem opvallend. Het is geen uitgezoomde foto van een gebouw, maar meer een detail. Voor mij horen lijnen en vlakken zoals in trappen ook bij architectuur.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Mijn tip voor andere fotografen is om eropuit te gaan en om veel te fotograferen. Dat kan met een vooropgezet plan zijn, maar dat hoeft niet altijd. Laat je soms verrassen met wat je tegenkomt. Bekijk foto’s van andere fotografen om inspiratie op te doen, om van te leren, maar ga uit van je eigen creativiteit. Door veel te fotograferen ontdek je op een gegeven moment wat je het leukst vindt om te fotograferen en waar je voorkeur naar uitgaat. Je leert het meest door het gewoon te doen.

Over Renate

Renate Oskam is een 54-jarige fotograaf uit Gouda. Fotografie is gedeeltelijk haar werk. Soms verkoopt ze een foto of maakt ze foto's in opdracht voor iemand. Naast haar werkzaamheden als fotograaf staat Renate een paar dagen per week voor de klas als leerkracht in het basisonderwijs.

Ongeveer tien jaar geleden is Renate begonnen met fotograferen.Ze begon met vakantiefoto's, maar wilde al gauw meer leren. Ze kocht een spiegelreflexcamera en ging leren hoe je deze manueel kan bedienen. Daarom startte ze met het volgen van diverse cursussen en gaandeweg ontdekte ze dat ze architectuur erg leuk vond om te fotograferen.

Naast architectuur fotografeert Renate ook portretten en sinds kort maakt ze steeds meer macrofoto's. Dat komt omdat je soms in je eigen omgeving alle architectuur al eens gefotografeerd hebt, maar ze wilt het liefst elke dag kunnen fotograferen. Door af en toe de natuur in te gaan om te fotograferen kan je ook eens dichter bij huis blijven. Wil je meer van Renate zien? Bekijk dan haar Instagram pagina

Handig voor architectuurfoto's:

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.