Review DJI RS 3 Mini stabilizer

Michael Jessurun
1 jaar geleden

Als groot fan van DJI was ik erg enthousiast over de aankondiging van de DJI RS 3 Mini stabilizer. Als professioneel filmmaker heb ik al veel stabilizers gebruikt en ik was benieuwd of deze net zo goed is als andere stabilizers van DJI. Ik nam het product mee op reis en in deze review lees je meer over mijn bevindingen.

Bekijk de DJI RS 3 Mini stabilizer

Eerste indruk van de RS 3 Mini

Ik gebruik veel producten van DJI en de kwaliteit is altijd eigenlijk altijd goed. Dat was ook mijn verwachting van de DJI RS 3 Mini. Ik heb met meerdere stabilizers van DJI gewerkt. Eigenlijk vanaf de eerste tot de laatste, zijn grote broer - de DJI RS 3 Pro, heb ik in bezit gehad. Dus ik wist een beetje wat ik kon verwachten.

Toen ik de stabilizer ontving werden mijn verwachtingen over de RS 3 Mini gelijk waar. Het is een product van hoge kwaliteit, met een fijne verpakking en het product voelt kwalitatief erg hoogwaardig aan. De stabilizer is gemaakt van goede materialen en voelt niet goedkoop van plastic aan. Net als de Pro is de Mini gemaakt van carbonfiber.

Als je gewend bent om met de producten van DJI te werken dan voelt het eigenlijk precies zoals alle andere producten. Je snapt meteen hoe het werkt. Als je nog niet bekend bent met de producten van DJI, dan is het heel makkelijk om snel te begrijpen hoe de stabilizer werkt. De DJI RS 3 Mini spreekt voor zichzelf.

RS 3 Mini is lichter en kleiner

De maximale draagcapaciteit van deze gimbal is 2 kilo, wat de stabilizer geschikt maakt voor kleinere systeemcamera’s. Al snel merkte ik dat deze gimbal een stuk lichter is. De DJI RS 3 Mini weegt maar 795 gram. Dat is 50% lichter dan mijn huidige gimbal, de DJI RS 3 Pro. Aangezien ik heel veel reis is het wel makkelijker om de Mini mee te nemen zodat je je tas zo licht mogelijk kunt houden.

Daarnaast is de gimbal een stuk kleiner. Ondanks dat het ontwerp kleiner is, zitten alle belangrijke functies er op. Zoals het 1.4" kleuren touchscreen. Dit dient als bedieningspaneel waarmee je gemakkelijk instellingen aanpast en kunt wisselen tussen een modus: pan-follow, pan-tilt en FPV. Hier heb je geen aparte app voor nodig, je verbindt je camera direct met de gimbal.

DJI RS 3 Mini in de praktijk

Het merendeel van mijn opdrachten zijn in het buitenland en dan is zo licht mogelijk inpakken natuurlijk het doel. Normaal gesproken gaat de grotere broer, de DJI RS 3 Pro, mee op reis. Maar voor mijn werk trips naar Barcelona, Parijs en Kopenhagen liet ik de Pro thuis en nam ik de nieuwe DJI RS 3 Mini mee. Ik ben groot fan van DJI producten en had vertrouwen genoeg om de stabilizer voor het eerst, tijdens het uitvoeren van opdrachten in het buitenland, te testen.

Als je je camera al eerder hebt gekoppeld aan de DJI RS 3 Mini, ben je heel snel verbonden. Door de draadloze sluiter bediening maken eerder gekoppelde camera's automatisch weer verbinding. Dankzij de Dual Mode Bluetooth kun je de camera bedienen via de knoppen op de gimbal. Denk bijvoorbeeld aan het starten en stoppen van opnames. Doordat je hiervoor niet je camera hoeft te gebruiken, kun je de gimbal makkelijk met één hand bedienen.

Aan de voorkant van de RS 3 Mini zit net als bij de RS 3 Pro een draaiknop. De functie hiervan kan je zelf bepalen. Ik gebruik de draaiknop voornamelijk om de bewegingen van de gimbal aan te sturen. Wat tijdens het gebruik opvalt, is dat de accu lang mee gaat. Na een dag intensief in de straten van Barcelona te hebben gefilmd, is de accu nog niet leeg. De accu gaat 10 uur mee en het duurt 2,5 uur om ‘m weer volledig op te laden.

Wat wel een klein nadeel is, het opbouwen van de stabilizer. Dit kost bij de Mini 3 namelijk wel iets meer tijd. Je kunt niet direct gaan filmen, omdat je de stabilizer eerst opnieuw moet afstellen. Bij de RS 3 Pro hoeft dit niet: die kun je in- en uitvouwen en dan is het gelijk weer mogelijk om ‘m te gebruiken.

Tijdens het testen was ik onder andere in een gebied waar het niet altijd even veilig was en vaak straatroven plaatsvinden. Dan is het echt handiger om met een kleine set-up te filmen zodat je wat minder opvalt.

Verticaal filmen met de RS 3 Mini

Voor een klant was ik in Kopenhagen. Hier maakte ik naast de hoofdopdracht ook nog korte video’s die meteen op hun social media geplaatst kon worden. Door de nieuwe snelkoppelingsplaat, waardoor de camera niet kan bewegen, is het mogelijk om met de DJI RS 3 Mini verticaal te filmen zonder gebruik van extra accessoires. Iets wat met de Pro niet mogelijk is. Dit zorgt voor een grote meerwaarde aan deze gimbal.

Wat is mijn conclusie?

Als professionele filmmaker vind ik het fijner om met de DJI RS 3 Pro op pad te gaan, omdat ik vaak gebruik maak van extra accessoires. Deze gimbal is super handig voor vloggers, reizigers en content creators. En vooral voor het maken van kwalitatieve social media video’s met een verticale insteek zoals TikTok en Instagram Reels.

Met de DJI RS 3 Mini stabilizer krijg je oprecht veel kwaliteit voor je geld. Het is een onwijs mooi product. De stabilizer voelt sterk aan en je kunt er onwijs mooie dingen mee maken. Doordat de DJI RS 3 Mini super makkelijk in gebruik, licht en compact is, zal deze stabilizer voor veel mensen een echte uitkomst zijn.

Bekijk de DJI RS 3 Mini

Auteur

Michael Jessurun

Michael Jessurun is een jonge film- en documentairemaker die de hele wereld over reist. Inmiddels heeft hij voor zijn werk meer dan 40 landen bezocht. Van vluchtelingenkampen in Oeganda, tot diep in de jungle van Cambodja. Door de tijd te nemen om mensen te leren kennen en zich op hun gemak te laten voelen, weet hij de verhalen uit de mensen te halen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.