Productreview DJI Inspire 3 drone

Boris Guntenaar
7 maanden geleden

Als drone-enthousiasteling was ik vanaf mei 2023 gezegend met de kans om de nieuwe DJI Inspire 3 drone te gebruiken voor verschillende producties. Van de drukke straten van Amsterdam tot de adembenemende hoogtes van de Dolomieten, deze drone heeft me op alle fronten verrast en overtroffen: “Het is een 8K cinematisch powerhouse en een grote stap vooruit voor filmmakers die de eersteklas beeldkwaliteit verwachten en bereid zijn hiervoor diep in de buidel te tasten".

Bekijk de DJI Inspire 3

Welke drones gebruik ik?

Mij worden vaak dezelfde vragen gesteld: “'Met welke drone vliegen jullie, wat is de camerakwaliteit of het maximaal aantal frames per seconde?”. Op dit soort vragen kan ik veelal geen sluitend antwoord geven. Ik maak namelijk niet van een enkel systeem gebruik. Zo kijk ik naar de wensen van de klant, benodigde wendbaarheid van de drone en uiteraard naar risico gerelateerde zaken. Dit alles kunnen doorslaggevende factoren zijn in het besluit welke drone het beste in te zetten per specifieke klus.

De drones die ik inzet bij Zero Gravity Drone kunnen variëren van een DJI Mavic Mini 3 Pro tot aan de DJI Mavic 3 Pro Cine of de DJI Inspire 3. Daarnaast beschikken we over een vloot aan FPV (First Person View) drones, de kleinste en lichtste exemplaren kunnen ingezet worden om door kantoorpanden, winkels en restaurants te vliegen en mooie dynamische shots te maken waarbij op een veilige manier langs acteurs en/of figuranten gevlogen kan worden.

De grotere FPV drones zijn in staat om heel hoge snelheden te halen. Daarnaast hebben onze FPV cine lifters meer draagkracht waardoor het mogelijk is om deze te voorzien van high end cinema camera’s. Denk daarbij aan een naked Blackmagic BMPCC camera of een Sony FX3 of FX6 videocamera. Voor iedere opdracht moet de juiste tool uit de toolkit gebruikt worden.

Voor klussen waar de hoogste beeldkwaliteit een vereiste was, maak ik al vele jaren gebruik van de DJI Inspire 2 met de X5 en later ook de X7 gimbal. Vanaf mei 2023 heb ik, mede dankzij Cameranu, een nieuwe drone mogen toevoegen aan ons arsenaal, namelijk de Inspire 3 met de Zenmuse X9 payload. Inmiddels heb ik de Inspire 3 drone tijdens verschillende professionele producties kunnen inzetten en neem ik jullie graag mee in onze ervaringen tot op heden.

Inspire 3 versus Inspire 2

De Inspire 3 heeft, net als de DJI Inspire 2 met de Zenmuse X7, de mogelijkheid tot het verwisselen van de payload. De Inspire 3 beschikt hierbij over de nieuwe X9-Air 8K sensor met RAW video mogelijkheden in Prores RAW tot wel 75fps en in CinemaDNG tot 25fps.

Waar ik de beelden van de Inspire 2 en Zenmuse X7 combinatie al uitstekend vond weet de X9 camera ons toch te verrassen. Met name het 14+ stops dynamisch bereik van de camera in ProRess 8K is niks minder dan subliem te noemen. Ik en mijn team hebben de camera tot het uiterste proberen te pushen in low-light omstandigheden, tijdens de Rooftop Tapes van de A’dam Toren in hartje Amsterdam en de beelden blijven staan als een huis. Het doet ons denken aan de nabewerking van professionele fotografie in tegenstelling tot video. Op deze manier kan ik zonder beperkingen de gewenste esthetiek tijdens het color graden van onze video's moeiteloos toepassen op de beelden.

DJI RC-RM700 Plus Smart Controller

De DJI RC-RM700 Plus Smart Controller is een grote stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. De DJI RC Plus Controller heeft een ergonomisch ontwerp dat comfortabel in de hand ligt. De kwaliteit van de materialen is zoals we van DJI gewend zijn: hoogwaardig en duurzaam. Het heldere LCD-scherm op de controller is goed leesbaar, zelfs in zonlicht. Daarnaast heeft de interne tablet van de controller een aanzienlijk betere processor waardoor het bedienen van een touchscreen naadloos te noemen is.

De grootste fysieke upgrade die ik ervaar met de controller zijn de extra fysieke knoppen die zijn toegevoegd waarmee ik, zonder enige menu’s in te hoeven duiken, razendsnel toegang heb tot alle belangrijke camerafuncties zoals iris control, ISO en sluitertijden.

Naast het gebruiksgemak heeft de nieuwe controller een grote stap gemaakt in zijn transmissietechnologie. De DJI RC-RM700 Plus Smart Controller controller werkt met de OcuSync 3.0-transmissietechnologie. Waar ik met de Inspire 2 veel verbindingsproblemen heb gehad, soms zelfs al op een afstand van 300 meter, lijkt de nieuwe OcuSync technologie hier verandering in te brengen. Zelfs op maximale VLOS afstanden ervaren ik geen framedrops. Hierdoor hoef ik mij geen zorgen meer te maken over de verbinding en kunnen we ons echt focussen op waar het om draait; het maken van mooie composities en het vertellen van verhalen vanuit de lucht.

Bouwkwaliteit van de DJI Inspire 3

De design principes van DJI stellen bij de Inspire 3 niet teleur. Het systeem heeft een slank en gestroomlijnd ontwerp, wat zorgt voor een indrukwekkend en professioneel uiterlijk. De DJI Inspire 3 drone voelt robuust aan en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Zoals we gewend zijn van de DJI Inspire serie heeft de Inspire 3 drone een inklapbaar ontwerp. Dit maakt de drone gemakkelijk mee te nemen en op te bergen, waardoor de drone zeer geschikt is voor professionals die veel onderweg zijn of tijdens shoots met meerdere locaties.

Naast het nieuwe ontwerp van het systeem zelf heeft ook de FPV camera van de Inspire 3 een upgrade gekregen. De FPV camera beschikt nu over een 1080p/60fps camera met ultra lage beeldvertraging.

Sven de Wildt, Creative Director van Zero Gravity, vliegt als ervaren cinematische FPV-drone piloot graag met de Inspire 3. Hierbij vullen we elkaar aan door met de Inspire 3 veelal Dual-op te vliegen. Dit houdt in dat het team bestaat uit een piloot en een toegewijde camera operator.

Omdat de camera onder de Inspire 3 drone 360 graden om zijn as kan bewegen zijn er situaties waarbij de piloot geen zicht heeft op waar hij naartoe vliegt. Waar de Inspire 2 al beschikte over een FPV camera was deze van lage resolutie en in situaties met weinig omgevingslicht was deze zo goed als onbruikbaar. De FPV camera op de Inspire 3 is van dermate hoge resolutie en beeldkwaliteit dat het ons in staat stelt om de drone op afstand veel nauwkeuriger te kunnen besturen, ook in kleine ruimtes en met weinig licht.

Hoe bevallen de vliegkarakteristieken?

Een probleem waar ik in het veld veel tegenaan liep met de Inspire 2 was het feit dat de drone, zeker met enige wind, geen goede positie had. Ook leek het zonder stuurcorrecties praktisch onmogelijk om in een rechte lijn te vliegen. Dit probleem werd nog eens verergerd wanneer ik laag vloog of met zoomlenzen. De “gimbal” shake zag je dan altijd terug in de beelden. En dit resulteerde er meestal in dat we deze simpelweg niet gebruikten in de uiteindelijke video's of bij de oplevering van ruwe beelden.

De DJI Inspire 3 vliegt een aanzienlijk stuk nauwkeuriger dan zijn voorganger waardoor ik de drone breder en creatiever kan inzetten tijdens opnames. Naast het feit dat de drone in de basis al stabieler en nauwkeuriger vliegt heeft DJI hier nog een aanvullende upgrade aan toegevoegd, namelijk RTK (Real-Time-Kinematic) functionaliteiten. Hier werd Robbert Kuijper, CTO van Zero Gravity, enorm warm van aangezien hij vanuit de inspectie tak veelal gebruikmaakt van de RTK-modulen. Dit is een grote toevoeging voor de creatieve mogelijkheden.

De Inspire 3 is de eerste cinematografie drone die beschikt over een dergelijk RTK System. Door het gebruik van RTK kan de drone in plaats van enkele tientallen centimeters nu nauwkeurig op centimer-niveau zijn positie behouden en bestuurd worden. RTK is een systeem waarmee actuele GNSS-afwijkingen kunnen worden gecorrigeerd. Dit maakt het mogelijk om automatische vluchtpaden te programmeren die op de cm exact opnieuw gevlogen kunnen worden (WayPoint Pro). Dit is bijvoorbeeld handig bij het maken van een hyperlapse met grote sprongen in tijd of op de set wanneer een shot opnieuw gemaakt dient te worden.

In essentie maakt het van de DJI Inspire 3 drone een soort geprogrammeerde 3D dolly arm zonder afstandslimieten. Wij zien de toegevoegde RTK-functionaliteiten als verreweg de grootste innovatie die DJI heeft toegevoegd aan de Inspire 3 ten opzichte van zijn voorgangers.

De Inspire 3 in de praktijk

Zoals ik eerder al zei heeft de DJI Inspire 3 bewezen dat hij krachtig is in zijn nacht-prestaties, maar ook ongelooflijk veelzijdig is. Tijdens de opnamen bij de A'dam Tower in hartje Amsterdam wist de drone moeiteloos de dynamiek van de stad vast te leggen. De soepele en stabiele vliegervaring zorgde ervoor dat ik me volledig kon concentreren op het maken van de perfecte shots, zonder me zorgen te maken over onverwachte bewegingen.

Bekijk de video van de A'dam Tower

Tijdens de 7 hours endurance race op het TT Circuit in Assen stelde ik de drone op de proef met hoge snelheden en snelle bewegingen. En de DJI Inspire 3 heeft het glansrijk doorstaan. De geavanceerde stabilisatie technologie en responsieve besturing maakten het mogelijk om vloeiende beelden vast te leggen, zelfs bij hoge snelheden. Het was alsof de drone een verlengstuk werd van mijn creatieve visie.

Een van de meest uitdagende situaties waarin ik de Inspire 3 heb ingezet, was tijdens het filmen van basejumpers in de Dolomieten. Hier kwam de betrouwbaarheid van de drone echt naar voren. Ondanks de ijle lucht en de veeleisende omgeving presteerde de drone consistent en leverde verbluffende opnamen op vanuit de meest adembenemende hoeken. Al heb ik wel gebruik gemaakt van de high altitude propellers. De batterij ging echter sneller leeg dan wat we gewend zijn bij ons in het land.

Conclusie over de Inspire 3

De DJI Inspire 3 is zonder twijfel een indrukwekkende drone met een scala aan geavanceerde functies en verbeteringen. Ik zie de Inspire 3 als een upgrade van zijn voorganger, de Inspire 2. De drone beschikt over top-of-the- line functionaliteiten en neemt veel van de ergernissen van de Inspire 2 weg.

De camera van de DJI Inspire 3 drone beschikt over een sensor met een beeldkwaliteit die niet te vergelijken is met wat er tot op heden op de markt te vinden is in het ‘ready to fly’ drone-arsenaal.

De vernieuwde DJI RC-RM700 Plus Smart Controller heeft een ergonomisch design en maakt het besturen van de drone en camera parameters intuïtief en doeltreffend. Tenslotte zie ik de toegevoegde RTK-functionaliteiten als de grootste innovatieve sprong in de cinematografische dronewereld van de afgelopen jaren, het biedt mij creatieve mogelijkheden waar ik voorheen enkel van kon dromen.

Al deze technologie komt wel met een behoorlijk prijskaartje. Voor de gemiddelde commerciële dronepiloot of hobbyist zal deze drone niet interessant zijn om aan te schaffen. Voor professionele beeldmakers zoals ons, die de hoogste beeldkwaliteit nastreven, zie ik de DJI Inspire 3 drone als een onmisbare metgezel in de lucht.

Bekijk de DJI Inspire 3 drone

Auteur

Boris Guntenaar

Boris Guntenaar is mede-eigenaar van Zero Gravity Drone. Fotografie is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader was een professioneel fotograaf en leerde hem al vroeg alles door een lens te zien omdat je dan pas echt kijkt.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.