Dit moet je weten als je met een FPV drone gaat filmen!

Sander Sassen
2 jaar geleden

Je hebt ze vast eens voorbij zien komen, van die waanzinnige cinematische drone shots gemaakt met een FPV drone? Misschien is een FPV drone wel iets voor jou? In dit blog geef ik een aantal tips voor beginnende piloten: Wat is FPV? Hoe start je met FPV drone vliegen? Wat heb je nodig? Waar let je op? En hoe zit het met wet- en regelgeving? Kortom, hoe maak je - letterlijk - een vliegende start?

Wat is FPV drone vliegen?

Het FPV drone vliegen lijkt ontzettend op regulier drone vliegen; de afstandsbediening is vergelijkbaar, een FPV drone heeft vier propellers en veel van de drone shots die je met een reguliere drone kunt maken kun je maken met een FPV drone en vice versa. Toch zijn er significante verschillen die ervoor zorgen dat je niet zomaar met een FPV drone kunt vliegen..

Het geheim achter de waanzinnige drone shots die mogelijk zijn met een FPV drone is namelijk de volledig handmatige besturing en de afwezigheid van eigen stabilisatie van de drone. Anders dan bij bijvoorbeeld een DJI Mavic zit er geen autopiloot tussen jouw stick input en de beweging van de FPV drone. Dit betekent dat er feitelijk geen limiet zit aan wat de FPV drone kan, anders dan de fysieke beperkingen en jouw creativiteit.

Het nadeel hiervan is wel dat je zelf de FPV drone continue moet bijsturen om ‘m in de lucht te houden, iets wat bij bijvoorbeeld een DJI Mavic de autopiloot met GPS-ondersteuning voor z’n rekening neemt. Er is dus geen stabilisatie en als je sticks loslaat stort de FPV drone stuurloos naar beneden!

De learning curve is daarom fors. Je zult je eerst deze manier van vliegen, FPV piloten noemen dit ‘acro mode’, eigen moeten maken voordat je met een FPV drone kunt vliegen. Heb je dit eenmaal goed onder de knie dan wil je niet meer terug en voelt een reguliere drone veels te beperkt. Een FPV drone geeft je veel meer creatieve vrijheid.

Hoe start je met FPV drone vliegen?

Om met een FPV drone te kunnen vliegen zul je eerst de besturing onder de knie moeten krijgen. Dit leer je het snelst, en zonder een groeiende berg aan kostbare, door crashes defect geraakte drone onderdelen, op een simulator. Deze simulatoren maken het mogelijk om te oefenen op je computer of Playstation met de feitelijke afstandsbediening die je in werkelijkheid gaat gebruiken.

Verwacht niet dat je dit binnen een weekend onder de knie hebt, je bent minimaal tientallen uren kwijt voordat je de basis een beetje kent. Om het FPV vliegen écht onder de knie te krijgen moet je bereid zijn om er honderden uren in te investeren.

Het is dus aan te raden om eerst een afstandsbediening en een simulator aan te schaffen en daarmee te gaan oefenen. Is de lol er dan al gauw af, dan heb je gelukkig maar een kleine investering hoeven te maken. Ben je na al die uren in de simulator nog steeds razend enthousiast, investeer dan in een FPV drone die aansluit bij waarvoor jij hem wilt gaan gebruiken!

Wat heb je nodig voor FPV drone vliegen?

Kant en klare FPV drones zijn nog niet zo lang op de markt, de DJI FPV drone is hier een voorbeeld van. De meeste FPV drones zijn zelfgebouwd, het vereist behoorlijk wat kennis en kunde om een drone bedrijfszeker op te bouwen. Het voordeel hiervan is wel dat de drone precies kan worden aangepast aan waarvoor hij gebruikt gaat worden. Zo zijn er drones die puur gebruikt worden voor het racen, FPV race drones, maar ook speciale FPV drones die bijvoorbeeld bedoeld zijn om binnen cinematische beelden te maken; een FPV cinewhoop. Er zijn legio ARTF FPV drones, almost ready to fly, verkrijgbaar zodat je de drone niet helemaal zelf hoeft op te bouwen - dat heeft de fabrikant al voor je gedaan.

Helaas ontkom je er niet aan dat je FPV drone op enig moment crasht en je ‘m moet repareren. Dan is het essentieel om te weten hoe of wat! Het loont zeker de moeite om je te verdiepen in hoe een FPV drone is opgebouwd, welke onderdelen je daarvoor nodig hebt en wat de werking is van die diverse onderdelen, met de daarbij bijbehorende software voor het instellen en configureren van de FPV drone. Gelukkig zijn er genoeg bronnen beschikbaar waarmee je dit met wat tijd en moeite onder de knie kunt krijgen. De genoemde DJI FPV drone is zeker een optie, maar de drone is wat fragiel in vergelijking met een normale FPV drone - een ongelukje resulteert dan al gauw in een kostbare reparatie.

Naast de FPV drone heb je een afstandsbediening nodig en daarbij een videobril. Een FPV drone wordt bestuurd vanuit het first person view (FPV) perspectief, de videobril geeft dus het perspectief alsof je zelf in de drone zit. De keuze voor een geschikte videobril hangt samen met welk systeem je kiest voor de draadloze video, analoog of digitaal, hier zijn diverse opties voor, ook weer afhankelijk van de toepassing en jouw budget.

Waar let je op met FPV drone vliegen?

Na weken ploeteren in de simulator heb je de basis van de besturing eindelijk onder de knie en sta je samen met een vriend, vriendin of familielid op een grasveldje buiten de bebouwde kom met je FPV drone, wat nu? Het is vooral belangrijk om je te realiseren dat je zodra je de videobril opzet je virtueel in de drone zit, die videobril hou je de hele vlucht op en zet je pas weer af als je geland bent. De videobril afdoen tijdens het vliegen is niet aan te raden omdat je dan eerst de drone moet lokaliseren en ‘m vanaf een heel ander, third person, perspectief moet kunnen besturen. Als je dacht dat het FPV perspectief lastig is, third person is zo mogelijk nog lastiger en dan is dit dus gedoemd om te mislukken.

Kijk voordat je opstijgt goed om je heen en neem eventuele herkenningspunten goed in je op, zodat je weet waar je je bevindt en hoe je je weg terug moet vinden. Een FPV drone heeft normaliter namelijk geen RTH-functie, return to home, ingebouwd. Instrueer je vriend, vriendin of familielid om de drone goed in de gaten te houden en jou te waarschuwen als die te dicht bij mensen of objecten in de buurt komt, of misschien dreigt om uit het zicht te verdwijnen. Dit is niet alleen handig voor jou, maar ook een wettelijke verplichting om met een drone te mogen vliegen.

Probeer zodra je opgestegen bent in de buurt te blijven en vlieg een aantal keer om jezelf heen, zodat je je goed kunt oriënteren. Je zult de eerste niet zijn die z’n FPV drone kwijt raakt omdat je de oriëntatie verliest. Bouw vervolgens ervaring op door geleidelijk, verspreid over meerdere vluchten, te wennen aan de besturing en de FPV drone. Vlieg niet gelijk vol gas weg in één richting, maar probeer elementen in je omgeving te gebruiken om te wennen aan hoe de FPV drone reageert op jouw stick input. En vergeet vooral niet te genieten van het unieke perspectief dat FPV biedt!

Wet- en regelgeving voor drone vliegen?

Met een FPV drone mag je niet zomaar gaan vliegen. Aan het besturen van een drone zitten risico’s voor mens en dier, maar ook voor eventuele schade aan derden. Gebruik altijd je gezonde verstand en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving.

Deze wet- en regelgeving verplicht je bijvoorbeeld om jezelf te registeren bij de RDW als je in het bezit bent van een drone en deze in de EU wilt gaan vliegen. Daarnaast moet je, als je drone zwaarder is dan 250 gram, een online cursus volgen en krijg je, na succesvolle afronding hiervan, een certificaat. Met deze RDW-registratie en het certificaat op zak mag je je FPV drone vliegen binnen de beperkingen die worden gesteld door de overheid.

Zorg voordat je gaat vliegen dat je verzekerd bent, veel WA-verzekeringen dekken maar beperkt schade of letsel door een drone. Het is daarom zeker verstandig om dit even te controleren bij je verzekering.

Auteur

Sander Sassen

Sander stond aan de vooravond van het FPV vliegen en heeft meer dan vijftien jaar ervaring met het vliegen van drones. Met zijn onderneming CinePilot zet hij zich in om adembenemende en dynamische FPV drone shots te maken. Grote kans dat als je spectaculaire FPV drone beelden op televisie of in een commercial voorbij ziet komen, dat Sander deze heeft geschoten!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.