Productreview Benro Cyanbird Hybrid Carbon Statief

6 maanden geleden

Het nieuwe Benro Cyanbird statief; een compact all-in-one-statief die de bank niet breekt. Het statief heeft zijn naam te danken aan de mooie, blauwe kleur van het frame. Benro beschrijft het statief als: “Een compact statief voor foto, video en content creatie onderweg”. Ik besloot dit te testen in IJsland.

Bekijk het Benro Cyanbird statief

Eerste impressie van het statief

Het statief komt in een zwarte draagtas waarin ook een hendel verpakt zit. De Cyanbird voelt sterk en kwalitatief aan en de blauwe kleur geeft het geheel een unieke uitstraling. Het carbon fiber model is slechts 1 kilo en verlengt tot een maximale hoogte van 152,4 centimeter (60”), terwijl deze ingeklapt slechts 43,5 centimeter is. Hiermee gaat Benro de strijd aan met bestaande high-end reisstatieven, tegen een concurrerende prijs.

Wat direct opvalt aan het statief is uiteraard de blauwe kop. Waar compacte statieven vaak inleveren op de bewegingsvrijheid, biedt deze statiefkop juist enorm veel functionaliteiten. Zo kun je op twee assen draaien, exacte graden aflezen en zijn er meerdere waterpassen te vinden. De meegeleverde hendel maakt het daarbij gemakkelijker om de kop te besturen.

Gebruiksgemak van het Cyanbrid statief

De drie poten van het statief schuiven gemakkelijk uit en de bevestigingen zijn zeer stevig. De markeringen op de kop geven duidelijk weer welke knoppen je moet draaien voor het gewenste resultaat. Bij het statief is een blauw wisselplaatje meegeleverd die direct op de camera bevestigd kan worden. Andere plaatjes kunnen weliswaar gebruikt worden op het statief, maar deze kunnen er mogelijk uit schuiven aan de voor- of achterkant.

De poten kunnen tot bijna 90 graden uitklappen, waardoor het statief vlak boven de grond blijft staan. De kop kan je ondersteboven tussen de poten laten hangen, wat een nieuw perspectief biedt.Dit kost slechts enkele seconden om te verwisselen. De statiefkop maakt het tot op de graden nauwkeurig mogelijk om de camera van horizontale naar verticale oriëntatie te draaien. De draaiknoppen hebben een goede grip, ook met handschoenen aan.

De hendel is klein, maar zeer effectief voor precieze besturing van de kop. Dat blijkt vooral tijdens het maken van video's. De hendel is gemakkelijk te bevestigen en kan in twee verschillende hoeken vastgemaakt worden. Een extra handigheidje is de inbussleutel die in de hendel verwerkt zit.

In het frame en de tussenstang zitten nog twee 1/4" schroeven waaraan je van alles kunt bevestigen, zoals een monitor voor video-opnamen.

De stabiliteit en compatibiliteit

Hoewel het statief slechts één kilo weegt, was ik verrast door de stabiliteit. Zelfs in de IJslandse wind hield die het prima vol. Daarbij moet ik wel een kanttekening plaatsen dat dit statief bedoeld is voor fotocamera’s en instap videocamera’s qua gewichtsklasse. Een full frame camera met een 24-70mm of een 70-200mm is geen probleem voor dit statief, maar groter zou ik persoonlijk niet aanbevelen.

De haak aan de onderkant van de middenstang kan gebruikt worden om extra stabiliteit aan het geheel te brengen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een zandzak of je eigen rugtas gebruiken.

Voor wie is de Benro Cyanbird?

Benro heeft met het Cyanbird statief een kwalitatief sterk product geïntroduceerd dat meedoet met de hoogwaardige reisstatieven, terwijl de prijs concurrerend blijft. Het statief is gericht op foto, video en content creatie voor onderweg. Aan deze eisen voldoet het statief volledig.

Ik zou dit statief aanraden aan de foto- en videografen en content creators die regelmatig reizen of vaak onderweg zijn. Het gewicht van het statief is een grote factor hierbij. De Cyanbird is klein, licht en heeft evengoed alle opties die je van een statief gewend bent. Indien je een grotere camera dan een full frame met een 70-200mm lens wilt bevestigen, zou ik een andere klasse aanbevelen. Daarbij is het een echte eyecatcher.

Bekijk het Benro Cyanbird Hybrid Statief

Auteur

Mike Tesselaar

Wat startte als een hobby met zelfgebouwde drones, bleek de start te zijn van een carrière als fulltime (reis) foto- en videograaf.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.