Wat vindt Zilver Schmitz van de DJI RS 3 Pro stabilizer?

1 jaar geleden

Door Cameranu werd ik uitgedaagd om de nieuwe DJI RS 3 Pro stabilizer te testen door er een cinematic mee te produceren. Momenteel gebruik ik zelf de DJI Ronin RS 2, dus ik weet ongeveer wel wat ik kan en mag verwachten van de RS 3. Laten we erin duiken!

Ga naar de DJI RS3 Pro stabilizer

Mijn verwachtingen

Ik verwacht dat de bouwkwaliteit van de gimbal goed is, vergelijkbaar met zijn voorganger. Ik begreep dat de RS 3 een nieuwe automatische locking feature heeft. Deze feature maakt het filmen en wisselen van shots of locatie makkelijker. Terwijl de gimbal is uitgeschakeld, hou je de aan-/uit-knop ingedrukt en worden de drie assen automatisch ontgrendeld terwijl de gimbal automatisch uitklapt, zodat je binnen enkele seconden aan het werk kunt. Druk eenmaal op de aan-/uit-knop en de assen worden automatisch vergrendeld en gaan naar de slaapstand, waardoor transport en reizen aanzienlijk efficiënter worden.

Mijn eerste indruk

Zoals verwacht is de look en feel van de RS 3 vergelijkbaar met de RS 2. De RS 3 Pro is net iets groter, maar als je een fanatiek Ronin gebruiker bent, voelt het alsnog vertrouwd aan. Wat me meteen opvalt is dat het touchscreen schermpje aanzienlijk groter (en automatisch overzichtelijker) is. Daarnaast is er een fysieke switch om te wisselen tussen PTF (Pan and Tilt Follow), FPV (First Person View) en PF (Pan Follow) mode. De gimbal komt in een handig tasje, waar voor elk onderdeel een vakje voor bestemd is. Handig, want zo weet je meteen of je iets mist!

Hoe is de gimbal in de praktijk?

De gimbal doet eigenlijk precies wat ‘ie moet doen. Alles voelt heel natuurlijk aan met de RS 3 pro. Het menu is overzichtelijk en gemakkelijk te bedienen. De shots die ik maak zijn zeer stabiel, zelf als ik mijn lens een beetje in-of uitzoom en daardoor het gewicht verplaatst, houdt de gimbal dit met gemak. Deze stabilizer heeft ook een draagvermogen van 4.5 kg, dus het zal wel even duren voordat je onstabiele shots maakt.

Een gimbal wordt tegenwoordig snel te veel gebruikt in videografie en cinematics. Het is belangrijk om van te voren goed te bedenken of het écht wel toegevoegde waarde heeft om een shot vanaf de gimbal te maken. Ik heb de stabilizer getest tijdens het maken van een automotive cinematic en hier raad ik zeker aan om de gimbal in te zetten voor snelle, dynamische beelden.

Mijn conclusie over de RS 3 Pro

Eigenlijk heb ik nauwelijks door gehad dat ik met een RS 3 Pro aan het filmen was. Naar mijn mening kun je dit zien als een pluspunt: Je workflow wordt niet verstoord door het aanpassen of opnieuw leren gebruiken van je gear. Natuurlijk zijn er wel een paar punten die het gebruik van de RS 3 net iets fijner maken in vergelijking met eerdere modellen. De fysieke switch, krachtige motoren, het grotere schermpje, de briefcase handle en een punt wat ik nog niet eerder heb genoemd: De verbinding met je camera via bluetooth.

Tegelijkertijd vind ik de prijsverhouding van de RS 3 ten opzichte van de RS 2 opmerkelijk. De RS 3 Pro vind ik zelf vrij prijzig ten opzichte van de RS 2, waardoor ik niet zeker weet of ik het de upgrade wel waard vind. Ik houd zelf ook enorm van een handheld look en probeer het gebruik van een gimbal zelf te minimaliseren. De ultra smooth modus is een fijne modus, maar ik houd er juist van als je ook ziet dat ik vanaf de hand heb gefilmd. Voor mij is de RS 2 nu nog voldoende. Mocht je nog geen gimbal hebben en twijfel je tussen de RS 2 en de RS 3 Pro? Dan zou ik zeker voor de RS 3 Pro gaan. Zo heb je toch net alle nieuwe elementen en verbeteringen.

Benieuwd naar de Cinematic die ik heb gemaakt? Je kunt de video hier bekijken!

Handig voor de DJI RS3 Pro stabilizer

Auteur

Zilver Schmitz

Zilver Schmitz is een jonge freelance filmmaker en fotograaf. Naast commercieel werk, deelt hij graag eigen werk op zijn social kanalen. Daarnaast is hij actief op YouTube, waar hij tutorials en Behind the Scenes video's deelt, om opkomende filmmakers te inspireren. Hij begon met film maken puur als hobby, maar dit is uitgegroeid tot zijn fulltime baan. Hij richt zich nu voornamelijk op automotive, lifestyle en travel content.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.